Αλεξης Χαριτσης: «Η Θρακη απαιτει την δημιουργια ενος ειδικου αναπτυξιακου προγραμματος»

«Επιστροφή στην Πολιτική» το σύνθημα της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της «Νέας Αριστεράς»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Ροδόπη και Ξάνθη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Για πρώτη φορά στην περιοχή, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής του νέου πολιτικού αυτού εγχειρήματος και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του, ο κ.Χαρίτσης συναντήθηκε με εκπροσώπους αλλά και φορείς της περιοχής, ξεχωρίζοντας την συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησε και ενώπιον των Ροδοπιτών στην κεντρική πολιτική του ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Κομοτηναίων.

Η επίσκεψή του στην Κομοτηνή ωστόσο ξεκίνησε από τα στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β» όπου μοιράστηκε τα πρώτα συμπεράσματά του από την περιοχή της Θράκης, τις προτάσεις του κόμματος για το μέλλον αυτής αλλά και τους στόχους της παράταξης για το μέλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η «Νέα Αριστερά» μπορεί να αποτελέσει την θετική έκπληξη των προσεχών ευρωεκλογών.

Αλέξης Χαρίτσης όμως…

«Η συζήτηση για την αναπτυξιακή διάσταση της Θράκης απουσιάζει από το κέντρο»

ΠτΘ: κ.Χαρίτση βρίσκεστε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της περιοδείας σας στην Θράκη. Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες, τα πρώτα μηνύματα που έχετε λάβει από την παραμονή σας στην περιοχή;

Α.Χ.: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε για την Θράκη, να μιλήσουμε γενικότερα για την περιφέρεια της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την περιοχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που έρχομαι βλέπω ανθρώπους και μια κατάσταση η οποία νομίζω ότι βαίνει ολοένα και χειρότερη. Νομίζω ότι οι άνθρωποι της περιοχής νοιώθουν ότι το κεντρικό κράτος  τους έχει εγκαταλείψει. Νοιώθουν ότι οι δυνατότητες που έχουν  για ανάπτυξη, για ευημερία,  για να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν εδώ, ολοένα και λιγοστεύουν. Αυτή είναι η εικόνα την οποία εγώ έχω αποκομίσει μέχρι τώρα. Μακάρι να  κάνω λάθος βεβαίως, αλλά νομίζω ότι εδώ χρειάζεται να γίνει επιτέλους μια πολύ  σοβαρή συζήτηση η οποία θα βάζεις τις δυνατότητες – γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες στην περιοχής της Θράκης – στο επίκεντρο ως προς την αναπτυξιακή τους διάσταση. Νομίζω ότι απουσιάζει αυτή η κουβέντα. Απουσιάζει σίγουρα σε κεντρικό επίπεδο και οι φορείς της περιοχής οφείλουν να παίξουν έναν ρόλο πιο διεκδικητικό απέναντι στο κεντρικό κράτος, ως προς το ποια θα είναι η πορεία της περιοχής τα επόμενα χρόνια.

«Δεν θέλουμε να  είμαστε μια πολιτική δύναμη η οποία θα μένει απλώς στην καταγραφή ή στη διαμαρτυρία, αλλά μια πολιτική δύναμη η οποία θα προτείνει και διεξόδους στα προβλήματα»

ΠτΘ: Σε επίπεδο συζητήσεων και συμπερασμάτων έχουμε εμπειρία. Στην πράξη υπολειπόμαστε με χαρακτηριστικότερο και πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Διακομματικής Επιτροπής που παραμένει αυτή τη στιγμή ένα κείμενο ιδεών. Αν έπρεπε να προτεραιοποιήσετε τις ανάγκες της περιοχής, ποιες θα ήταν αυτές;

