Αναβιωσε στην Οινοη το εθιμο της Καμηλας

Σαράντα χρόνια μετά ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι» αναβίωσε την Τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων το έθιμο της Καμήλας. Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιούνταν στην Οινόη αλλά και στα άλλα γκαγκαβούζικα, γενικότερα όμως πρόκειται για έθιμο των χωριών της Θράκης με την ευρύτερη έννοια, εφόσον τελούνταν τόσο στην Ανατολική Θράκη όσο και στα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Όπως μεταφέρει η Πρόεδρος του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι» Ελένη Ραντζούδη «στο χωριό μας το έθιμο της Καμήλας πραγματοποιούνταν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Συνήθως μαζεύονταν τα νέα παιδιά, που δεν είχαν πάει στο στρατό, και έφτιαχναν την καμήλα από ξύλο μουριάς, γιατί είναι περισσότερο ευλύγιστο και την σκέπαζαν με πανιά. Επίσης τη στόλιζαν με φούντες, με κουδούνια και στο κεφάλι που είναι ξύλινο, το οποίο σκάλιζαν, έβαζαν επάνω κομμάτια βελέντζας, χάντρες, που βάζουμε στις παραδοσιακές φορεσιές και την καμήλα την έντυναν με σακιά και υφαντά υφάσματα. Την καμήλα συνόδευαν ο καμηλιέρης ή δεβετζής αλλά και κάποιοι νεαροί που έμπαιναν από κάτω από την καμήλα και την μετέφεραν και φυσικά ο θίασος, η συνοδεία της καμήλας που αποτελείται από τους οργανοπαίχτες και όλους όσους ήθελαν να τη συνοδεύσουν.

Την δεύτερη λοιπόν μέρα των Χριστουγέννων γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και μετέφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Στα σπίτια που πήγαιναν οι άνθρωποι τους κερνούσαν κρασί, γλυκά, λουκάνικα και κρέας για να τα πάρουν στα σπίτια τους. Με όλα αυτά τα υλικά που μάζευαν από την περιοδεία τους στο χωριό συνήθως την επόμενη ημέρα οργάνωναν ένα γλέντι».

Η αναβίωση

του εθίμου

Φέτος ο Σύλλογος της Οινόης αναβίωσε το έθιμο με τον παραδοσιακό τρόπο «Έγινε ένα γλέντι και είχε μεγάλη επιτυχία, χορεύαμε από τις ένδεκα το πρωί που ξεκίνησε η καμήλα να επισκέπτεται τα σπίτια του χωριού και παρά το γεγονός ότι είχε νυχτώσει ο κόσμος δεν έφευγε».

Όπως υποστηρίζει η κ. Ραντζούδη, το έθιμο «είναι κυρίως ανδρικό και θέλουμε να το αναβιώνουμε από εδώ και εμπρός συνέχεια στόχο έχουμε να συμμετέχει στο γλέντι όλο το χωριό. Κατά μια έννοια η καμήλα συμβολίζει την καμήλα των τριών μάγων και μεταφέρει στα σπίτια το μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου».

Στόχος του Συλλόγου η αναβίωση «να γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, γιατί είναι καλή ημέρα και ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει. Στόχος να μη ξεχάσουμε την παράδοσή μας και να κρατήσουμε το έθιμο αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία στο χωριό να ζήσει ένα παραδοσιακό πανηγύρι που τώρα πλέον έχουν εκλείψει από τα χωριά».

Στη φετινή μάλιστα αναβίωση η συμμετοχή των νέων ήταν μεγάλη. Όπως αναφέρει η κ. Ραντζούδη συμμετείχαν μικρά παιδιά μέχρι και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι που συνοδεύονταν από τον Αλέξη Παρτινούδη που έπαιζε παραδοσιακή θρακιώτικη λύρα και ένα παραδοσιακό σχήμα.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.