Απολογισμος και αποτελεσματα μιας συγχρονης μειονοτικης πολιτικης

Το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε τον απολογισμό και τα αποτελέσματα μιας σύγχρονης μειονοτικής πολιτικής, σε κομματική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν αιρετοί από τη Ροδόπη και πολλοί μουσουλμάνοι. Πριν νʼ ανέβει ο υπουργός στο βήμα χαιρέτησαν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ (Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων) Ροδόπης Δημήτρης Κοτσάκης, οι πρόεδροι της Κοινότητας Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου και Κέχρου Χαφούζ Χοτζά Καντήρ, ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου και ο υποψήφιος νομάρχης Ροδόπης Μιχάλης Αθανασιάδης.

Ανάμεσα στο κοινό ήταν ο πρώην πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Αλέξης Αλεξανδρής, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χασάν Ιμάμογλου ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Κώστας Ναλμπάντης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλιος Σταμπουλίδης, Κώστας Μιχελής, Νίκος Χατζηκωνσταντίνου, Νίκος Τσαλικίδης, η νομαρχιακή σύμβουλος Μαρία Τριφωνίδου και άλλοι αιρετοί.

Δηλώσεις

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας πριν την έναρξη της εκδήλωσης σε δημοσιογράφους, προχώρησε σε δηλώσεις, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος απολογισμός ήταν μια οφειλόμενη πρωτοβουλία προς τη μειονότητα της Θράκης προκειμένου να παρουσιαστεί το τι έχει γίνει από την κυβέρνηση τα τελευταία 5,5 χρόνια. «Μία δουλειά η οποία, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός το 2000, αποσκοπεί στην εφαρμογή μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής που αποβλέπει να δημιουργήσει στη Θράκη ένα σύγχρονο μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλειάς μας σε όλους τους τομείς, στα έργα υποδομής, την ποιότητα ζωής, την εκπαίδευση, τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανάπτυξης των οικισμών δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε όμως την υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας να δώσουμε την κατάλληλη πληροφόρηση για

να γνωρίζουν τι δουλειά γίνεται, ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της και τι απομένει να γίνει στον προγραμματισμό που υλοποιείται όλο αυτό το διάστημα.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας την φροντίδα που επιδεικνύει εμπράκτως το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση η οποία ακουμπά στις δεσμεύσεις που είχε πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».


Σημείωσε δε ότι η Θράκη εκτός από πύλη γίνεται και γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με την ευρύτερη περιοχή.

Χαιρετισμοί

Δ. Κοτσάκης

«Η συνεργασία με όλους τους

δημάρχους ήταν καθοριστική»

ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ροδόπης Δημήτρης Κοτσάκης αναφέρθηκε στο συνολικό έργο του κ. Στυλιανίδη μέσα από την πορεία του στα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Μεταφορών. Είπε ότι «η συνεργασία με όλους τους δημάρχους ήταν καθοριστική» και πως είναι σπουδαίο να βρίσκεται σε κυβερνητικό πόστο. «Η Ροδόπη είχε πολλά χρόνια να δει ανοιχτές πόρτες και η ευκαιρία που μας δόθηκε μέσα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε σαν τοπική αυτοδιοίκηση κονδύλια που δεν είχαμε ποτέ στη διάρκεια δεκαετιών.

Το πέρασμά του από το υπουργείο Παιδείας άφησε μια παρακαταθήκη 70 εκ. ευρώ στο νομό, με έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και η παρουσία του στο υπουργείο Μεταφορών είναι σε εξέλιξη και η συνεργασία μας συνεχίζεται μέσα από την κατάθεση μελετών και προτάσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείο».


Ο κ. Κοτσάκης θέλησε να τον ευχαριστήσει για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται με άλλα υπουργεία. Αναφερόμενος στο δήμο Κομοτηνής, είπε πως «το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης βρίσκεται σε τελική ευθεία και στις αρχές του φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι για προγραμματικές μελέτες».

Σαν παρακαταθήκη που άφησε ο κ. Στυλιανίδης όταν ήταν στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Κοτσάκης ανέφερε την Τσανάκλειο (1,5 εκ. ευρώ για αποκατάσταση), το παλιό Εσπερινό (θα μεταφερθεί η διοίκηση της Εκπαίδευσης), το Κλειστό Γυμναστήριο (εν αναμονή εκκίνησης εργασιών), όπως και πολλές παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια.

Ανέφερε ότι σε επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών θα προσεγγίσουν θέματα που αφορούν στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και το πανθρακικό στάδιο. Είπε κλείνοντας ότι ο δήμος Κομοτηνής «φέτος θα κλείσει τα χρέη του και δεν θα χρωστάει ούτε φράγκο αντί των 8,5 εκ. ευρώ που είχαμε παραλάβει».