Α.Χ.: Όσον αφορά την διακομματική επιτροπή, παρότι έχουν περάσει δυο χρόνια, δεν βλέπουμε να έχει υλοποιηθεί κάτι και από το πόρισμα και από όλη τη συζήτηση η οποία  προηγήθηκε. Αυτή τη στιγμή είναι κενό γράμμα, δυστυχώς κι αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό. Ειδικά για το αναπτυξιακό κομμάτι, το είχα πει και σε μια ομιλία στο Επιμελητήριο της Ξάνθης πριν από δυο χρόνια, νομίσω ότι θα έπρεπε να  συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά για ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη. Υπενθυμίζω ότι το 2018,  όταν ήμουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είχαμε δημιουργήσει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με αφορμή τότε και την μεγάλη πίεση που δέχονταν λόγω  των μεταναστευτικό ροών και αυτό το πρόγραμμα  οδήγησε τελικά σε απτό αποτέλεσμα που ήταν η δημιουργία του μεταφορικού ισοδυνάμου, που  διευκόλυνε πάρα πολύ τους νησιώτες μας και τις επιχειρήσεις της περιοχής για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και επιβατών και έδωσε μια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Νομίζω ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα χρειάζεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Θράκης. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει ειδικά φορολογικά κίνητρα για την  περιοχή – όχι βεβαίως μια επαναφορά του περίφημου 12% μια  προηγούμενης περιόδου το οποίο γνωρίζουμε ότι τελικά οδήγησε και για ευρωπαϊκούς λόγους σε ένα αδιέξοδο – που έχουν να κάνουν με την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων εδώ στην περιοχή και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Δεν είναι δυνατόν από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερα από 32 δις για τη χώρα μας, να μην  έχει εκπονηθεί ένα περιφερειακό σχέδιο σε κάθε περιοχή της χώρας και ειδικά μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Θράκη, το οποίο να καταγράφει ακριβώς ποιες δυνατότητες υπάρχουν και να χρηματοδοτεί στοχευμένες δράσεις. Εδώ λοιπόν  θα έπρεπε να γίνει αξιοποίηση αυτών των εργαλείων που έχουμε, κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι μια νέα δυνατότητα, η οποία δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι πηγαίνει χαμένη.  Θα  μπορούσαμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να έχουμε εδώ ένα πρόγραμμα το οποίο θα  ενισχύσει τις επιχειρήσεις της περιοχής για να μεγεθυνθούν και να μπορέσουν να παίξουν ένα πιο  σημαντικό ρόλο στην οικονομία, τόσο στην τοπική, όσο και συνολικότερα την εθνική.  Και  βεβαίως στην ολοκλήρωση βασικών υποδομών, ενεργειακών, οδικών  και σιδηροδρομικών γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της περιοχής αν δεν ολοκληρωθούν οι υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες. Πολύ δε περισσότερο σε μια περιοχή που μπορεί να λειτουργήσει και ως διασυνδετήριος κόμβος και με τις γειτονικές χώρες.

Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες αναπτυξιακές, οι οποίες νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται για το πώς θα τις προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό  που κάνουμε σε κάθε  περιοχή που  περιοδεύουμε αυτό το διάστημα, έτσι  κι εδώ στη Θράκη, είναι ότι θα προχωρήσουμε κοινοβουλευτικά σε μια παρέμβαση, γιατί καλές οι συζητήσεις, καλές οι συναντήσεις που  κάνουμε και βεβαίως πολύ καλή και η ενημέρωση που έχουμε από  πρώτο χέρι, με τους ανθρώπους και τους φορείς της περιοχής, είναι όμως σημαντικό κατά τη γνώμη μου όλο αυτό να οδηγεί και κάπου. Να υπάρχει και ένα “follow up” σε όλο αυτό , που για μας είναι η δυνατότητα να παρέμβουμε κοινοβουλευτικά, να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και να προτείνουμε και λύσεις. Δεν θέλουμε να  είμαστε μια πολιτική δύναμη η οποία απλώς και μόνο θα μένει στην καταγραφή ή στη διαμαρτυρία. Θέλουμε να είμαστε μια πολιτική δύναμη η οποία θα προτείνει και διεξόδους στα προβλήματα και έτσι  λοιπόν  εμείς αυτό θα  κάνουμε το επόμενο διάστημα  και κοινοβουλευτικά. Θα καταγράψουμε τις δυνατότητες, τα προβλήματα, αλλά θα προτείνουμε και ποια είναι η διέξοδος σε αυτά, για την περιοχή της Θράκης.

«Οι απαιτήσεις του κόσμου της αριστεράς είναι μεγάλες και σε αυτές οφείλουμε να ανταποκριθούμε»

ΠτΘ: κ.Χαρίτση σας «βαραίνει» η ευθύνη που ενδεχομένως πέφτει αυτή τη στιγμή πάνω στη «Νέα Αριστερά» και τα στελέχη της, της «υπεράσπισης» ή της εκπροσώπησης του αριστερού χώρου; Ειδικά με την απογοήτευση και ενδεχομένως και τον θυμό για τα όσα διαμείβονται αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ;      

