Απαραιτητη προυποθεση για τη συνεχιση των διαπραγματευσεων ενταξης της Τουρκιας στην ΕΕ

Υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνήλθε στις 27-9-2006 στο Στρασβούργο τα άρθρα 49 και 50 της έκθεσης Κάμιελ Έρλιγκς της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα άρθρα αυτά της έκθεσης αναφέρονται στην αναγνώριση από την Τουρκία της γενοκτονίας των Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων ως ρητή προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε .

Δικαιώνεται έτσι ένα παμποντιακό αίτημα που προβλήθηκε μεθοδικά και αποφασιστικά από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) και υποστηρίχθηκε σθεναρά και σταθερά από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές Αντώνιο Τρακατέλλη και Γεώργιο Δημητρακόπουλο.

Το ιστορικό της υποθεσης

Στις 14 Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Παρχαρίδη, το γενικό γραμματέα, Κωνσταντίνο Γαβρίδη και το συντονιστή της Επιτροπής για τη γενοκτονία, Γιάννη Αντωνιάδη βρέθηκαν στις Βρυξέλλες όπου και κατέθεσαν υπόμνημα, με το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Το υπόμνημα μαζί με υποστηρικτικό υλικό που αφορούσε ντοκουμέντα της γενοκτονίας του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη παραδόθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Τρακατέλλη και στον ευρωβουλευτή Γιώργο Δημητρακόπουλο, καθώς και στον Ολλανδό ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλιγκς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και συντάκτη της Έκθεσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Δημητρακόπουλος, η Έκθεση της Επιτροπής εισήχθηκε προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2006. Υπερψηφίστηκε με 319 ψήφους έναντι 290 και σύμφωνα με το άρθρο 49 της έκθεσης, θα τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και σύμφωνα με το άρθρο 50 ό,τι αφορά στους Αρμένιους, το ίδιο δε θα γίνει και για τους Πόντιους και Ασσύριους.

Χρύσα Μαυρίδου: «Η απόφαση αποτελεί ένα λιθαράκι για να μη γνωρίσουμε άλλες γενοκτονίες»

Κατά την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρύσα Μαυρίδου, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. «Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, εφόσον τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Συνεπώς οι ίδιοι το αναγνωρίζουν. Για τους Πόντιους αυτό αποτελεί δικαίωση. Κανείς μας δεν πίστευε ότι η αναγνώριση θα έλθει. Πιστεύαμε ότι πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Σήμερα δικαιώνονται οι χρόνιοι αγώνες μας. Είναι ένα μεγάλο βήμα. Μπορεί να μην είναι η αναγνώριση παγκόσμια, αλλά όταν η Ευρώπη σε στηρίζει και η ολομέλεια της Ευρωβουλής είναι υπέρ, η απόφαση είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να ακούσουμε. Είναι μια δικαίωση για τα θύματα και ίσως ένα λιθαράκι για να μη γνωρίσουμε άλλες γενοκτονίες».

Εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η Τουρκία, η οποία όταν έγινε γνωστή η κίνηση της Παμποντιακής συνέχισε να εμμένει στις θέσεις της η κ. Μαυρίδου λέει. «Αν η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Ελπίζω βέβαια να μην αλλάξει κάτι, γιατί στην πολιτική και στη διπλωματία από κάπου πάντα έρχεται κάτι, που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.