Ι. Αχμέτ

«Η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα που είχε ένα δομημένο

πρόγραμμα για τη μειονότητα»

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ παρέπεμψε αρχικά στα όσα είχε πει ο Κώστας Καραμανλής στη νομαρχία Ροδόπης. «Αντιμετωπίζουμε τη μειονότητα της Θράκης ως γέφυρα συνεργασίας με τη γειτονική αγορά. Η πολιτική μας αναγνωρίζει σε όλους τους πολίτες της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή καταγωγής τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ισχυρή μας ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη». Ο κ. Αχμέτ είπε ότι στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ υπηρέτησε ο ίδιος ως βουλευτής και ο κ. Στυλιανίδης ως υφυπουργός. «Αναλάβαμε δράση και προσπαθήσαμε αυτά τα 3,5 χρόνια πρώτα να πολεμήσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, δεύτερον να ζυγίσουμε μεταξύ του σύγχρονου και παλιού και νʼ ανοίξουμε προοπτικές φιλίας και συνεργασίας πρώτα μεταξύ των κρατών, πολύ περισσότερο να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ της πλειονότητας και της μειονότητας, χωρίς να υπαναχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος». Αναγνώρισε ότι έγιναν κάποια λάθη και ότι είχαν νʼ αντιμετωπίσουν έναν αρχαίο μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. «Η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα στη μεταπολίτευση που είχε ένα δομημένο πρόγραμμα για τη μειονότητα». Ο κ. Αχμέτ στάθηκε σε κάποια μέτρα υπέρ της μειονότητας που πήρε η ΝΔ όπως η ποσόστωση του 5/0000 για την εισαγωγή στο δημόσιο για νʼ αντιμετωπιστεί και η ανεργία των πτυχιούχων πανεπιστημίων από τη μειονότητα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εισαγωγή της τουρκικής στα ελληνικά σχολεία, όπως και στο μέτρο για τους υποψηφίους οδηγούς για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά και στο νόμο για την άρση των χρεών στα βακούφια. «Διαγράφηκαν 25 εκ. ευρώ χρέη, απαλλάχτηκαν όλα τα τζαμιά και τα νεκροταφεία από το να πληρώνουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο, μέσα από μια καλή συνεργασία των πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας.

Τη δεύτερη περίοδο η μειονότητα (της ΝΔ) δεν είχε την τύχη να εκπροσωπηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, όμως η περιοχή είχε την τύχη να εκπροσωπηθεί από τον Ε. Στυλιανίδη».


Λέγοντας πως «στην πολιτική γίνονται και λάθη», ο κ. Αχμέτ είπε ότι «ο νόμος για τους ιμάμηδες είναι μια πληγή, πρέπει να διορθωθεί» και πρόσθεσε πως ήδη επεξεργάζονται κάποια νομοθετήματα.

Μ. Εμίνογλου

«Η Κοινότητα Οργάνης

έχει αλλάξει όψη»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου μίλησε για την κοινότητα λέγοντας πως μαζί με τον κ. Στυλιανίδη εξʼ αρχής είχαν διαπιστώσει τις ενδονομαρχιακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες κι επʼ αυτού δούλεψαν για να τις αντιμετωπίσουν. Είπε ότι ξεκίνησαν να δουλεύουν κι από τότε μέχρι σήμερα «η Κοινότητα Οργάνης έχει αλλάξει όψη». Αναφέρθηκε στα εγκαίνια και τη λειτουργία του Πολυδύναμου Αγροτικού Ιατρείου που διαθέτει ασθενοφόρο. Είπε ότι έγινε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που συγκεντρώνει τον κόσμο της περιοχής.

Επόμενος τομέας παρέμβασης ήταν η παιδεία και οι κτιριακές υποδομές. Είπε ότι άνοιξαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που ήταν πολύ σημαντικό. Μίλησε για πολλαπλασιασμό των έργων υποδομών και είπε πως σχεδιάζουν να γίνει κι ένα κλειστό γυμναστήριο. «Επίσης θα κυκλοφορήσει ένα μικρό λεωφορείο που θα συνδέει όλους τους οικισμούς μεταξύ τους, να μας θυμίζει ότι υπάρχει εδώ μια ευρωπαϊκή σύγχρονη χώρα».

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη «να αισθανθούμε κι εμείς ότι είμαστε πολίτες» κι ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό. Με το που ολοκλήρωσε την ομιλία του από το κοινό υπήρξε μια ερώτηση, «γιατί η Οργάνη καταψήφισε τη ΝΔ στις ευρωεκλογές» και ο κ. Εμίνογλου είπε πως στοχεύουν στο να βελτιωθεί η εικόνα κι αυτό το μήνυμα το πήρε η κυβέρνηση.

