Ενθαρρυντικα τα αποτελεσματα του προγραμματος υποστηριξης των μικροπουλων στο Δασος Δαδιας – Λευκιμης – Σουφλιου

Έχει καταγραφεί μεγαλύτερη χρήση των φωλιών αλλά και επιτυχημένων αναπαραγωγών

Στην τρίτη χρονιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα υποστήριξης των μικρόπουλων του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Μετά από την πυρκαγιά του 2023, οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης προχώρησαν στην εγκατάσταση τεχνιτών φωλιών και ταϊστρών στο δάσος, σε περιοχές που είχαν καεί και τα δέντρα είχαν νεκρωθεί. Ο σκοπός της δράσης ήταν να υποστηριχθούν τα μικρόπουλα με κάποιες έξτρα θέσεις φωλεοποίησης αλλά και τροφής, ειδικά για την περίοδο του χειμώνα, όπου η τροφή είναι λιγότερη.

Τα δεδομένα έως τώρα είναι αρκετά ενθαρρυντικά καθώς έχει καταγραφεί μεγαλύτερη χρήση των φωλιών αλλά και επιτυχημένων αναπαραγωγών, από 25% του συνόλου των φωλιών το 2025 σε 40% φέτος. Η παρακολούθηση των φωλιών θα συνεχιστεί έως τέλος Ιουλίου, ενώ των ταϊστρών έως το τέλος του έτους.

Στην όλη προσπάθεια υποστήριξης των μικρόπουλων, η βοήθεια που έχουν προσφέρει οι εθελοντές του προγράμματος European Solidarity Corps, είναι ανεκτίμητη, καθώς υποστηρίζουν τη δράση από την έναρξη του προγράμματος στην παρακολούθηση των φωλιών, τη συντήρηση τους, την καταγραφή ειδών αλλά και στην παροχή τροφής για τους μικρούς φτερωτούς φίλους.

Καθώς το δάσος και το τοπίο μεταβάλλεται συνεχώς έπειτα από τη φωτιά και μέσω της ανάκαμψής του, η πανίδα προσαρμόζεται μαζί με αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.