Ανοιξε τις πυλες της η “Ονειρουπολη” στη Δραμα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή μικρών και μεγάλων τα τελευταία χρόνια, που αναμφισβήτητα έχει συνδεθεί με τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και αποτελεί το μεγαλύτερο πόλο έλξης στο εσωτερικό της χώρας, για όσους θέλουν να βιώσουν το πνεύμα αυτών των γιορτών. Ο λόγος για την “Ονειρούπολη” της Δράμας, που κάθε χρόνο χαρίζει στιγμές χαράς και ενθουσιασμού στους χιλιάδες επισκέπτες της. Το ραντεβού της με την φετινή περίοδο των εορτών ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα, ενώ η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, με το γνωστό συγκρότημα «Κόκκινα Χαλιά» να ξεκινούν μια σειρά συναυλιών. Το ταξίδι στο όνειρο θα συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2010, έχοντας δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να περάσουν μέσα από μαγικούς σταθμούς και να βιώσουν συναρπαστικές εμπειρίες. Το πλούσιο πρόγραμμα, που μας εγγυώνται οι διοργανωτές και για την φετινή χρονιά, δε μας αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσουμε ότι θα είναι αντάξιο και των προηγούμενων χρόνων.

«Βασιζόμαστε στη φιλοσοφία αποχής από την εμπορευματοποίηση της χριστουγεννιάτικης γιορτής»

Μιλώντας στον ΠτΘ, ο κ. Γρηγόρης Αβανίδης, υπεύθυνος της διοργάνωσης, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή, που γίνεται στην Ελλάδα, που στηρίζεται σε μια φιλοσοφία αποχής από την εμπορευματοποίηση της χριστουγεννιάτικης γιορτής». Γι΄ αυτό και επισήμανε ότι «αποτελεί μια γιορτή με τις περισσότερες δωρεάν παροχές και με σκοπό την προσφορά ενός χαμόγελου στα παιδιά και γενικότερα στα αισθήματα χαράς σε όλους τους επισκέπτες». Όπως εξήγησε, «γίνεται μια αυστηρή επιτήρηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, που διαθέτουμε. Διαθέτουμε τους χώρους μας μόνο σε συλλόγους και όχι σε ιδιώτες, κάτι, που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πολύ αυστηροί στην επιτήρηση, που αφορά την ποιότητα των προϊόντων και την τιμή, που πωλούνται αυτά τα προϊόντα. Γι΄ αυτό και σεβόμαστε απόλυτα όλους τους επισκέπτες μας».

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που καλύπτει τα γούστα μικρών και μεγάλων

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων, τονίζοντας αρχικά τις δεκάδες δωρεάν δράσεις και παροχές, που προσφέρονται σε όλους τους επισκέπτες. «Όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται», τόνισε, «στα μεγάλα ξύλινα σπιτάκια της “Ονειρούπολης” είναι δωρεάν για τα παιδιά. Όλες, επίσης, οι εκδηλώσεις, που γίνονται, οι οποίες είναι περισσότερες από 100, είναι με ελεύθερη είσοδο. Όσον αφορά τις εκδηλώσεις, λαμβάνουν χώρα καθημερινά, και πρωί και απόγευμα. Απευθύνονται, μάλιστα, σε ένα ακροατήριο με διαφορετικά γούστα, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με μικρά παιδιά, όσο και με μεγάλους. Μάλιστα έχουμε επεκτείνει το χώρο της “Ονειρούπολης”, όσο μπορούσαμε περισσότερο, εισάγοντας και νέες υπηρεσίες και δράσεις».

«Η επισκεψιμότητα του κόσμου την έχουν καθιερώσει σαν τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή»

Κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια, που καθιέρωσαν την “Ονειρούπολη” σαν την καρδιά των χριστουγεννιάτικων δρώμενων, δεν θα μπορούσε παρά να δηλώσει την πεποίθηση ότι «επρόκειτο για μια τεραστία επιτυχία», στην οποία, όπως εκτίμησε, συνέδραμε το γεγονός ότι «η “Ονειρούπολη” δεν ήταν μια εμπορική δραστηριότητα, αλλά βασιζόταν πάντοτε σε εθελοντές και σε εργαζόμενους του δήμου». «Η επισκεψιμότητα του κόσμου», συνέχισε, «κατά κοινή ομολογία την έχουν καθιερώσει σαν την μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Κατά την περυσινή περίοδο είχαμε περισσότερους από 500.000 επισκέπτες, κάτι που αποτελεί ένα πρωτόγνωρο και ασύλληπτο γεγονός». Αναφερόμενος δε στο εγχείρημα μιας ανάλογης προσπάθειας, που γίνεται φέτος στη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε ότι «δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας γιορτή, που έχει καθιερωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας».

