Αντιποιηση του δικηγορικου λειτουργηματος οι πρακτικες εισπρακτικων εταιρειων

Γιώργος Κυμπαρίδης «Η μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων σε εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες δεν είναι δικηγορικές δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση»

Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας το 2016, ωστόσο το νέο έτος και οι ενδεχόμενες αλλαγές από πλευράς κυβέρνησης και λοιπών φορέων, σε συνέχεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ενισχύει το άγχος των οφειλετών, σε ό,τι αφορά την αδυναμία αποπληρωμής δανείων και υποχρεώσεων και τις συνέπειες αυτών.
 
Το άγχος των οφειλετών ενισχύεται ακόμα παραπάνω με τις συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις από πλευράς εισπρακτικών εταιρειών, που τους ενοχλούν κατ’ επανάληψη, ενώ σε αντίστοιχες πρακτικές τα τελευταία χρόνια προέβησαν και δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν το έργο της «υπενθύμισης» εκ μέρους των τραπεζών.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο παρελθόν έχει αποδοκιμάσει και καταδικάσει αντίστοιχες πρακτικές δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών που στο πλαίσιο της δικηγορικής τους εντολής μετέρχονται συμπεριφορές εισπρακτικών εταιρειών, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες αντιδεοντολογικές τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες, επισημαίνοντας πως παρόμοιες συμπεριφορές προσβάλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος και δεν είναι ανεκτές, ενώ αντίστοιχα πολλάκις έχει επισημάνει το καταδικαστέο εισπρακτικών εταιρειών που αντιποιούνται του δικηγορικού επαγγέλματος.
 
Σύμφωνα δε με την προσθήκη στον Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγόρων, ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρία, απαγορεύεται να οχλεί προφορικά και δη τηλεφωνικά, τον οφειλέτη του εντολέα του πέραν της μίας φοράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την οφειλή του και να διερευνήσει τη δυνατότητα εξώδικης επίλυσης της υφιστάμενης διαφοράς. Σε περίπτωση που στη συνέχεια ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, δυστροπήσει ή αρνηθεί να εξοφλήσει την οφειλή, ο δικηγόρος οφείλει, τότε, να προβεί σε έγγραφη εξώδικη όχληση ή να ασκήσει τα προβλεπόμενα νόμιμα ένδικα βοηθήματα για λογαριασμό του εντολέα του. 

Γιώργος Κυμπαρίδης «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος» 

Τις πρακτικές αυτές που ακολουθούνται επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ν. Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο οποίος αφού επεσήμανε πως το γεγονός και μόνο ότι οι τράπεζες μεταβιβάζουν φακέλους πελατών τους, με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε εισπρακτικές εταιρείες, δεν επιτρέπεται σε καμία των περιπτώσεων, γνωστοποίησε πως υπάρχει πλειάδα παραδειγμάτων σε όλη τη χώρα αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα εταιρείας στη Λάρισα, όχι αμιγώς εισπρακτικής αλλά εταιρείας που διαφήμιζε υπηρεσίες που εκτελούνται από δικηγορικές εταιρείες η οποία και προκάλεσε την παρέμβαση του εκεί Δικηγορικού Συλλόγου.
 
«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος» επεσήμανε ο κ. Κυμπαρίδης χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «η μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων σε εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες δεν είναι δικηγορικές και οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, που έχουν να κάνουν με το γεγονός της άμεσης εκτέλεσης και του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, εκβιάζοντας στην ουσία τους δανειολήπτες, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση».

Από την άλλη, συνέχισε ο ίδιος «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Αυτό ασκείται από δικηγόρους ή από δικηγορικές εταιρείες οι οποίες έχουν ως δικό τους ορίζοντα στην όποια διαδικασία αναλαμβάνουν, την είσπραξη μεν, αλλά μέσω της νόμιμης διαδικασίας που ακολουθείται μέσα από τα δικαστήρια και όχι με τις πρακτικές που ακολουθούνται σήμερα». 

«Αντιποίηση στοιχειοθετείται και σε άρσεις προσημειώσεων σε δάνεια, πρακτική που ακολουθήθηκε από τράπεζα σε όλη τη χώρα» 

Ο κ. Κυμπαρίδης γνωστοποίησε πως πρωτίστως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, έχει στραφεί κατά εισπρακτικών εταιρειών οι οποίες αντιποιούνται του δικηγορικού λειτουργήματος, επισημαίνοντας ωστόσο πως «αντιποίηση στοιχειοθετείται και σε άρσεις προσημειώσεων σε δάνεια, πρακτική που ακολουθήθηκε από τράπεζα σε όλη τη χώρα. Γινόταν μάλιστα από δικηγόρους οι οποίοι έπαιρναν εντολή από την ίδια τράπεζα να ενεργήσουν για τα συμφέροντα του δανειολήπτη. Εδώ όμως είναι μια στρεβλή κατάσταση, γιατί η τράπεζα κατά πρώτον δεν μπορεί να προτείνει στον δανειολήπτη ποιος θα είναι ο δικηγόρος του και κατά δεύτερον δεν θα πρέπει να αρνείται ή να υποδεικνύει στον δανειολήπτη που θέλει να πάρει μία απόδειξη για τα χρήματα που έδωσε για την εξόφληση του δανείου του, να απευθύνεται σε δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να έχουν τα ευαίσθητα αυτά προσωπικά δεδομένα του δανειολήπτη». 

«Όταν μιλάμε για έναν συνεπή δανειολήπτη δεν έχει κανένα δικαίωμα καμία τράπεζα στη χώρα να μεταβιβάσει το φάκελό του σε οποιαδήποτε δικηγορική εταιρεία ή άλλη εισπρακτική εταιρεία» 

«Αυτό είναι έργο της τράπεζας» συνέχισε τονίζοντας πως « η υποχρέωσή της περιορίζεται, και θα πρέπει να περιορίζεται, σε κάθε περίπτωση μόνο στη βεβαίωση που δίνει στον δανειολήπτη ότι έχει ξοφλήσει το δάνειό του. Δεν μπορεί να μεταβιβάζει στον οποιονδήποτε τα στοιχεία κάθε πελάτη της, διότι ο δικηγόρος είναι εντεταλμένος, να μπορεί να τηρεί, αυτά που τηρεί το απόρρητο δηλαδή, τον εντολέα του, όταν όμως αναφύεται μία διαφορά. Όταν μιλάμε για έναν συνεπή δανειολήπτη ο οποίος πληρώνει τις δόσεις του δεν έχει κανένα δικαίωμα καμία τράπεζα στη χώρα να μεταβιβάσει το φάκελό του σε οποιαδήποτε δικηγορική εταιρεία ή άλλη εισπρακτική εταιρεία».
 
«Είναι απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, σε περιπτώσεις που υπάρχει η όποια παραβίαση της νομοθεσίας να μπαίνουμε μπροστά» διευκρίνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, υπογραμμίζοντας τέλος πως «οι διαφορές που έχουν να κάνουν με το παράνομο της άσκησης και την αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος έχουν μία διφυή ουσία ως διαφορές. Από τη μία πλευρά έχει να κάνει με το αστικό κομμάτι, με το κομμάτι που με ασφαλιστικά μέτρα ο εκάστοτε Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να απαγορεύσει μία τέτοια πράξη, στο μέλλον, αφετέρου όμως υπάρχει η δυνατότητα, κατάθεσης μήνυσης προκειμένου, να ερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν ποινικά αδικήματα με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αλλά και την εξαπάτηση των συγκεκριμένων πολιτών οι οποίοι, έρμαια σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε, είναι αυτοί που αδυνατούν να προστατέψουν τον εαυτό τους». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.