Ανησυχια ολων των φορεων της Ροδοπης για το νεο Ασφαλιστικο

Προειδοποίησαν ότι η σύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό θα οδηγήσει σε αυξημένη φοροαποφυγή

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους για το νέο ασφαλιστικό προσπάθησε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος

Την ανησυχία τους για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο σχεδόν όλοι θεωρούν μη βιώσιμο, εξέφρασαν προς τον Υφυπουργό Εργασίας, με αρμοδιότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση, κ. Τάσο Πετρόπουλο οι φορείς της Ροδόπης το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
 
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο κ. Νίκος Παπαθανασίου εκ μέρους του ΤΕΕ Θράκης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Γιώργος Μάντζαρης, καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης.
 
Να σημειωθεί πως τον κ. Πετρόπουλο συνόδευαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, καθώς και στελέχη όπως ο γραμματέας της Νομαρχιακής Σταμάτης Σακελλιών, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Λαφτσή και άλλοι. 

«Αγκομαχούν» οι φορείς, υπομονή συστήνει ο Υφυπουργός 

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να συνεχίσουν να δουλεύουν, την ώρα που αυξάνονται συνεχώς οι εισφορές τόσο φορολογικά όσο και ασφαλιστικά τη στιγμή που μειώνονται οι τζίροι και ο κύκλος εργασιών τους, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τη γενικότερα άσχημη οικονομική κατάσταση.
 
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός τους τόνισε πως για ένα μεγάλο τμήμα των ασφαλισμένων η μεταρρύθμιση θα σημάνει μικρότερες εισφορές, καλώντας τους να κάνουν υπομονή μερικές μέρες, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου όταν και θα φανεί το αποτύπωμα αυτής της πολιτικής και θα δημοσιευθούν οι εισφορές.
 
Τότε, τους επισήμανε, θα διαπιστώσουν πως η πλειονότητα των ασφαλισμένων, που φτάνει κατά τον ίδιο και το 85%, καλούνται να πληρώσουν λιγότερο, με εξαίρεση τους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους γιατρούς. 

Ανύπαρκτο επιχειρηματικό περιβάλλον 

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Αγγελίδης, ο οποίος σημείωσε ότι επιχειρηματικό περιβάλλον με αυτό το ασφαλιστικό είναι αδύνατον, χαρακτηρίζοντας το νέο Ασφαλιστικό αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, γιατί ναι μεν υπάρχουν κάποιοι που θα πληρώσουν λιγότερα, αλλά πλέον με το νέο ασφαλιστικό θα συμφέρει η φοροαποφυγή, παρά η ανάπτυξη της επιχείρησης. «Στο τέλος και δεν θα έχουμε επιχειρηματικό περιβάλλον και δεν θα εισπράξετε και θα χάσουμε το μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αργυρόπουλος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ζητώντας επίσης να υπάρξει πρόβλεψη για το ακατάσχετο στα μηχανήματα της πληρωμής με κάρτες, και προειδοποιώντας πως το 60 με 70% των επαγγελματιών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Σημαντικά ζητήματα εντοπίζουν Φαρμακοποιοί, Συμβολαιογράφοι και Δικηγόροι 

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών συμφώνησε με τους προέδρους των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας πως συνεπείς κλάδοι, όπως αυτός των φαρμακοποιών, θα έχουν σημαντικά προβλήματα με τις εισφορές, εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για το αν θα έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα.
 
Ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων δε σημείωσε πως αντίθετα με τα λεγόμενα του ίδιου του Υφυπουργού, ο κλάδος του θα έχει διαφοροποίηση προς τα πάνω, ειδικά στα μεσαία εισοδήματα, τονίζοντας πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε, αλλά όχι στο τέλος να κλείσουμε τα γραφεία μας».
 
Όσο για τον κλάδο των Δικηγόρων, που έχουν πολλά παράπονα από το νέο ασφαλιστικό, ο πρόεδρος κ. Κυμπαρίδης επισήμανε πως στα προβλήματα, που ήδη υφίστανται από την προσθήκη ΦΠΑ στις υπηρεσίες τους, προστίθεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς, επισημαίνοντας στον κ. Πετρόπουλο πως οι ανάγκες και τα μεγέθη των δικηγόρων των Αθηνών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Περιφέρειας. 

Απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το ασφαλιστικό 

Για το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το ασφαλιστικό είναι η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό με την ανασφάλιστη και τη μαύρη εργασίας, σημείωσε ο κ. Χατζηαθανασίου, τονίζοντας πως η πραγματική ανεργία στη Ροδόπη προσεγγίζει το 40%.
 
Σε δεινή θέση όμως είναι οι λογιστές και οι οικονομολόγοι, μιας και καλούνται να απαντήσουν σε πράγματα που δεν γνωρίζουν, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους στον  υφυπουργό, ζητώντας καλύτερη οργάνωση των πολυπληθών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του νόμου, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που είτε έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις ή η μία αντικρούει την άλλη. 

Σε κατάσταση απόγνωσης επαγγελματίες και έμποροι 

Την απόγνωση των επαγγελματιών, και το τέλμα στο οποίο οδηγείται ο ιδιωτικός τομέας, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι τους, με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου να επισημαίνει πως τα καταστήματα της Κομοτηνής δεν δούλεψαν τους τελευταίους 2 μήνες, και τώρα έρχονται να πληρώσουν ένα ασφαλιστικό το οποίο στραγγίζει και τα τελευταία αποθέματά τους, με το 70% του ταμείου τους να πηγαίνει σε φόρους και εισφορές.
 

Σημείωσε δε πως χρειάζεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης ώστε να μειωθεί η ανεργία και τα προβλήματά που δημιουργεί, κάτι που επισήμανε και ο κ. Βαφειάδης, ο οποίος σημείωσε πως μαζί με την κρίση που πλήττει όλη τη χώρα έχουν να ανταγωνιστούν και τη γειτονική Βουλγαρία, στην οποία οδεύει το εισόδημα πολλών Ροδοπιτών. 

Ταφόπλακα το ασφαλιστικό για τους μηχανικούς 

«Ταφόπλακα» στον κλάδο των μηχανικών χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό ο κ. Νίκος Παπαθανασίου, σημειώνοντας πως οι μηχανικοί έχουν εκμηδενιστεί, μαζί με την ανύπαρκτη τεχνική δραστηριότητα. Μίλησε δε για 600% αύξηση στις αποχωρήσεις, κυρίως από νέους μηχανικούς λόγω μετανάστευσης, ενώ πλέον και η εγγραφή των μηχανικών στο ΤΕΕ έχει καταβαραθρωθεί, με ελάχιστους πλέον να επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Επίσης ανέφερε πως οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων επιτρέπουν στους μηχανικούς, κάτι που δεν γίνονται παλαιότερα, να φοροαποφεύγουν, επισημαίνοντας πως ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η χώρα είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
 
Τέλος από την πλευρά των κτηνοτρόφων ο κ. Μάντζαρης σημείωσε πως έχουν φοβερά προβλήματα, έχοντας πληγεί από διάφορες αρρώστιες, ενώ οι εξισωτικές τους έχουν μειωθεί μιας και το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια δεν λύθηκε ποτέ, ενώ συνεχίζουν και τα προβλήματα με τις κατασχέσεις των λογαριασμών. 

Υπομονή συνέστησε ο κ. Πετρόπουλος 

Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Πετρόπουλος, που θεώρησε πως πολλά από τα παράπονα των φορέων οφειλόταν σε παρανοήσεις, φαίνεται μάλιστα να διαπίστωσε από την πλευρά του και μια ικανοποίηση στους εκπροσώπους για αυτές τις διασαφηνίσεις, κάτι που δεν φάνηκε να συμμερίζονται όλοι.
 
Χαρακτήρισε δε το νέο Ασφαλιστικό το μεγαλύτερο εγχείρημα στη δημόσια διοίκηση που έχει γίνει στην Ευρώπη, για αυτό και θεωρεί λογικό πως θα έχει και θέματα τα οποία χρειάζονται διασαφήσεις και οργάνωση.
 
