Αντιδρασεις για την εφαρμογη του αντικαπνιστικου νομου

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του αντικαπνιστικού νόμου, όσον αφορά την αγορά, είχαν επισημανθεί καιρό πριν την εφαρμογή του. Μετά από το πρώτο διάστημα πλήρους εφαρμογής του νόμου, οι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τα εστιατόρια, οι καφετέριες και οι χώροι εστίασης γενικότερα, αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά. Με απόφαση, της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εστιατόρων την προηγούμενη εβδομάδα, επιτρέπουν, πλέον, το κάπνισμα στους χώρους τους. Το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, κράτησε σκληρή στάση απέναντι σε αυτήν την απόφαση, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Τις τελευταίες ώρες, όμως, λαμβάνουν χώρα συζητήσεις, ώστε να επιτευχτεί η εξεύρεση μιας λύσης σε αυτό το ζήτημα. Στον ΠτΘ μίλησε ο κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητήριου Ροδόπης, αλλά και σύμβουλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων, και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η εν λόγω απόφαση, το αίτημα των επιχειρηματιών, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους, σε περίπτωση, που αποβεί άκαρπη η συνεννόηση με το υπουργείο.

«Μέρα με την ημέρα βλέπαμε να εκμηδενίζεται ο τζίρος μας»

Ο κ. Αργυρόπουλος ξεκίνησε εντοπίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων με την έναρξη του αντικαπνιστικού νομού. Όπως δήλωσε, «από τότε, που ξεκίνησε η εφαρμογή αυτού του νόμου, από την 1η Σεπτεμβρίου, προσπαθήσαμε όλοι να τον εφαρμόσουμε. Δυστυχώς όμως, μέρα με την ημέρα βλέπαμε να εκμηδενίζεται ο τζίρος στα μαγαζιά μας. Μας έπαιρναν τηλέφωνο οι παρέες και μας ρωτούσαν, αν μπορούν να καπνίζουν. Απαντώντας τους αρνητικά το έκλειναν. Και ξέρουμε όλοι καλά ότι στην Ελλάδα το 42% των πολιτών καπνίζει. Άρα σε κάθε παρέα δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν ένας-δυο καπνιστές. Μάλιστα, συγκεκριμένος πελάτης μου έθεσε το ερώτημα «γιατί να έρθω στο μαγαζί σου, αφού δε μου επιτρέπεις να καπνίσω, και να μην καθίσω στο σπίτι, να φάω και να πιω με την παρέα μου και να περάσουμε καλά και πολύ πιο φτηνά;». Πράγματι, έχει δίκιο. Βάσει αυτών σε ό,τι έχει να κάνει με το τζίρο, ενώ με την οικονομική κρίση είχαμε μια πτώση γύρω στο 40%, τώρα φτάσαμε πλέον στο 70%. Δηλαδή είχαμε μια επιπλέον πτώση γύρω στο 25-30%, λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος. Οπότε καταλαβαίνετε ότι με 30% ένα μαγαζί δε δουλεύει. Όταν εγώ ξεκινάω το πρωί με 250 ευρώ έξοδα, πρέπει να κάνω τζίρο πάνω από 600 ευρώ, για να ανταποκριθώ. Όταν ο τζίρος πέφτει κάτω από τα 500 ευρώ, δεν είναι πλέον βιώσιμη η επιχείρηση και κάποια στιγμή πρέπει να την κλείσεις».

«Δεν τον τηρεί όλη η Ευρώπη τον αντικαπνιστικό νόμο»

Αναφερόμενος δε στα αιτήματα των επιχειρηματιών, ξεκαθάρισε ότι αυτό, που θέτουν είναι η αναστολή του νόμου, εξ αιτίας του γεγονότος ότι συνέπεσε με την οικονομική κρίση. Διέκρινε και ανάλογα παραδείγματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατακρίνοντας ταυτόχρονα, όσους παρομοιάζουν τη χώρα μας με την Ουγκάντα και ισχυρίζονται ότι σε όλες τις άλλες χώρες τηρείται ο εν λόγω νόμος. Τόνισε, λοιπόν, ότι «δεν τον τηρεί όλη η Ευρώπη τον αντικαπνιστικό νόμο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Η Ισπανία έδωσε δυο χρόνια παράταση. Το ίδιο και το Βέλγιο και η Αυστρία. Στη Γαλλία δε, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος αυτός, μειώθηκε ο φόρος κατά 10% σε όλα τα καταστήματα, που έχουν σχέση με εστίαση και καφέ, ενώ το ΦΠΑ μειώθηκε στο 5,5% για 5 χρόνια. Ήταν ένα κίνητρο για τα μαγαζιά. Οπότε δεν είμαστε Ουγκάντα, όπως υποστηρίζεται. Και πρέπει να συνυπολογίσουμε και πάλι το γεγονός ότι, δυστυχώς βέβαια, αλλά είμαστε πρώτοι στο κάπνισμα σε όλη την Ευρώπη».

«Εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εστιατόρων για επαναφορά των σταχτοδοχείων στα καταστήματα. «Το υπουργείο», παρατήρησε ο κ. Αργυρόπουλος, «στην αρχή ήταν πολύ σκληρό στη στάση του. Κάποια στιγμή όμως, το μελέτησε και τώρα συνεδριάζει, παρουσία του προεδρείου της ΠΟΕΣΕ και του προέδρου ΓΕΣΕΒΕ. Αναμένουμε τις αποφάσεις, αλλά εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε. Διότι αλλιώς έχουμε δυο επιλογές, ή να αφήνουμε να καπνίζουν ή να κλείσουμε τα μαγαζιά μας». Δεν παρέλειψε, λοιπόν, να προαναγγείλει δυναμική αντίδραση από πλευράς των επιχειρηματιών σε περίπτωση, που το υπουργείο αρνηθεί να αναστείλει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Η δεύτερη κίνησή μας», τόνισε, «θα είναι να μαζέψουμε όλα τα κλειδιά και τις άδειες των καταστημάτων και, μαζί με τους εργαζόμενους, να πάμε και να τα παραδώσουμε στο υπουργείο ή στις νομαρχίες». Και συνέχισε «γιατί διαφορετικά δε μπορούμε. Έτσι κι αλλιώς δε γίνεται τίποτα. Ας μας πληρώσουν τα χρέη, που έχουμε, και ας μας προσλάβουν υπαλλήλους με 700 ευρώ το μήνα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.