Αναπτυξη χωρις κρατικα δεκανικια

Η παράδοση τηρήθηκε στην πίττα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν και την φετινή χρονιά, πλαισιωμένες μάλιστα από αιχμές για τις ευθύνες για την κρίση και παραινέσεις για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να βγούμε έγκαιρα από αυτήν.

Έντονα επικριτικός για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον χώρο των επιχειρήσεων ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος στηλίτευσε την επιλογή παραπομπής στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησε να μην υπάρξει αναθεώρηση του χρέους της χώρας, «γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή», απαίτησε από την κυβέρνηση συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο με τις αντίστοιχες οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που απορρέουν από επιστροφές φόρων ή την παρακράτηση επιστροφών του ΦΠΑ και σε ό,τι αφορά την Θράκη αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου «υποβοηθούμενης επιχειρηματικότητας», προσδιορίζοντας ένα νέο πρότυπο αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης έξω από την λογική των παροχών και των υψηλών κινήτρων που προσδιόρισαν την «κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα» παλαιοτέρων ετών.

Παράλληλα, καυτηρίασε την κρίση στην αγορά και το εμπόριο αναφερόμενος στο κλείσιμο 600 επιχειρήσεων μέσα στο 2010, έκανε μνεία στην φθορά που προκαλεί στην αγορά το παρεμπόριο και τα κινέζικα προϊόντα και απάντησε στο δίλλημα που έθεσε ο ίδιος ότι «στο ερώτημα απολύσεις ή μειώσεις μισθών απαντούμε με επίθεση στις γειτονικές οικονομίες που αποτελούν το ζωτικό χώρο της ανάπτυξης και προοπτικής μας».

Εντωμεταξύ στις 14 και 15 Ιανουαρίου διοργανώνεται σε συνεργασία με το επαγγελματικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο Ροδόπης και υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ, διήμερο Ελληνοτουρκικό forum υψηλού επιπέδου σε συνέχεια του forum της Ανδριανούπολης.
Όπως τόνισε ο κ. Αγγελίδης «αφορά επιχειρήσεις από το σύνολο των επιχειρήσεων των δύο χωρών, και η άρτια οργάνωση του φιλοδοξεί να μας ανοίξει ευκαιρίες στην μεγάλη αγορά της Τουρκίας.

Αμέσως μετά διοργανώνουμε ημερίδα με θέμα «επιχειρηματικότητα σε συνθήκες κρίσης», όπου παρουσιάζουμε την επικαιροποιημένη μας πρόταση για έξοδο της περιοχής από την κρίση, αλλά και φιλοξενούμε βαρυσήμαντα ονόματα από τον πανεπιστημιακό και τον τραπεζικό χώρο, όπου παρουσιάζονται και ευρήματα πανελληνίων ερευνών και μετρήσεων».

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σύμφωνα με τον πρόεδρό του, το επιμελητήριο λόγω της κρίσης και της μείωσης του προσωπικού του από την διαρροή των εργαζομένων με συμβάσεις stage, το 2010 το ΕΒΕ Ροδόπης πραγματοποίησε παρεμβάσεις για τον αναπτυξιακό νόμο, μεταπτυχιακά προγράμματα για σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, ενώ τέλος η αναφορά του κ. Αγγελίδη στις επερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές και η ευχή που απηύθυνε ώστε εκείνοι που θα αναλάβουν τις τύχες του επιμελητηρίου να διατηρήσουν την δυναμική του και την παρεμβατική του θέση στην τοπική κοινωνία ερμηνεύεται και ως πιθανή εκδήλωση της πρόθεσής του για αποχώρηση μετά από δέκα σχεδόν χρόνια στον προεδρικό θώκο.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «το επιμελητήριο αυτό, ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα της χώρας, που κλείνει φέτος τα 90 του χρόνια, εκπροσωπεί, συμμετέχει, διοργανώνει και παράγει πολιτική με σοβαρότητα και εργατικότητα, μακριά από λαϊκισμούς και πρωτοσέλιδα, με ουσία και αποτελεσματικότητα, κάτι που άλλωστε χαίρει εκτίμησης και εκτός ορίων Ροδόπης, όπως μαρτυρά η συμμετοχή μας σε συμβούλια και εταιρίες πανελλήνιας εμβελείας. Θέλω να είστε περήφανοι για την συμμετοχή σας αυτή, την οποία πρέπει να περιφρουρήσει και η επόμενη διοίκηση ως παρακαταθήκη δεκαετιών», σημείωσε με νόημα.

«Αποτιμώντας την πραγματικότητα σήμερα ως επικεφαλής του φορέα, συναντώ πρόσωπα σκυθρωπά, φοβισμένα για ένα αβέβαιο μέλλον. Όμως εμάς δεν μας ταιριάζει το γκρίζο.
Πολύχρωμο πλήθος, άνθρωποι χαμογελαστοί με βλέμμα ζωηρό και διάθεση δημιουργική, παλμός, καινούργιες ιδέες που αξίζει να μοιραστείς, όνειρα που πραγματοποιούνται με πολλή δουλειά και διάχυτη νεανικότητα ανεξαρτήτου ηλικίας. Αυτή είναι η Θράκη, αυτή είναι η Ροδόπη που μας ταιριάζει.
Ο τόπος μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να ξεχάσουμε τη γερασμένη φιλοσοφία μιας υποβοηθούμενης πρακτικής και να βγούμε μπροστά στηριζόμενοι σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Τη γεωγραφική μας θέση, τις υποδομές, την ενέργεια, την τεχνογνωσία, την πολυπολιτισμικότητα μας, τις ομορφιές του τόπου μας, το ανθρώπινο δυναμικό.
Έτσι θα κρατήσουμε εδώ τους νέους και θα ανοιχτούμε σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές που μας περιβάλουν και αποτελούν το ζωτικό μας χώρο.
Μα πέρα και πάνω από όλα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να αφήσουμε πίσω τον βολεμένο μικρόκοσμο μας και να δούμε ότι τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, για να φτιάξουμε με νέα ψυχολογία μια αγορά αισιόδοξη και με προοπτική, έχοντας ως βάση νέες καινοτόμες επιχειρήσεις», κατέληξε.

