Απερριψε την εγκατασταση αιολικου Παρκου στην περιοχη η Αποκεντρωμενη διοικηση

Για Περιβαλλοντικούς, μιας και η περιοχή είναι πολύ σημαντική για την προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής, αλλά και στρατιωτικούς λόγους

Το θέμα των Αιολικών πάρκων, και της σημαντικής αύξησής τους στην περιοχή μας, ειδικά σε Ροδόπη και Έβρο, έχει αποτελέσει επανειλημμένα θέμα συζήτησης, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της χωροθέτησης τους.

Η επέλαση αυτή των αιολικών πάρκων, φαίνεται πως δεν είναι αδιαμφησβήτητη μιας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τελευταία απόρριψε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού στην περιοχή «Μελια» εντός του Δήμου  Αλεξανδρούπολης, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς, αλλά και στρατιωτικούς λόγους.

Το έργο αφορούσε τη δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 10,35 MW, στη θέση «ΜΕΛΙΑ» και των συνοδών σε αυτό έργων, εντός του Δήμου Αλεξανδρούπολης,

Το προτεινόμενο Αιολικό Πάρκο θα αποτελούνταν από τρεις ανεμογεννήτριες, τύπου VESTAS V117 αποδιδόμενης ισχύος 3,45 MW, έκαστη.

Σημαντική περιοχή για τα πουλιά η περιοχή εγκατάστασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η θέση του έργου βρίσκεται εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά της Ελλάδας (Νότιο δασικό σύμπλεγμα Ν. Έβρου).  Περιβάλλεται από τρεις περιοχές ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πτηνά), του εθνικού καταλόγου των περιοχών Δικτύου Natura2000 και συγκεκριμένα στο ανατολικό όριο στο «Νότιο Δασικό σύμπλεγμα Έβρου». Στα βόρεια εκτείνεται το «Δάσος Δαδιάς – Σουφλί» και στα νότια εντοπίζεται η περιοχή «Δέλτα Έβρου».

Στα είδη χαρακτηρισμού των περιοχών αυτών περιλαμβάνονται ο Μαυρόγυπας, το Όρνιο, ο Ασπροπάρης, ο Χρυσαετός, κ.α. και στα τυποποιημένα δελτία πληροφοριών (SDF) η παραγωγή αιολικής ενέργειας περιλαμβάνεται στις απειλές / πιέσεις με
αρνητικές επιπτώσεις για τις περιοχές. Σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες η θέση του έργου εμπίπτει σε ζώνες με πολύ υψηλή δραστηριότητα για το είδος του Μαυρόγυπα και γενικότερα υψηλής σημασίας για την επιβίωση και διατήρηση των αρπακτικών και άλλων ειδών της ορνιθοπανίδας (θέσεις φωλεασμού, επικράτειας, τροφοληψίας).

Αρνητικές γνωμοδοτήσεις από φορείς και στρατό

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ τονίζει τη σημασία της περιοχής για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, εκτιμά ότι γίνεται υποεκτίμηση των σωρευτικών και συνεργιστικών επιπτώσεων, επισημαίνει ότι στην περιοχή εντοπίζονται κρίσιμα ενδιαιτήματα ειδών χαρακτηρισμού, με κυριότερα τον Μαυρόγυπα, τον Χρυσαετό, τον Κραυγαετό και επιβεβαιωμένη αναπαραγωγική δραστηριότητα Κραυγαετού, Μαυροπελαργού και Φιδαετού. Για αυτό και γνωμοδοτεί αρνητικά επί της περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς «…εκτιμά δεόντως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, ούτε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι η εν λόγω επέμβαση δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της. Αντίθετα αναμένεται να αυξήσει τις αρνητικές επιπτώσεις για τα μεγαλόσωμα αρπακτικά και τους γύπες, καθώς προτείνεται να χωροθετηθεί σε εγγύτητα με ήδη υπάρχοντες ΑΣΠΗΕ στην περιοχή».

Στην αρνητική γνωμοδότησή του και ο Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, εκτιμά αιτιολογημένα ότι δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων, ούτε και υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι το εν λόγω έργο δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της.

Αρνητική είναι και η γνωμοδότησή του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου, καθώς ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα είδη χαρακτηρισμού των γειτονικών ΖΕΠ και στην ακεραιότητα των περιοχών.

Τέλος η Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Α.Δ.Μ.Θ., γνωμοδότησε θετικά αλλά υπό όρους, επισημαίνει όμως ότι η περιοχή είναι σημαντική για την ορνιθοπανίδα, κυρίως για τα αναπαραγόμενα και διαχειμάζοντα αρπακτικά είδη και αποτελεί βασικό χώρο τροφοληψίας και διάδρομο πτήσης ειδών, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να συνταχθεί ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις.

Τέλος αρνητική είναι η γνωμοδότηση και του ΓΕΕΘΑ, ότι δεν επιτρέπεται η υλοποίηση του έργου γιατί από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών επηρεάζονται τα συστήματα RADAR του ΣΞ και ΠΑ.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.