Χ. Χοτζά Καντήρ

«Ο Κέχρος δεν είχε νερό

να πιει και με 1,3 εκ. ευρώ

δόθηκε λύση»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου Χαφούζ Χοτζά Καντήρ είπε πως ξεκίνησε ένα έργο τεράστιο κι έχουν δημοπρατήσει 56 περίπου έργα με τεράστιες μελέτες στην οδοποιία, την ύδρευση και όχι μόνο. «Ο Κέχρος πριν επτά χρόνια δεν είχε νερό να πιει κι αυτό ήταν ένα τεράστιο έλλειμμα. Με 1,3 εκ. ευρώ δόθηκε λύση και πήγε νερό σε όλους τους οικισμούς. Θα δημοπρατηθεί ο κεντρικός δρόμος της Χλόης σε λίγους μήνες, ύψους 8,5 εκ. ευρώ και θʼ αλλάξει η εικόνα στον Κέχρο» είπε, ευχαριστώντας τον κ. Στυλιανίδη για την στήριξη. «Από κάθε υπουργείο που πέρασε ο κ. Στυλιανίδης πήραμε κάτι, αν και θα θέλαμε να πάρει το υπουργείο Οικονομικών» είπε, κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα.

Χ. Παπανικολάου

«Η συναίνεση θα φέρει

θετικά αποτελέσματα»

Ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου είπε ότι η παρούσα εκδήλωση δείχνει την αγάπη του υπουργού και της σημερινής κυβέρνησης για τη μειονότητα κι ευχήθηκε να συνεχίσουν με το ίδιο ενδιαφέρον. «Η συναίνεση όλων μας θα φέρει θετικά αποτελέσματα και θα ωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι» είπε για νʼ αναφερθεί σʼ ένα περιστατικό συνδεδεμένο με τον υπουργό. «Επί κ. Τοπουζλή ο κ. Στυλιανίδης είχε χρηματοδοτήσει τον δήμο μʼ ένα ποσό λέγοντας πως αυτά τα χρήματα θα πάνε σε κάποιες υποβαθμισμένες στο δήμο περιοχές για να βοηθήσουν τη μειονότητα».

Μ. Αθανασιάδης

«Να μπορέσουν οι πολίτες της μειονότητας ως ισότιμοι

πολίτες νʼ αντιμετωπίζουν

τα προβλήματα»

Ο υποψήφιος νομάρχης Ροδόπης Μιχάλης Αθανασιάδης ήταν θερμός στο χαιρετισμό του και στάθηκε στη μειονότητα και τη σχέση με τον κ. Στυλιανίδη. «Την αγωνία του την έζησα από το 1999 που ήμουν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης, όταν αγωνιζόμασταν να στήσουμε τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Διέκρινα την αγωνία του γιʼ αυτά που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή». Είπε ότι έγιναν πολλά σε επίπεδο βασικών υποδομών και γενικότερης εικόνας.

Σχολίασε πως το εκπαιδευτικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που καλούνται νʼ αντιμετωπίσουν αναφορικά με την μειονότητα και την περιοχή. «Να μπορέσουν οι πολίτες της μειονότητας να σπουδάζουν και ως ισότιμοι πολίτες νʼ αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής και να μην δίνεται η δυνατότητα σε κανέναν από αυτούς που θέλουν να στήσουν μηχανισμούς εκμετάλλευσης της μειονότητας να γίνεται. Μόνο παρέχοντας ουσιαστική παιδεία στη μειονότητα μπορούμε νʼ ακυρώσουμε παρόμοιες προσπάθειες» ανέφερε.

Απολογισμός

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης προχώρησε στον απολογισμό της μειονοτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας αρχικά ότι τα όσα παρουσιάζουν είναι «αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και ειλικρινούς σχέσης που οικοδομήσαμε πριν αρκετά χρόνια, όταν ακόμη η παράταξή μας ήταν αντιπολίτευση».

Μίλησε αρχικά για την Θράκη ως πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.

•Το σχολικό έτος 2008-9 στη Θράκη λειτουργούν 194 μειονοτικά δημοτικά σχολεία

•Τα περισσότερα από αυτά (145) είναι σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Παρʼ όλα αυτά η πολιτεία συνεχίζει τη λειτουργία τους για να διευκολύνει τους μαθητές που σε άλλη περίπτωση θα ήσαν υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε άλλα σχολεία.

•Ειδικά προγράμματα εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια για να διευκολύνουν τους μαθητές της μειονότητας να μάθουν την ελληνική γλώσσα, μέσα από ειδικά γραμμένα γιʼ αυτούς βιβλία.

•Σε μειονοτικές περιοχές της Θράκης λειτουργούν 65 νηπιαγωγεία.

•Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν δύο μειονοτικά Γυμνάσια – Λύκεια στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη καθώς και δύο ιεροσπουδαστήρια στην Κομοτηνή και τον Εχίνο του δήμου Μύκης στην Ξάνθη αντιστοίχως. Τα ιεροσπουδαστήρια ακολουθούν το πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν τους μαθητές για να αναλάβουν ιερατικά καθήκοντα στα ισλαμικά τεμένη. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μαθητών επιλέγει να παρακολουθήσει τη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

•Το 2008-9 φοιτούν 4.650 μαθητές και μαθήτριες σε δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Θράκης σε σχέση με τους 3.115 μαθητές και μαθήτριες που φοίτησαν το 2001-02 (αύξηση 49%)

•Από το 2007-8 έχει ενταχθεί πιλοτικά σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ξάνθης και της Ροδόπης το μάθημα της τουρκική γλώσσας.

•Οι μουσουλμάνοι μαθητές έχουν δικαίωμα να εισέρχονται με επιπλέον ποσοστό θέσεων 0,5% στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

•Στη Θράκη λειτουργούν 270 μουσουλμανικά τεμένη.

Επόμενος τομέας ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για την οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

•33 από τα συνολικά 65 νηπιαγωγεία που λειτουργούν στη Θράκη, ιδρύθηκαν μετά το 2004 στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου για τους μουσουλμάνους μαθητές.

•96 ολοήμερα μειονοτικά σχολεία λειτουργούν με 196 τμήματα.

•80 νέες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες 250 οργανικές θέσεις (αύξηση κατά 32%).

•Για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μουσουλμάνων έχουν δαπανηθεί τα τελευταία πέντε έτη 1.200.000 ευρώ.

•Διανέμονται ετησίων δωρεάν σε όλους τους μαθητές της μειονοτικής εκπαίδευσης 55 τίτλοι ελληνόγλωσσων βιβλίων σε 60.000 αντίτυπα ελληνικών βιβλίων και 37 τίτλοι τουρκόγλωσσων βιβλίων σε 38.000 αντίτυπα.

•Στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων

•δαπανήθηκαν 9.640.000 ευρώ την περίοδο 1996-2004 και 7.350.000 ευρώ την περίοδο 2004-8,

•εκδόθηκαν 55 νέοι τίτλοι για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας,

•μετεκπαιδεύθηκαν και απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα 800 εκπαιδευτικοί,

•επιμορφώθηκαν με Ειδικές Κινητές Μονάδες εκατοντάδες μουσουλμάνοι μαθητές, ιδίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Περνώντας στο κεφάλαιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέφερε τι έχει γίνει:

•Εισαγωγή πιλοτικής διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της Θράκης.

•Επέκταση της ποσόστωσης 0,5% για την εισαγωγή μουσουλμανόπαιδων στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και για τους απόφοιτους των ΤΕΕ και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ.

•Θετική εξαίρεση των μουσουλμανοπαίδων από τη βάση του βαθμού 10 για είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

•Καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των μουσουλμανίδων μαθητριών: αύξηση κατά 33% των εγγραφών μαθητριών στα γυμνάσια και κατά 195% στα λύκεια της Θράκης.

•102% αύξηση της δαπάνες για τη μεταφορά μουσουλμάνων μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη κατά την τελευταία τετραετία.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις κτιριακές υποδομές στο δήμο Μύκης και τις Κοινότητες Κέχρου, Οργάνης και Αμαξάδων, συνολικού ύψους 1.886.000 ευρώ, μίλησε για την ανώτατη εκπαίδευση σημειώνοντας ότι αυξήθηκε το ποσοστό των μουσουλμάνων που πέτυχαν και σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια κι ότι σχεδιάζουν την αναβάθμιση της ΕΠΑΘ. Παρουσίασε τα μέτρα σεβασμού του μουσουλμανικού θρησκεύματος, μίλησε για τις κινήσεις που έγιναν στη Δια Βίου Μάθηση και παρουσίασε τα όσα σχεδιάζουν:

•Προωθείται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων.

•Αναβαθμίζεται η ΕΠΑΘ σε Πανεπιστημιακό Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

•Δημιουργούνται διαπολιτισμικά νηπιαγωγεία.

•Διδασκαλία του Κορανίου στους μουσουλμάνους μαθητές.

•Αξιοποίηση εκπαιδευτικών της μειονότητας που έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.

•Περαιτέρω ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών, εκσυγχρονισμός των εποπτικών μέσων και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

•Περαιτέρω αύξηση ολοήμερων σχολείων με δωρεάν σίτιση των μαθητών.

•Μεταφορά Ιεροσπουδαστηρίου από τον Εχίνο στην Ξάνθη μέσα στην επόμενη τριετία.

•Δημιουργία μουσικών τάξεων στα σχολεία του Δροσερού στο Νομό Ξάνθης, της Κομοτηνής και των Σαπών στο Νομό Ροδόπης, οδού Άβαντος της Αλεξανδρούπολης στο Νομό Έβρου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.