«Ανακριβη τα στοιχεια του Εργατουπαλληλικου για τις επιχειρησεις»

Για «ανακριβή στοιχεία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής κατά τον πρόσφατο απολογισμό του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Νομού Ροδόπης κ. Γιώργος Νικολαϊδης, υποστηρίζοντας ότι στη ΒΙΠΕ λειτουργούν 59 επιχειρήσεις στις οποίες λειτουργούν πάνω από 3000 εργαζόμενοι

«Η ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι η καλύτερη της Ελλάδας»

«Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Ο κ. Μαγαλιός θα μπορούσε να κάνει το αυτονόητο το οποίο έκανε και πέρσι. Με επισκέφτηκε στο γραφείο μου, κουβεντιάσαμε και είδαμε το πώς είναι το όλο θέμα. Είμαι εξαγριωμένος με το θέμα αλλά και με κάποιους πολιτικούς όπως ο κ. Χατζηοσμάν που μέσα στη Βουλή έκανε λόγο για λειτουργία τεσσάρων επιχειρήσεων. Ο κ. Μαγαλιός μιλά για δέκα – δώδεκα. Υπάρχουν πενήντα εννέα επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή θεωρούνται και βιώσιμες και υψηλού επιπέδου. Θα μπορούσε ο κ. Μαγαλιός να μην ζητήσει τα στοιχεία από εμένα αλλά από την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ και τα στελέχη της, ώστε να πάρει κάποια στοιχεία. Αναρωτιέμαι γιατί το κάνει αυτό. Δεν θεωρώ ότι στόχος τους είναι η μείωση τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η οποία είναι μια από τις καλύτερες της Ελλάδος. Αυτά τα έθεσα υπόψη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, τα κουβέντιασα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Πεταλωτή. Εκεί που εμείς πασχίζουμε να δημιουργήσουμε έστω και μια επιχείρηση όταν ακούγονται αυτά, τα εξωφρενικά για μένα, ενίσταμαι και δεν βρίσκω λόγια να ανταπαντήσω», δηλώνει ο κ. Γεώργιος Νικολαϊδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ροδόπης.

Τρεις χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Ο κ. Νικολαϊδης παραδέχεται ότι η κατάσταση δεν είναι καλή στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. «Θα πω μόνο το εξής: Έχει πεντέμισι περίπου έξι χρόνια που μόνο μία επιχείρηση που έχει ιδρυθεί και αυτή κατά σύμπτωση είναι η δική μου. Καμία άλλη. Υπάρχουν προβλήματα. Όταν ο αναπτυξιακός νόμος εξομοιώνει τη Θράκη με το Λαύριο και τα περίχωρα της Αττικής τότε ποιος θα επενδύει και με ποια κίνητρα σε αυτή την περιοχή; Όταν το 12% που αποτελεί το μοναδικό κίνητρο που έχει μείνει στη Θράκη οποίο είναι και θεσμοθετημένο, -και το οποίο θίξαμε και στον κ. Φούρλα και στον κ. Πεταλωτή και βρήκαμε ανταπόκριση και γυρίσαμε και οι τρεις σύνδεσμοι της Θράκης ενθουσιασμένοι με την κατανόηση που επέδειξαν,- ποιος θα έρθει να επενδύσει; Δεν γίνεται από τη μια να κατηγορούμε την περιοχή μας και από την άλλη να κατηγορούμε τους εαυτούς μας. Είναι γνωστοί οι απολυθέντες και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Είναι οι εργαζόμενοι του κ. Λαναρά και της επιχείρησης «ΟΞΥΜΑΧΑ». Είναι περίπου πεντακόσιοι αυτοί. Κανένας άλλος δεν έχει απολυθεί και γιατί δεν μας συμφέρει να απολύσουμε. Σε μια βιώσιμη επιχείριση προστατεύεις την εργασία και την παραγωγή σου. Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα και με τέτοια άνεση».

 

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη αυτή τη στιγμή στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής εργάζονται πάνω από τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι. «Δεν είναι όμως μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνεργάτες. Έχουμε περίπου είκοσι χιλιάδες συνεργάτες στο πανελλήνιο και στα Βαλκάνια. Μόνο εγώ έχω πάνω από 1500».

Επίσκεψη στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των προέδρων των τριών Συνδέσμων Θράκης στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του βουλευτή κ. Πεταλωτή στις 2 Φλεβάρη και έγιναν δεκτοί όπως υποστηρίζει ο κ. Νικολαϊδης «με θέρμη και αγάπη». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τέθηκαν τρία βασικά προβλήματα που απασχολούν τους συνδέσμους, το πρώτο αφορά στις ρυθμίσεις του 2006, το δεύτερο στην αποπληρωμή των ολοκληρωθεισών επενδύσεων και το 12%. Στο θέμα των ρυθμίσεων «ζητήσαμε την παράταση των ρυθμίσεων χωρίς κόστος για το κράτος για τρία χρόνια το οποίο και έγινε αποδεκτό και περιμένουμε προσεχώς μια απάντηση από την κ. Κατσέλη».

