«Απαραιτητη η αποκτηση οικολογικης παιδειας»

Ο Απόστολος Λιπορδέζης, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Κομοτηνής, η Μάγδα Στυλιάδου, Διαχειρίστρια του Φυσικού Περιβάλλοντος και η Σοφία Κτίστου, Δασολόγος, μέλη της ίδιας Ομάδας, μιλούν σήμερα στον «Κόσμο» για την αξία του δάσους και την ανάγκη προστασίας του. Αναφέρονται στα κενά, στην ολιγωρία της πολιτείας, αλλά και στην ευθύνη που έχουν οι ίδιοι οι πολίτες…

Απόστολος Λιπορδέζης, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Κομοτηνής:

«Απαραίτητη η απόκτηση οικολογικής παιδείας»

Μάγδα Στυλιάδου, Διαχειρίστρια Φυσικού Περιβάλλοντος:

«Έχουμε δασικό πλούτο και είμαστε εδώ για να τον προστατέψουμε»

Σοφία Κτίστου, Δασολόγος: «Για την διαχείριση του ορεινού όγκου απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού»

Πόσα χρόνια υπάρχει και λειτουργεί η ομάδα σας;

Η ομάδα αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια με δράσεις στα σχολεία. Φέτος προστέθηκαν στο δυναμικό της επτά νέοι επιστήμονες, οι οποίοι είναι περιβαλλοντολόγοι, διαχειριστές φυσικού περιβάλλοντος και δασοπονίας, δασολόγοι. Πάνω από όλα είναι εθελοντές.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος όλων είναι να βοηθήσουμε στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων του περιβάλλοντος. Έχουμε κάνει μια προετοιμασία εδώ και τρεις μήνες, με συνεχείς συναντήσεις, συγγραφή εργασιών προκείμενου να έχουμε ένα υλικό γνώσης το οποίο θα μπορούμε να το διαθέτουμε στη νεολαία της Θράκης.

Γνώση η οποία θα συμβάλλει πού;

Να αναδείξουμε την αξία των δασών και του περιβάλλοντος. Γνωστοποιώντας και προστατεύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να αναδείξουμε το νέο οικολογικό πνεύμα. Προς το παρόν είμαστε στο πρώτο στάδιο. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις με δενδροφυτεύσεις και με μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που δεν θα αφορούν μόνον το δάσος, αλλά και ευρύτερα το περιβάλλον.

Γιατί είναι πολύτιμο το δάσος;

Το δάσος είναι πολύτιμο όσο και η ίδια η ζωή μας. Είναι ο πρώτος παράγοντας, ο θεμέλιος παράγοντας για την ύπαρξη, όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και όλων των ζώντων οργανισμών, των οργανισμών που αποτελούν το οικοσύστημά μας.

Το έχει αντιληφθεί αυτό η ελληνική πολιτεία;

Η ελληνική πολιτεία το έχει αντιληφθεί, απλά χρειάζεται κάποιες ενέργειες συντονισμένες, οι οποίες θα ωθήσουν και στη γνώση, στο πώς μπορούμε να προστατέψουμε ένα δασικό οικοσύστημα, αλλά και πώς θα μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα της παιδείας. Πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική παιδεία πάνω από όλα.

Φαινόμενα όπως αυτά της Πελοποννήσου είναι εύκολο να επαναληφθούν;

Μια έκθεση της WWF αναφέρει ότι κάηκαν 1.500.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Μόνο αυτό μας δίνει την αφορμή να καταλάβουμε το μέγεθος της ζημιάς. Η Ελλάδα έχει δασική επιφάνεια 25,4%, με μεγάλη βιοποικιλότητα δασών. Περίπου το της επιφάνειας, πρέπει αυτό το 25,4% να το προστατέψουμε πριν μειωθεί κι άλλο. Κάηκαν ήδη πολλές δασικές επιφάνειες.