Α.Χ.:  Θα  περίμενε κανείς ενδεχομένως η πρώτη αντίδραση στις εξελίξει στον  ΣΥΡΙΖΑ να  ήταν για μας απλώς και μόνο μια  λογική δικαίωση, γιατί είχαμε διαβλέψει όλα αυτά τα φαινόμενα του εκφυλισμού και της απαξίωσης. Τα διαβλέψαμε εδώ και καιρό και γι’  αυτό άλλωστε προχωρήσαμε, προχωρώντας σε αυτό το τολμηρό και  δύσκολο  βήμα της συγκρότησης της Νέας Αριστεράς. Θεωρώ όμως ότι στις σημερινές συνθήκες ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος συνολικής απαξίωσης και απογοήτευσης των αριστερών ανθρώπων, των προοδευτικών ανθρώπων, εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Ίσα ίσα  προβληματιζόμαστε για τις εξελίξεις και αναλογιζόμαστε ότι οι ευθύνες για μας είναι ακόμα μεγαλύτερες, γιατί σε αυτές τις συνθήκες, αυτό το οποίο έχει ανάγκη όλος ο κόσμος ο οποίος απογοητεύεται, αποστρατεύεται, πηγαίνει σπίτι του και λέει «δεν θέλω να  ασχοληθώ με όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί», που βλέπει όλον αυτόν τον τραγέλαφο στον ΣΥΡΙΖΑ, και όλη την τοξικότητα που παράγεται από εκείνη την πλευρά, ως μόνη διέξοδος και λύση, μια σοβαρή πολιτική δύναμη της αριστεράς που θα εκπέμπει σοβαρότητα και αξιοπιστία. Αυτό είναι το ζητούμενο κι εμείς αυτό φιλοδοξούμε και προσπαθούμε να κάνουμε από την πρώτη μέρα που συγκροτήσαμε την Νέα Αριστερά.  Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε ότι οι απαιτήσεις του κόσμου, ειδικά του κόσμου της αριστεράς, είναι πάρα πολύ μεγάλες και οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. Γι’  αυτό κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Προσπαθούμε να χτίσουμε αυτή τη νέα προσπάθεια με σταθερότητα και με στέρεα βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο προχωράμε, το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο στην πρώτη πανελλαδική μας συνδιάσκεψη, στην Αθήνα, ακριβώς για να συζητήσουμε ανοιχτά με όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για το εγχείρημά μας. Για το πώς προχωράμε παρακάτω, ποια είναι τα επόμενα βήματα, πώς  συγκροτούμε την πολιτική μας ταυτότητα, πώς απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία πραγματικά είναι πάρα πολύ  πληγωμένη απ’  όλα αυτά τα οποία  έχει δει και μια κοινωνία πάρα πολύ ζορισμένη αυτή την εποχή, με όλες αυτές τις κρίσεις, την  ακρίβεια, την υγειονομική «βόμβα» την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και αυτό από πολιτική επιλογή.  

Έχουμε μια  κυβέρνηση η οποία έχει αποφασίσει ότι η ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη είναι ένα  πάρα  πολύ σημαντικό  πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες και πρέπει να ανοίξει  αυτή η αγορά. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή, γι’  αυτό οδηγεί και στη συστηματική  απαξίωση του δημόσιου συστήματος  υγείας. Εδώ  πρέπει να αντιδράσουμε και πρέπει να αντισταθούμε και ταυτόχρονα πρέπει να προτείνουμε και πώς θα οδηγηθούμε σε μια λογική, αυτού που εμείς ονομάζουμε «επανίδρυση  του δημόσιου συστήματος υγείας». Αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Τα φέρνω αυτά ως παραδείγματα για να δείξω ότι μιλάμε σε μια  κοινωνία που  έχει όλα αυτά τα προβλήματα και την οποία  πρέπει να πείσουμε ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Αυτό που έχει πετύχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι απευθύνεται στην κοινωνία και της λέει περίπου ότι «να είσαι  και  ευχαριστημένος με αυτά που έχεις. Και καλά είσαι μέχρι εδώ».

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα είναι τα πρώτα “θύματα” του νομοσχεδίου των ιδιωτικών πανεπιστημίων»

ΠτΘ: Όπως και στο κομμάτι των Πανεπιστημίων, όπου η ίδρυση των μη κρατικών αποτελεί και το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό στοίχημα για την κυβέρνηση. Ένα νομοσχέδιο επί του οποίου υπάρχουν ήδη αντιδράσεις ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια και δη το ΔΠΘ που υπενθυμίζω ότι δημιουργήθηκε πέραν όλων των υπολοίπων και για εθνικούς λόγους…

