«Κατι κανουμε καλα»

Της Έκδοσης

Στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες τα συλλογικά όργανα, ειδικά αυτά που αντλούν τη νομιμοποίησή τους άμεσα από την ψήφο του λαού, αποτελούν και τα κορυφαία. Αν μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση ένα τέτοιο όργανο είναι το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο υποτίθεται αναδεικνύονται και συζητούνται προβλήματα και ελλείψεις που απασχολούν την τοπική κοινωνία και λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις για το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της διοίκησης. Μαζί με όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο είναι και το θεσμικό forum εκείνο στο οποίο η αντιπολίτευση ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της διοίκησης.

Όλη αυτή η θεωρία που για τη συντριπτική πλειοψηφία (για να μην πούμε την ολότητα) των πολιτών είναι γνωστή και εμπεδωμένη, για τους δημοτικούς συμβούλους μάλλον ξεχάστηκε.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την ελάχιστη παρουσία στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής την Τετάρτη 24 Απριλίου; Μόνον ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο  αντιδήμαρχος διοίκησης συντονισμού και καθημερινότητας κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και Ανακύκλωσης Μεχμέτ Μεσούτ, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χασάν Χασάν έδωσαν το παρών. Όλοι οι υπόλοιποι απουσίαζαν. Και γιατί να δώσουν το παρών άλλωστε αφού σε αυτή την ειδικού τύπου συνεδρίαση που καθιέρωσε ο νέος νόμος για τους ΟΤΑ ακριβώς για να διευκολύνει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, δεν κατατέθηκε ΚΑΜΙΑ ερώτηση.

«Κάτι κάνουμε καλά» είπε σε κάποια στιγμή ο δήμαρχος όσο οι ελάχιστοι παριστάμενοι περίμεναν μήπως εμφανιστούν και αυτοί που απουσίαζαν.

Και κάπου εκεί «λύθηκε» η συνεδρίαση και διαπιστώσαμε πως μάλλον όλα λειτουργούν ρολόι στην πόλη και στους οικισμούς και πως δεν υπάρχει έστω ένα πρόβλημα που να απασχολεί την καθημερινότητα των πολιτών για να τεθεί προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που είχε οριστεί.

Αναρωτηθήκαμε όμως πού πήγαν άραγε όλα εκείνα τα προβλήματα και τα ζητήματα  που είχαν τεθεί προεκλογικά λίγους μήνες πριν; Πού πήγαν οι μεγάλες υποσχέσεις για διαρκή συμπαράσταση προς τους δημότες και άμεση επίλυση των προβλημάτων τους; Πού πήγε η φωνή των πολιτών που έχει εκλεγεί και είναι υποχρεωμένη να τους εκπροσωπεί και να επισημαίνει τα προβλήματα τους;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.