Στη Θράκη πώς έχει η κατάσταση, επαγρυπνούν ή εφησυχάζουν οι Θρακιώτες;

Οι Θρακιώτες έχουν οικολογική συνείδηση. Η Διεύθυνση Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται πολύ θετικά, προστατεύουν τα δάσή μας. Θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί το παράδειγμα της Πελοποννήσου είναι τρομακτικό, είναι σοκαριστικό.

•Έχετε σκεφτεί πού θα εργαστείτε;

Σ.Κ.:
Είναι ένα πρόβλημα που όντως υπάρχει. Προς το παρόν ψάχνουμε. Εγώ είμαι με Stage στη Νομαρχία, στη Διεύθυνση Γεωργίας.

Μ.Σ.: Εργάζομαι με Stage στη Διεύθυνση Δασών του Ν. Ροδόπης. Ελπίζω ότι αργότερα θα βρω κάτι καλύτερο.

Τι σημαίνει πρακτικά «εργασία με Stage»;

Σ.Κ.:
Εργασία χωρίς ένσημα, χωρίς άδειες, χωρίς επιδόματα και με έναν μισθό της τάξης των 500 ευρώ.

Πώς έχει η κατάσταση στις υπηρεσίες που εργάζεστε;

Μ.Σ.:
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό στις υπηρεσίες μας και ειδικά εδώ στο Νομό μας, που έχουμε τα δάση και πρέπει να τα διατηρήσουμε, καλά θα ήταν να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με περισσότερο προσωπικό.

Σ.Κ.: Όντως, ο ορεινός όγκος της περιοχής είναι πολύ μεγάλος και πολύ πλούσιος σε δασικά είδη και για την καλύτερη διαχείρισή του, σαφώς χρειάζεται πολύ περισσότερα άτομα. Η υπηρεσία έχει μεγάλες ελλείψεις.

Έχει πλούσιο δασικό πλούτο η Θράκη;

Σ.Κ.:
Έχουμε δασικό πλούτο, έχουμε ποικιλία σπάνιων ειδών και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ για να τον προστατέψουμε.

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας;

Μ.Σ.:
Είναι καλό να διαχειριζόμαστε το δασικό πλούτο που έχουμε με περιπολίες για να τον προστατέψουμε από τις πυρκαγιές. Να εμπλουτίσουμε το δασικό δίκτυο, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβασή μας στα βουνά.

Γιατί επιλέξατε αυτό το αντικείμενο;

Σ.Κ.:
Μου άρεσε πάρα πολύ το περιβάλλον, αλλά δεν είχα επιλέξει τη σχολή ως πρώτή μου επιλογή. Στην πορεία, όταν πήγα την βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα, το άσχημο είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει την απορρόφηση που θα έπρεπε, ούτε τη σημασία που θα έπρεπε να τις δώσουν. Είμαστε ακόμη πολύ πίσω.

Μ.Σ.: Από μικρή είχα επαφή με τα βουνά. Ασχολήθηκα αρκετά, επειδή έμενα σε χωριό και αποφάσισα και να το σπουδάσω. Μου αρέσει, ειδικά όταν μπήκα στη Σχολή είδα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους συμπολίτες μας;

Σ.Κ.:
Να αγαπάμε το δάσος, να το φροντίζουμε γιατί είναι πηγή, ζωής και χαράς για όλούς μας.

Μ.Σ.: Μπορούμε να προσέξουμε για να συνεχίσουμε να έχουμε αυτόν εδώ τον πλούτο.

Είναι και υπόθεση των πολιτών η προστασία του δάσους;

Σ.Κ:
Βεβαίως, δεν είναι μόνο το κράτος υπεύθυνο να συντονίζει τον καθένά μας. Πρέπει ο καθένας ξεχωριστά, με το δικό του τρόπο, να συμβάλει στην προστασία του δάσους.

Μ.Σ.: Ατομικά ξεκινάει η προστασία του δάσους. Πρέπει ο καθένας από μόνος του να έχει την ευθύνη για την προστασία του δάσους.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.