Αναβιωσαν «τα Ισναφια» στην Ξυλαγανη

Το μόνο ίσως χωριό της Ροδόπης που αναβιώνει έθιμο την Καθαρά Δευτέρα είναι η Ξυλαγανή. Τα Ξυλαγανιώτικα Ισνάφια είναι το πιο γνήσιο, λαϊκό και αυθεντικό αποκριάτικο έθιμο της περιοχής. Ενα ζωντανό έθιμο που στηρίζεται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων, αναβιώνοντας μια παράδοση που οι παππούδες έφεραν από την πατρίδα. Οι εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από ατμόσφαιρα ευθυμίας, σάτιρας, γέλιου και χορού στους δρόμους και στις πλατείες.

Συνδεδεμένο λοιπόν με τη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας το έθιμο «Ισνάφια» που πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930, αναβιώνει τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα και φέτος είχε απ’ όλα, αναπαράσταση γάμου, στον οποίο ο άντρας ήταν μεταμφιεσμένος σε νύφη, καμήλες, μια αρσενική και μια θηλυκή, που ερωτοτροπούσαν μεταξύ τους, γάιδαρο που έσερνε την καμήλα, αρκούδα, κουδουνοφόρους, παπά, κουμπαριά, πεθερά, κουρέα και βέβαια απαραίτητα φωτογράφο ο οποίος στην προσπάθεια να αποθανατίσει τους συμμετέχοντες και αφού τους έστηνε για την καθιερωμένη φωτογραφία μόλις πατούσε το κουμπί εμφανίζονταν ένας φαλλός, το απαραίτητο συμπλήρωμα του αποκριάτικου γλεντιού.

•Στις 12:30 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ξεκίνησε η πομπή από το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής να προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει στο γλέντι, όχι μόνο περνώντας από τους δρόμους του χωριού αλλά και σταματώντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα και ενημερώνοντας τους επιβάτες για την εκδήλωση που θα γίνει στην πλατεία του χωριού. Βέβαια έπρεπε να βγουν και την απαραίτητη φωτογραφία.

•Περίπου στις 2 η πομπή μπήκε στην πλατεία και ο ταχυδρόμος, που τον αναπαραστούσε ο Απόστολος Μουζαλιώτης ξεκίνησε να μοιράζει τα γράμματα. Ένα από αυτά το έστελνε ο πατέρας μιας κοπέλας στο γιο ενός από τα Ισνάφια και αφού υπερτόνιζε τα κάλλη της κόρης του, του ζήτησε το γιο του σε γάμο. Ο πατέρας του αγοριού δέχθηκε και ξεκίνησε η τελετουργία της ετοιμασίας του γαμπρού με το ξύρισμά του. Ο γάμος έγινε και ακολούθησε ο χορός. Κάποια στιγμή ενώ η νύφη χόρευε λιποθύμησε και τότε έτρεξαν ο κουρέας και η γριά να της φέρουν ένα αυγό για να ζωντανέψει. Το αυγό όμως ήταν πολύ βαρύ και δεν μπορούσαν να το μεταφέρουν. Τελικά τα κατάφεραν. Η γιατρίνα όμως που είδε την νύφη διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος και τότε όλοι έπεσαν πάνω στον γαμπρό γιατί είχε εδώ και καιρό κάνει τη δουλειά.

Όλα αυτά χάρις στις προσπάθειες του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών, του ΠΟΞ, του Συλλόγου Πατεράδων αλλά και του Δήμου Μαρώνειας.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι για την όλη διοργάνωση υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που ψάχνει, επινοεί την κεντρική ιδέα γύρω από την οποία και θα γίνει η αναβίωση του εθίμου. Σε αυτό τον πυρήνα εκτός από τον Απόστολο Μουζαλιώτη συμμετέχουν ενεργώς η Μάγδα Παπανικολάου, που φέτος ήταν η πεθερά, ο Θανάσης Δαλακάκης, ο φωτογράφος και ο Σάκης Θεοδοσιάδης, ο παπάς, αμφότεροι από τους Προσκυνητές, η Χρύσα Δουλάκη, ο κουρέας της παράστασης, ο Γιάννης Χριστιαννάκης, ο γαμπρός, ο Στράτος Πάσος, η νύφη, και οι κουμπάροι Βαϊτσα Μοντσάκη και Κώστας Γιαναράκης, αλλά και πολλοί άλλοι που με πολύ αγάπη και μεράκι συμμετέχουν στις πρόβες και στις συναντήσεις που γίνονται για την αναβίωση του εθίμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.