Α.Χ.: Η θέση μας από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη. Είμαστε απόλυτα και κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι  άλλωστε μια ρύθμιση αντισυνταγματική την οποία δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε. Αν  ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ορθή  συνταγματικά  διαδικασία της αναθεώρησης του  συντάγματος και μετά να ανοίξει το ζήτημα αυτό. Το κάνει όμως με έναν αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο, παραβιάζοντας ωμά τις προβλέψεις του Συντάγματος, το άρθρο 16 του οποίου αναφέρεται ρητά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που πρέπει να είναι τα πανεπιστήμια. Όπως αναφέρεται και στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, το διδακτικό προσωπικό το οποίο πρέπει να είναι δημόσιοι λειτουργοί. Αυτά λέει το Σύνταγμα της χώρας. Κι απέναντι σε αυτά δυστυχώς η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια, τα γράφει στα παλιά  της τα παπούτσια. Η κυβέρνηση η οποία πριν από λίγες ημέρες δέχτηκε το «ράπισμα» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου, το οποίο όπως φαίνεται το γράφει στα παλιά της τα παπούτσια. Αντί να συνετιστεί,  αυτό το οποίο κάνει είναι  ότι προχωράει σε μια ακόμη παραβίαση του κράτους δικαίου στη χώρα μας με την παραβίαση του Συντάγματος. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ως προς αυτό  και  λέμε επίσης ότι η συζήτηση η οποία θα έπρεπε να γίνει, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, είναι η αναβάθμιση του δημόσιου  πανεπιστημίου και το πως όλη αυτή η παρακαταθήκη δεκαετιών δουλειάς που υπάρχει θα αξιοποιηθεί. Τα πρώτα θύματα αυτού του νομοθετήματος της κυβέρνησης για την  ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων  θα είναι  τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Την ώρα που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν ευρύτερα σε κάθε τοπική κοινωνία. Αναφέρατε τους εθνικούς λόγους που το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ιστορικά έπαιξε έναν ρόλο πάρα πολύ σημαντικό. Ο  ρόλος αυτός πολύ φοβάμαι θα  περιοριστεί, αν όχι θα εκλείψει, αν προχωρήσει η  συγκεκριμένη ρύθμιση  από την μεριά της κυβέρνησης. 

«Θα δημιουργήσουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο κάθε μία από τις 13 περιφέρειες θα έχει τους εκπροσώπους της»

ΠτΘ: Το πρώτο σημαντικό εκλογικό ραντεβού της Νέας Αριστεράς είναι οι ευρωεκλογές. Κατά την τοποθέτησή σας στην Ξάνθη είπατε πως στόχος σας θα είναι η εκπροσώπηση του συνόλου των περιφερειών στο ψηφοδέλτιο. Σε τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό;

Α.Χ.: Είπαμε εξ αρχής ότι εμείς θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα εκφράζει ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις και με αυτήν την έννοια δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα ψηφοδέλτιο όπως γίνεται συνήθως, πολιτικών  παραγόντων ή ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν στο λεγόμενο star system. Εμείς θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται μέσα από την κοινωνία, δουλεύουν μέσα σε αυτήν, έχουνε μια κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα η οποία αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία και αυτό θέλουμε να αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιό μας. Γι’ αυτό μίλησα και για την ανάγκη, που θα κάνουμε πράξη, να εκπροσωπηθεί ολόκληρη η χώρα. Γιατί κάθε περιοχή έχει τα δικά της προβλήματα, τις  δικές της ανάγκες και θέλουμε αυτές να ακουστούν και  μέσα στη διαδικασία των  ευρωεκλογών. Εμείς λοιπόν θα δημιουργήσουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο όλες οι περιοχές, κάθε μία από τις 13 περιφέρειες θα έχει τους εκπροσώπους της. Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και για τις δυνατότητες κάθε περιοχής. Από κει και πέρα είναι μια πολύ κρίσιμη εκλογική μάχη για μας, καθώς είναι η πρώτη εκλογική καταγραφή της Νέας Αριστεράς. Θεωρώ πραγματικά και πιστεύω ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη αυτών των ευρωεκλογών. Στις σημερινές συνθήκες που δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο εκλογικό κενό στον αριστερό και προοδευτικό χώρο, είναι δικιά μας η ευθύνη, αλλά και η δυνατότητα να το καλύψουμε με την επιστροφή  στην πολιτική. Γι’ αυτό και στο σύνθημα της συνδιάσκεψής μας το επόμενο τριήμερο θα είναι ακριβώς αυτό, «Επιστροφή στην πολιτική». Το κενό αυτό δεν καλύπτεται ούτε με επικοινωνιακά κόλπα, ούτε με τοξικότητα, ούτε με μια λογική συνθηματολογικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Καλύπτεται και εκπροσωπούνται οι πολίτες οι οποίοι νοιώθουν αυτή τη στιγμή αποκλεισμένοι από το πολιτικό σύστημα, μόνο εφόσον επιστρέψουμε στην πολιτική, εφόσον μιλήσουμε με πραγματικούς όρους για τα πραγματικά  προβλήματα της κοινωνίας. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε το στίγμα μιας σοβαρής με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, αριστερής πολιτικής δύναμης και αυτό θα κάνουμε το  επόμενο διάστημα και είμαι βέβαιος ότι και οι πολίτες θα  δικαιώσουν αυτή την προσπάθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.