«Αντιμετωπίζουμε όλους τους ανθρώπους τις περιοχής μας, σα να είναι συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης»

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους επισκέπτες από την Κομοτηνή, που «κάθε χρόνο πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις της “Ονειρούπολης” και την αγκαλιάζουν με πολύ αγάπη». Μάλιστα προανήγγειλε και την έλευση στην πόλη μας τις επόμενες ημέρες ενός λονδρέζικου λεωφορείου, που θα μοιράσει ενημερωτικό υλικό και πρόγραμμα των εκδηλώσεων της “Ονειρούπολης”. Δήλωσε, μάλιστα, τη διάθεση της οργανωτικής επιτροπής να περάσει ένα μήνυμα στους κατοίκους και των γειτονικών περιοχών. «Δεν πρόκειται», τόνισε, «για μια χριστουγεννιάτικη γιορτή της Δράμας. Αλλά χαιρόμαστε, που τα προηγούμενα χρόνια αγκαλιάστηκε από τους κάτοικους όλης της περιοχής. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, διότι αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, σαν να είναι συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης. Δε διακατεχόμαστε από διάθεση ανταγωνισμού, ούτε θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο. Όλες οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είναι αυτονόητο, ότι πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή. Εμείς δίνουμε μια μεγαλύτερη βαρύτητα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ σε άλλες πόλεις εστιάζουν σε άλλες περιόδους». «Κι αυτή φιλοσοφία», κατέληξε, «θεωρούμε ότι είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας, αφού καταφέραμε να καταστήσουμε την “Ονειρούπολη” μια γιορτή για όλους τους πολίτες».

Πρόγραμμα μέχρι και τις 12 Δεκέμβρη

 

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου
19.00 Μετά το τέλος του εσπερινού στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, ο Άη Βασίλης αφήνει το καραβάκι του στη λίμνη με όλα τα παιδιά της πόλης. Το παραμύθι αρχίζει στο Δημοτικό Κήπο και στην Πλατεία Ελευθερίας.
20.00 Μουσική βραδιά με το δραμινό συγκρότημα «Λαιστρυγόνες» με τραγούδια από την ελληνική ροκ και την έντεχνη μουσική σκηνή.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
11.00 Το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας προσφέρει το παραδοσιακό έδεσμα «Βαρβάρα» σε όλους τους επισκέπτες της Ονειρούπολης.
11.30 «Ταξιδευτές στο Δρόμο». Παρέλαση με την ομάδα του «Πολυθέαμα Κρόκο & Λίνο», τη ζαβολοπαρέα της Ονειρούπολης, ξυλοπόδαρους με εντυπωσιακά κοστούμια τύμπανα και λάβαρα.
Μια μαγευτική πομπή ξεκινά από την καρδιά της Ονειρούπολης, παρασέρνει μικρούς και μεγάλους στους ρυθμούς της κίνησης και της μουσικής και καταλήγει στην πλατεία της πόλης σ’ ένα τρελό κοινό πανηγύρι. Συνοδεύει η Φιλαρμονική του Καλού Αγρού.
13.00 Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέας Μάκρης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις με δύο ενότητες, Θεσσαλία και Μικρά Ασία και με 25 χορευτές.
18.00 Η Πολιτιστική Εστία Νευροκοπίου με την συμμετοχή των παιδικών τμημάτων χορού, παρουσιάζει χορογραφίες στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
18.30 Θίασος Σκιών του Κωνσταντίνου Κουγιουμτζή παρουσιάζει την παράσταση «Ούτε μιλάει ούτε λαλάει». Μια Κωμωδία από το παραδοσιακό ρεπερτόριο του θεάτρου σκιών.
20.00 Το δραμινό συγκρότημα «Πεντάδραμο» μας ταξιδεύει μουσικά με ροκ και έντεχνα ελληνικά τραγούδια.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου
11.00 Parachute Games – «Περπάτα, τρέξε, πήδα». Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με ένα γιγάντιο, πολύχρωμο αλεξίπτωτο !
13.00 Ο Παιδικός Χορευτικός Σύλλογος «Ζόρα» από την πόλη Ντούπνιτσα της Βουλγαρίας παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς.
Το Κέντρο Ενασχόλησης Παιδιών «Πίρινσκα Κίτκα» από το Μπλακόεβγκραντ της Βουλγαρίας παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς.
Ο οίκος της νεολαίας του Μπλακόεβγκραντ παρουσιάζει μοντέρνους χορούς με την χορευτική ομάδα «Άστρα»
Η παιδική ορθόδοξη χορωδία από την Μητρόπολη του Γκότσε Ντέλτσεφ θα παρουσιάσει Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
19.30 ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ. Την αυλαία της 7ης Ονειρούπολης ανοίγει το γνωστό νεανικό συγκρότημα «Κόκκινα Χαλιά» με μια πραγματικά μεγάλη συναυλία. Μία μπάντα με ξενόφερτο ποπ & ροκ ήχο που ξεχώρισε μέσα από την επιτυχημένη παρουσίαση της στον τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό «X – Factor» και αγαπήθηκε από την νεολαία δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Την εκδήλωση θα καλύψει ο γνωστός παρουσιαστής του Mega Channel, Χρήστος Νέζος με την εκπομπή του «Ταξιδεύοντας…».