Αποπληρωμή ολοκληρωθεισών επενδύσεων

Το δεύτερο θέμα που ετέθη και «ίσως το σοβαρότερο αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης» αφορά στην αποπληρωμή των ολοκληρωθεισών επενδύσεων επεκτάσεων κυρίως, «εφόσον δεν υπάρχει καινούργια επένδυση αλλά έχουν γίνει επεκτάσεις από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης». Με παρέμβαση του κ. Πεταλωτή το ραντεβού από δεκαπέντε λεπτά έγινε μια ώρα και ετέθησαν το σύνολο των αιτημάτων των Συνδέσμων. «Μας αφουγκράσθηκε και μάλιστα παρουσία μας ζήτησε από την κ. Κατσέλη να μας δεχθεί. Όντως μας δέχθηκε για δέκα λεπτά γιατί δεν είχε περισσότερο χρόνο και μας παρέπεμψε στον κ. Φούρλα ο οποίος επί μιάμιση ώρα περίπου άκουγε τα προβλήματά μας. Μάλιστα προς τιμήν του κ. Πεταλωτή, διότι δεν είχαμε σκοπό να θίξουμε τα θέματα της σύνδεσης της ΒΙΠΕ με Εγνατία και ΟΣΕ, μας παρότρυνε να θίξουμε και αυτά τα θέματα γιατί ο κ. Φούρλας είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Πράγματι ο κ. Φούρλας αμέσως αντέδρασε και ζήτησε να σταλούν άμεσα χρήματα για την αποπληρωμή των ολοκληρωθεισών επενδύσεων. Αυτό και μόνο λέει πολλά».

Αίτημα να πληρωθεί το 12% για το 2008

Ένα επίσης θέμα που τέθηκε ήταν αυτό του 12% το οποίο παίρνει η Θράκη και μάλιστα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ λαμβάνονταν ανά εξάμηνο. «Είναι θεσμοθετημένο. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής ποντάρουν στο 12% διότι το να έρθει ο Αθηναίος για οποιοδήποτε άλλο λόγο αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ». Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν από το 2007, αλλά και το 2008 και το 2009.

 

«Ζητήσαμε να πληρωθεί το 2008 λόγω οικονομικών συγκυριών δεν ζητήσαμε το 2009. Ούτως ή άλλως το 12% το καταγράφουμε στους ισολογισμούς μας και με συνέπεια να φορολογούμαστε. Για το 2009 έχουμε πληρώσει στο δημόσιο για χρήματα που δεν έχουμε πάρει. Το θέμα είναι ότι εμείς στην Αθήνα αντιμετωπίσαμε ένα πολύ σοβαρό κλίμα και ο κ. Μαγαλιός παρουσιάζει μια ΒΙΠΕ ανύπαρκτη. Ποιον θα πιστέψει ο κ. Φούρλας; Είμαστε η πιο οργανωμένη ΒΙΠΕ της Ελλάδος κι ας μην έχουμε την σύνδεση με την Εγνατία κι ας υφιστάμεθα τα κόστη μεταφοράς και πολλά άλλα».

Συνένωση των Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Θράκης

Προχωρά κανονικά η προσπάθεια συνένωσης των Συνδέσμων Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Θράκης και όπως αποκαλύπτει ο κ. Νικολαϊδης βρίσκονται στην δημιουργία του καταστατικού. «Οι νομικοί μας σύμβουλοι προχωρούν το θέμα ώστε να δούμε πώς θα προχωρήσει και ποια θα είναι η έδρα του. Η ισχύς εν τη ενώσει διότι είμαι πεντέμισι χρόνια περίπου πρόεδρος και όσα υπομνήματα και να έστειλα και όσε παρουσίες κι αν έκανα σε κυβερνητικά στελέχη, περιορίζονταν στο «ακούω ή παίρνω το υπόμνημα και το πετάω στο καλάθι των αχρήστων». Αυτή τη φορά και μόνο η παρουσία και των τριών προέδρων στην Αθήνα είχε ανταπόκριση. Έχουμε πάρει την απόφαση να διαγραφούμε από το ΣΕΒ και από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ώστε να γίνουμε ανεξάρτητο κομμάτι της Ελλάδος. Ένας τρίτος πυλώνας».
 

 

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.