Τόνισε δε προς όλες τις πλευρές πως οι ασφαλισμένοι θα δουν από την ιστοσελίδα του νέου φορέα, του ΕΦΚΑ, το ποσό που θα καταβάλλουν ως ασφαλιστική εισφορά, και τότε πιστεύει πως θα είναι εμφανές πως για το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων η εισφορά θα είναι πολύ μικρότερη αυτής που κατέβαλλαν στο παρελθόν.
 
Κάλεσε δε όλους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας φορέας κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλει συντάξεις με μικρότερες επιβαρύνσεις για να υπάρξει στο μέλλον ακόμα καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση στα οικονομικά και στις απαιτήσεις που υπάρχουν για την καταβολή συντάξεων.
 
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση, σημείωσε, εντοπίζεται στους δικηγόρους, στους μηχανικούς και στους γιατρούς, διότι υπήρχαν κοινωνικοί πόροι οι οποίοι έπαψαν να καταβάλλονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτές οι εισφορές είναι στο ύψος που καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι, ανέφερε, δηλαδή σε ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη επί των καθαρών εισοδημάτων, όχι επί του τζίρου, «και όταν λέμε εισόδημα εννοούμε αυτό που προκύπτει από την επαγγελματική δραστηριότητα του καθενός, ούτε από τεκμήρια, ούτε από μετοχές, ούτε από ενοίκια. Από τη δουλειά τους και μόνο».
 
Αυτή θεωρεί και τη βάση μιας δίκαιης διαχείρισης του ασφαλιστικού, ώστε ο καθένας να καταβάλλει, επειδή πραγματικά μπορεί να καταβάλλει, από τα καθαρά του κέρδη το ποσοστό που του αναλογεί. «Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα μπορέσουμε στο μέλλον να λιγοστέψουμε τις οφειλές και τις εισφορές πάνω στην κοινωνική ασφάλιση. Άλλος τρόπος όμως δεν υπάρχει από το να ξεκινήσουμε όλοι μαζί υποστηρίζοντας αυτή την επιλογή που θεωρώ ότι πρέπει να είναι επιλογή όλης της κοινωνίας» κατέληξε. 

Μελετάται ρύθμιση οφειλών των επαγγελματιών 

Για τα προβλήματα της αγοράς, ο Υφυπουργός εμφανίστηκε δύσπιστος, αναφέροντας πως η οικονομία γενικότερα σε όλη τη χώρα φαίνεται να τα πήγε πολύ καλύτερα συνολικά, σύμφωνα με όλα τα δείγματα και την ΕΛΣΤΑΤ,
 
Όσο για τη ρύθμιση των οφειλών των επαγγελματιών προς ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε πως παρά τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση  συνεχίζει να επιμένει σε ένα σύστημα που θα μελετήσει με την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν, μέσα από ειδική ανάλυση και σχεδιασμό, με το νέο σύστημα να προσιδιάζει στις πραγματικές δυνατότητες του ασφαλισμένου να πληρώσει αυτό που οφείλει.
 
Κλείνοντας σχολίασε ιδιαίτερα θετικά και τα αποτελέσματα του Eurogroup της Πέμπτης, αναφέροντας πως για πρώτη φορά έχουμε θέσεις από αξιωματούχους που στο παρελθόν ήταν εντελώς αρνητικοί, όπως ο κ. Ντάϊσελμπλουμ και ο κ. Μοσκοβισί, οι οποίοι χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη για την Ελλάδα και ότι η κυβέρνησή έχει ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις.
 
«Επομένως, όταν υπάρχει μια τέτοια παραδοχή από τόσο υψηλά στελέχη, οι εμμονές άλλων μερίδων στην ευρωπαϊκή ένωση που για ιδεολογικούς και άλλους πολιτικούς λόγους μπορεί να αντιτίθενται σε αυτή την εξέλιξη, δεν θα είναι επαρκείς λόγοι για να μη γίνει η αξιολόγηση» σημείωσε, προειδοποιώντας πως «διαφορετικά θα υπάρξει ένα σοβαρό χάσμα μέσα στην ίδια την ευρωπαϊκή ένωση που διευρύνεται. Δεν νομίζω ότι θα επιλέξουν τέτοιου είδους σύγκρουση εκείνοι που αντιλαμβάνονται την ευρωπαϊκή ένωση ως ένωση ενιαία και με μια προοπτική ανάπτυξης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.