200.000 ευρω για τον καθαρισμο των ταμιευτηρων του Νεου Σιδηροχωριου και της Δυμης

Για να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τους αγρότες των περιοχών τους

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ θα κοστίσει ο καθαρισμός δύο ταμιευτήρων στη Ροδόπη, του ταμιευτήρα του Νέου Σιδηροχωρίου, ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά την δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό, και ο ταμιευτήρας της Δύμης, που είναι αρκετά μικρότερος αποτελεί όμως ένα σημαντικό έργο για τους αγρότες που τον χρησιμοποιούν.

Το έργο θα κατασκευασθεί σε προθεσμία τεσσάρων μηνών και το διάστημα από Ιούλιο έως Οκτώβριο που έπεται της υπογραφής της σύμβασης.

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν στον ταμιευτήρα Ν. Σιδηροχωρίου

Να τονιστεί πως ο Ταμιευτήρας Νέου Σιδηροχωρίου κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1980 από κοινού με τον κοντινά ευρισκόμενο Ταμιευτήρα Νέας Αδριανής, είναι και οι δυο τους χωμάτινοι και οι ποσότητες των υδάτων τους προορίζονται για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής, με προτεραιότητα την άρδευση περιοχών όμορων και γειτνιαζόντων με τους ταμιευτήρες.

Το νερό που συγκεντρώνεται σε αυτούς προέρχεται κυρίως μέσω άντλησης από τον ποταμό Λίσσο. Η μέγιστη χωρητικότητα των δύο ταμιευτήρων είναι 2.650.000 κυβικά μέτρα νερού (συμπεριλαμβανομένου και του νεκρού τους όγκου), ενώ προβλέπονταν ότι την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους οι δύο ταμιευτήρες ότι θα είναι άδειοι, και θα έπρεπε μετά το πέρας κάθε αρδευτικής περιόδου να καθαρίζονται από τα φερτά υλικά τα οποία θα συσσωρεύονται σε αυτούς.

Όμως ο Ταμιευτήρας Νέου Σιδηροχωρίου μετά την κατασκευή του δεν έχει καθαριστεί έκτοτε από τα φερτά υλικά που έχουν συσσωρευτεί εντός της λεκάνης του, για το λόγο αυτό τα συσσωρευμένα αυτά υλικά έχουν μειώσει κατά πολύ την αποθηκευτική ικανότητα του ταμιευτήρα και κατά συνέπεια και την χρησιμότητα του ως αρδευτικού έργου.

Εκτιμάται ότι ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των συσσωρευμένων φερτών υλικών από την λεκάνη του θα πρέπει να γίνει μεσοσταθμικά σε βάθος περίπου ενός μέτρου και επομένως οι ποσότητες των υλικών που πρέπει να απομακρυνθούν είναι 200.000 κυβικά μέτρα, ενώ τα υλικά αυτά είναι γόνιμη γη και φυτική ύλη όπως καλαμιές κλπ σε ορισμένα σημεία του.

Οι παρεμβάσεις στον ταμιευτήρα της Δύμης

Μικρότερο είναι το έργο για τον Ταμιευτήρα της Δύμης, που και αυτός από την κατασκευή του δεν έχει καθαριστεί από τα φερτά υλικά που έχουν συσσωρευτεί εντός της λεκάνης του και για το λόγο αυτό τα συσσωρευμένα αυτά υλικά έχουν μειώσει κατά πολύ την αποθηκευτική ικανότητα του ταμιευτήρα και κατά συνέπεια και την χρησιμότητα του ως αρδευτικού έργου, με το βάθος του πλέον να υπολογίζεται στα 3 μέτρα.

Η επιφάνεια της λεκάνης συγκέντρωσης υδάτων του ταμιευτήρα Δύμης είναι περίπου 1,95 στρέμματα, και ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των συσσωρευμένων φερτών υλικών από την λεκάνη του θα πρέπει να γίνει μεσοσταθμικά σε βάθος περίπου ενός μέτρου και επομένως οι ποσότητες των υλικών που πρέπει να απομακρυνθούν είναι 1.950 κυβικά μέτρα, και με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αυξηθεί η χωρητικότητα του ταμιευτήρα και να φτάσει τα 10.400 κυβικά μέτρα νερού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.