Αναδυεται απο τη ληθη το παλιο Δημοτικο Σχολειο Προσκυνητων

Μέσα από την προσπάθεια των κατοίκων του οικισμού για τη διαμόρφωση του χώρου - Σκέψεις για μεταφορά λαογραφικού μουσείου που έχουν δημιουργήσει σε αίθουσα του σχολείου

Συνεχής είναι η προσπάθεια των κατοίκων των Προσκυνητών να κάνουν κέντρο του οικισμού το παλιό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο είχε περιπέσει, μια δεκαετία μετά το οριστικό κλείσιμό του, σε αχρησία και αχρηστία. 

Όμως οι κάτοικοι του οικισμού, μόνιμοι και μη, πήραν πρωτοβουλίες και μέσα σε ένα καλοκαίρι, με τη βοήθεια και του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, φορέων αλλά και ιδιωτών κατάφεραν να το αποκαταστήσουν και να δημιουργήσουν ένα χώρο ο οποίος σιγά αλλά σταθερά διαμορφώνεται σε χώρο που θα στεγάζει πολλαπλές ανάγκες ενός ζωντανού οικισμού.
 
 

Εκτενείς εργασίες για την επισκευή 

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις αρχές του μηνός και ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Πάνο Παρασκελίδη, χρησιμοποιείται από τους κατοίκους σαν πολυχώρος.
 
Μέχρι τώρα έχει συντηρηθεί ο χώρος του γυμναστηρίου, οι τουαλέτες, ο διάδρομος, έχει δημιουργηθεί αίθουσα με βάρη αλλά και χώροι για τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
 
Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα εκτενών εργασιών, με τους εσωτερικούς χώρους να βάφονται ξανά, και στο πλευρό των εθελοντών ήταν και συνεργείο της ΔΕΗ το οποίο στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης της έσπευσε για την αποκατάσταση των βλαβών, και του φωτισμού περιμετρικά του σχολείου, ενώ έγινε και αποκατάσταση των σπασμένων τζαμιών, με τη σημαντική συμβολή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, που κάλυψε το 1/3 περίπου του κόστους με το υπόλοιπο να καλύπτεται, όπως οι περισσότερες παρεμβάσεις, από το Σύλλογο, την τοπική κοινότητα και δωρητές. 

Χρήση όλων των αιθουσών στο μέλλον 

Το κτίριο έχει πολλές δυνατότητες, μιας και έχει οκτώ μεγάλες αίθουσες, και τώρα, πέρα του γυμναστηρίου, χρησιμοποιούν μόνο τις 2.
 
Απώτερος στόχος τους είναι να «ζωντανέψουν» και τις υπόλοιπες, και να μεταφέρουν το λαογραφικό μουσείου που έχουν δημιουργήσει στον Οικισμό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χώρο ακατάλληλο για τα εκθέματα. Για αυτό και θέλουν να διαμορφώσουν μία από τις αίθουσες ώστε να το στεγάσει, όπου και τα εκθέματα θα βρίσκονται σε καλύτερες συνθήκες, αλλά και θα είναι πιο προσβάσιμα στο κοινό.
 
Παράλληλα θέλουν να αναμορφώσουν μία από τις αίθουσες, επαναφέροντάς την στην κατάσταση που ήταν όταν λειτουργούσε το σχολείο, βάφοντας τα θρανία, τις καρέκλες, το γραφείο του δασκάλου, ώστε να θυμούνται πώς ήταν μια αίθουσα σχολείου.
 
Θα είναι όμως και λειτουργική, ώστε να γίνονται σε αυτή μαθήματα που μπορεί να χρειαστούν, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για τη δημιουργία μιας αίθουσας ψυχαγωγίας, ενώ ακόμα χρειάζονται επισκευές τόσο η περίφραξη, όσο και το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου.
 
 

Σημαντική η εθελοντική προσπάθεια όλων 

Παρόλο που ο οικισμός δεν έχει μόνιμα πολλά παιδιά, έχει πολλά που έρχονται στον οικισμό, μαζί με τους γονείς τους, σε γιορτές, αργίες αλλά και για μεγάλο διάστημα στις καλοκαιρινές διακοπές, για αυτό και ο κ. Παρασκελίδης θεωρεί πως είναι θετικό να έχουν ένα χώρο στον οποίο μπορούν να περάσουν ευχάριστα.
 
«Το κτίριο είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχει αυτή τη στιγμή ο οικισμός» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως η χρήση του θα αποτελέσει μοντέλο για όλους τους οικισμούς, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί τόσο στη Ροδόπη όσο και όλη τη χώρα, που έχουν σχολεία που έχουν κλείσει.
 
Κλείνοντας ο κ. Παρασκελίδης σημείωσε πως η αναμόρφωση αυτή που πέτυχαν στο σχολείο δεν ήταν αυτονόητη, αλλά είναι το αποτέλεσμα της κοινής συλλογικής προσπάθειας όλων των κατοίκων αλλά και συντοπιτών τους που μπορεί αν μην μένουν μόνιμα εκεί, τονίζοντας πως «Όταν υπάρχει κοινός στόχος, αυτός σε κρατάει, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, όμως στο τέλος εξομαλύνονται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.