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου
18.00 Το ΚΑΠΗ Σταυρούπολης παρουσιάζει παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς.
19.30 Η μπάντα χάλκινων πνευστών από τη Θεσσαλονίκη «Μακεδονική Φανφάρα», παρασύρει το κοινό σε ένα ξέφρενο γλέντι με εύθυμες μελωδίες και ρυθμούς, εμπλουτισμένους με ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό – βαλκανικό ηχόχρωμα.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου
18.00 Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Γκότσε Ντέλτσεφ Βουλγαρίας
19.30 Το ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δήμου Δράμας συμμετέχει στην Ονειρούπολη με το 1ο Winter Youth Festival. Συναυλία από τοπικά συγκροτήματα της Δράμας με ελληνικά έντεχνα μουσικά κομμάτια.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου
18.00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Κομνηνοί», μας μεταφέρει στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του Πόντο. Δίστιχα σατυρικά για τους μήνες και τις εποχές του χρόνου. Τραγούδια, κάλαντα και χοροί από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.
19.30 Μια ξεχωριστή βραδιά με R&B και Pop από το μουσικό συγκρότημα «Χρίσμα» της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου
18.00 Ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια από την οικογένεια Ραμπίδη.
19.30 Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας με έργα γνωστών Ελλήνων Συνθετών.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου
18.00 Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα από τη μικτή χορωδία του ΚΑΠΗ Δήμου Δράμας
19.30 Μια συναυλία που θα μείνει αξέχαστη από το μουσικό σχήμα «Βρεγμένες Ομπρέλες». Πολλές εκπλήξεις και καινούργια τραγούδια από το δραμινό συγκρότημα.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου
12.00 Αφιέρωμα στη μνήμη του πιο γλυκού «ξωτικού» της Ονειρούπολης. Η Βίκυ Γλάρου – Παπαεμμανουήλ ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και προσέφερε με όλες της τις δυνάμεις, στην δημιουργία και στην γιγάντωση της εκδήλωσης. Το κενό που άφησε πίσω της, τόσο στην επιτροπή όσο και στην ζωή μας, δεν αναπληρώνεται. Στην περίπτωση της «Βικούλας» μας δεν ισχύει το «ουδείς αναντικατάστατος».
13.00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βερδικούσια» Λάρισας παρουσιάζει Θεσσαλικούς παραδοσιακούς χορούς.
18.00 Clown magic comedy – Κάτι μαγικό συμβαίνει. Ταχυδακτυλουργικά με τη συμμετοχή των παιδιών από τους κλόουν Κρόκο και Λίνο.
19.30 «May Day» σημαίνει…ανοιξιάτικη μέρα ! Οι May Day, η Ελβίρα Δαγιάγλου και ο Μπάμπης Συντάκης, από την Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν το πρώτο τους άλμπουμ «Γυάλινη Σφαίρα» με πρωτότυπα, νεανικά κομμάτια σε ποπ & ροκ ύφος.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου
11.30 «Ταξιδευτές στο δρόμο». Παρέλαση με την ομάδα «Πολυθέαμα Κρόκο & Λίνο», τη ζαβολοπαρέα της Ονειρούπολης, ξυλοπόδαρους με εντυπωσιακά κοστούμια τύμπανα και λάβαρα.
12.00 Σχήμα μπαλέτου Έλενας Αγγέλοβας – Καλφοπούλου με συμμετοχές από τις σχολές «Studio de ballet» Gabriela Kazoli (Καβάλα) και Σχολή Χορού «Έκφραση και Δημιουργία» (Τρίκαλα).
13.30 Η Ένωση χορευτών Δράμας «Πυρρίχειος» παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο.
14.00 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρωκατασκήνωση Θάσου πάει στη Δράμα, παρέα με τον Άγιο Βασίλη».
16.00 «Κυριακή στο χωριό». Μαγνητοσκόπηση της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ3 με την δημοσιογράφο Μάρνη Χατζηεμμανουήλ. Μεγάλα ονόματα, απίθανες εκπλήξεις, τραγούδια, χορός και απίθανες γεύσης.
Το γνωστό συγκρότημα «Cabaret Balkan» χαρίζει μοναδικές μουσικές περιπλανήσεις.
Η Ονειρούπολη θα λειτουργεί κανονικά για τους επισκέπτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.