Ανοικτη τηλεδιασκεψη για την ευφυη γεωργια απο τα Θρακικα Εκκοκκιστηρια

Θα συζητηθούν η εμπειρία από την εφαρμογή της στην βαμβακοκαλλιέργεια στην Ροδόπη και οι ανανεωμένες υπηρεσίες για το 2020

Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που εφαρμόζουν εδώ και τρία χρόνια τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια μαζί με τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, καθώς και την νέα εφαρμογή για έξυπνο κινητό τηλέφωνο “gaiasense farmer”, μέσα από την οποία θα δέχονται ειδοποιήσεις κάθε φορά που εκδίδεται νέα σύσταση ή προειδοποίηση από το σύστημα, θα παρουσιαστούν στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 7:00 μμ από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και την Neuropublic.

Τις εισηγήσεις θα κάνουν οι πλέον ειδικοί και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση, όπου όποιος θέλει από τους συμμετέχοντες μπορεί να πάρει την λόγο και να καταθέσει ερωτήσεις ή απόψεις.

Όπως τονίζουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, η ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα προχωρά τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι η ευφυής γεωργία σε χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία βρίσκει όλο και νέες εφαρμογές σε πολλές καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και το βαμβάκι.

Οι χρήστες της έχουν μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διότι με μικρότερες εισροές μπορούν να έχουν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις με καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή με τα δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς, αισθητήρες εδάφους, εικόνες από δορυφόρο και επιτόπιο έλεγχο και καταγραφή ημερολογίων μπορεί να γίνουν η άρδευση, η θρέψη και η αντιμετώπιση ασθενειών την κατάλληλη στιγμή με τα αναγκαίες και μόνο ποσότητες.

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια βλέποντας αυτές τις εξελίξεις και θέλοντας να έχουν οι βαμβακοπαραγωγοί άλλο ένα εργαλείο στη δουλειά τους που θα τους κάνει πιο ανταγωνιστικούς και θα βελτιώσει το εισόδημα τους, οργάνωσε μια ομάδα παραγωγών και τους έφερε σε επαφή με τους ειδικούς, την τεχνολογική εταιρεία Neuropublic, η οποία εφαρμόζει το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense.

Με εφαρμογή στο κινητό ό,τι συμβαίνει στο χωράφι

Μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με τους βαμβακοκαλλιεργητές της Ροδόπης, το gaiasense έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί ένα σημαντικό όγκο καλλιεργητικών δεδομένων από και για την συγκεκριμένη περιοχή, και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του είναι ακόμη πιο ακριβείς. Έτσι τώρα είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα.

Για πρώτη φορά το 2020, οι βαμβακοκαλλιεργητές θα έχουν στη διάθεσή τους την εφαρμογή για έξυπνο κινητό τηλέφωνο “gaiasense farmer”, μέσα από την οποία θα δέχονται ειδοποιήσεις κάθε φορά που εκδίδεται νέα σύσταση ή προειδοποίηση από το σύστημα.

Μέσα από την ίδια εφαρμογή θα παρακολουθούν μια σειρά από παραμέτρους για το κάθε χωράφι τους όπως πληροφορίες για ανάγκη άρδευσης και λίπανσης, τον κίνδυνο εμφάνισης εχθρών όπως το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, τις τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες, την πρόγνωση του καιρού αλλά και προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, εικόνες παραλλακτικότητας του δείκτη βλάστησης, κλπ.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων έχει ως εξής:

  • Παρουσίαση gaiasense (Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος πρόεδρος Neuropublic)
  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων gaiasense στη βαμβακοκαλλιέργεια του Ν. Ροδόπης
  • Άρδευση (Άγγελος Πατάκας καθηγητής του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων  διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών)
  • Φυτοπροστασία (Νίκος Παπαδόπουλος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Εντομολογίας Διευθυντής Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
  • Θρέψη (Ελπινίκη Γεωργίου Χημικός Μηχανικός – Ανάπτυξη Υπηρεσιών & Προϊόντων, Big Data, IoT ,  Ιωάννης Καραστέργιος Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Ευφυούς Γεωργίας Neuropublic).
  • Νέα Χαρακτηριστικά του gaiasense στο 2020 (Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος)

Info

Όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει στο https://bit.ly/2Vp2AlV

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.