Γιώργος Πεταλωτής, «Παραλάβαμε χάος, φτιάχνουμε το κράτος από την αρχή»

Δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη ο υφυπουργός εσωτερικών δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και χρησιμοποίησε το βήμα του ΕΒΕ για να προβεί σε συνολική πολιτική και οικονομική αποτίμηση του 2010, κάνοντας εκτενή αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για τους πολίτες ώστε να σωθεί η χώρα από τ6ην χρεοκοπία.
Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για αλλαγή του πελατειακού μοντέλου που καθόριζε τις σχέσεις κράτους-πολίτη μέχρι σήμερα, μίλησε για νέες προοπτικές που διανοίγονται με τον υπό ψήφιση επενδυτικό νόμο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες της πολιτείας που εξέθρεψε με την πολιτική της τα «εργοστάσια κουφάρια» και τα «θαλασσοδάνεια» στις επιχειρήσεις της Θράκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πάταξη της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων ως δείγμα γραφής αλλαγής νοοτροπίας του κράτους και τόνισε την διαφάνεια που εμπεδώνεται με την εισαγωγή του συστήματος «Διαύγεια» για την δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο όλων των πράξεων που αφορούν σε διαγωνισμούς και προμήθειες του δημόσιου τομέα, ενώ εντύπωση έκανε η αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης των υπουργών» αλλά και την εισαγωγή ενός νέου εκλογικού νόμου που θα εκσυγχρονίσει το πολιτικό σύστημα απαλλάσσοντας το από το άγος της ανταλλάξιμης ψήφου.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Το κράτος χρωστάει πολλά ακόμα στην Θράκη»

Από την πλευρά του σε σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα αποδύθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ., Ευριπίδης Στυλιανίδης, τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΕΒΕ, καθώς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφαιρεί προνόμια από την Θράκη, γιατί όπως υποστήριξε «το πολιτικό σύστημα χρωστά διαχρονικά στην Θράκη και ακόμα δεν έχει ξεπληρώσει το χρέος του». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να μην κοπούν κίνητρα από την Θράκη με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, να γίνουν και άλλες σχολές στο ΔΠΘ και να κοπούν αντίστοιχα τμήματα από την Αθήνα, να λειτουργήσει η «επικουρικότητα» στην εφαρμογή του Καλλικράτη για να μην ερημώσουν τα χωριά και οι κωμοπόλεις της Θράκης, να διεκδικήσουμε μεγαλύτερα κίνητρα και για την περιοχή».

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι ο προσανατολισμός της πολιτικής ηγεσίας «θα πρέπει να είναι υπέρ της πατρίδας και όχι υπέρ του κόμματος», ζήτησε να μην ασκείται πολιτική φόβου έναντι των πολιτών, μίλησε για ανεργία που έφτασε από το 7,9% επί των ημερών του κόμματός του, στο 33% σήμερα και καυτηρίασε την χειμαζόμενη από την κρίση αγορά και το κλείσιμο 600 επιχειρήσεων μέσα στο 2010.

Γιώργος Πετρίδης, «Να φτιάξουμε ένα brand name για την Κομοτηνή»

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του νεοεκλεγέντος δημάρχου Κομοτηναίων, Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος ζήτησε να αξιολογηθεί από το έργο του την επόμενη χρονιά, όταν, όπως είπε, θα υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Σκιαγραφώντας ωστόσο την πολιτική που θα ακολουθήσει στον νέο «Καλλικρατικό» δήμο έκανε λόγο για εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα έχει ως στόχο να επιβάλει για την περιοχή μια «ονομασία προέλευσης», ένα αναπτυξιακό «brand name», που σήμερα δεν διαθέτει.

Έκανε αναφορά σε δίκτυο υποδομών και έργων που θα καταστήσει την περιοχή μας επισκέψιμη, τόνισε ότι του είναι δύσκολο να αναφερθεί στην αξιοποίηση έστω και ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της περιοχής μέχρι σήμερα και κατέληξε αναφερόμενος σε έργα με κοινωνική ανταποδοτικότητα που θα σέβονται τα χρήματα των πολιτών και θα υπακούουν σε μετρήσιμους δείκτες.


Βραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις PHARMATEN και BENJAMIN MOORE

Ως επιχειρήσεις πρωτοπόρες στον τομέα τους που τιμούν την Θράκη, παραδείγματα υγιούς επιχειρηματικότητας σε περίοδο κρίσης, που δίνουν έμφαση στην καινοτομία την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, βραβεύτηκαν από την διοίκηση του ΕΒΕ Ροδόπης, οι εταιρίες PHARMATEN και BENJAMIN MOORE που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής και το ΒΙΟΠΑ Σαπών αντίστοιχα.

Τα βραβεία παρέλαβαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pharmaten Δημήτρης Κάτσος και ο πρόεδρος της Benjamin Moore, Γιώργος Χριστοβασίλης.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.