Ακομα ενα βημα για την υλοποιηση του Τοπικου Χωρικου σχεδιου του Δημου Κομοτηνης

Θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για όλη την έκταση του Δήμου εξειδικεύοντας πολεοδομικές ρυθμίσεις και χρήσεις γης

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), το κόστος του οποίου υπολογίζεται να ανέλθει στις 800.000 ευρώ, έγινε το βράδυ της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου, με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής της εκκίνησης διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης μελέτης για αυτό. Μέσα από το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο ο Δήμος Κομοτηνής ελπίζει να δώσει λύση σε αρκετά από τα θέματα που έχουν εντοπιστεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Κομοτηνής
 
Το θέμα προτάχθηκε και συζητήθηκε ως κατεπείγον, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη να σημειώνει προς το συμβούλιο πως με βάση την καινούρια πολεοδομική νομοθεσία, τα ΓΠΣ, που εκτείνονται μέχρι τα όρια της πόλης, αντικαθίστανται από Τοπικά Χωρικά Σχέδια, που εκτείνονται σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο. Έτσι αποτελούν ουσιαστικά ένα κανονιστικό πλαίσιο, επάνω στο οποίο μετά εξειδικεύονται οι πολεοδομικές ρυθμίσεις, οι χρήσεις γης και άλλα σε όλη την έκταση του Δήμου.
 
Για την χρηματοδότηση των σχεδίων έγινε πρόσκληση της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τον Δήμο να πετυχαίνει την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 16 άλλες προτάσεις από όλη την Περιφέρεια.
 
Το Τοπικό Χωρικό όμως θα βοηθήσει και στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του, το οποίο εγκρίθηκε το 2012, 20 χρόνια μετά από την υποβολή του, και πλέον είναι ανεπίκαιρο, με ζητήματα στη χρήση γης και όχι μόνο.
 
Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετά χρόνια, με τον κ. Πετρίδη να εκφράζει την άποψη ότι θα έχουμε αποτέλεσμα τουλάχιστον μετά από τρία χρόνια, και πολύ πιθανό αργότερα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω Σχέδιο ως την πιο σημαντική μελέτη που θα γίνει στην Κομοτηνή μετά το Γενικό Πολεοδομικό. 

Τι περιλαμβάνει η εκπόνηση του ΤΧΣ 

Όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα, η εκπόνηση του ΤΧΣ περιλαμβάνει μια σειρά από μελετητικές εργασίες.
 
Πρωτίστως, περιλαμβάνει την Κύρια Μελέτη του ΤΧΣ, που διαρθρώνεται σε τρείς φάσεις, την Α’ Φάση, που είναι η διάγνωση δυνατοτήτων και προβλημάτων χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης, τη Β’ Φάση όπου γίνεται συνθετική αξιολόγηση των χωρικών, γεωλογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων και διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης και στη Γ’ Φάση που είναι πρόταση χωρικής οργάνωσης, χρήσεων γης και δόμησης.
 
 Η Γ’ Φάση εκπονείται σε δύο Στάδια, ένα Στάδιο που αφορά το σύνολο του περιεχομένου της Γ’ Φάσης και τις διαδικασίες διαβούλευσης που ταυτίζονται με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία περί ΣΜΠΕ και γίνονται από κοινού με αυτές της ΣΜΠΕ, και το δεύτερο Στάδιο που αφορά στην προσαρμογή της μελέτης μετά τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και τη διαβίβαση στο Δήμο των σχετικών κατευθύνσεων από το ΥΠΕΝ.
 
Μετά και την ολοκλήρωση της Γ’ Φάσης, ακολουθούν οι διαδικασίες έκδοσης του Π.Δ. έγκρισης του ΤΧΣ, μέσα από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων, από την κύρια μελέτη ΤΧΣ, χωρικών ρυθμίσεων, την Ειδική Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλότητας Οικιστικών Περιοχών, ως υποστηρικτική της κύριας μελέτης ΤΧΣ, Μελέτη Οριοθέτησης των τυχόν υφιστάμενων Υδατορεμάτων στις νέες προς πολεοδόμηση οικιστικές περιοχές της πρότασης του ΤΧΣ, ως υποστηρικτική της κύριας μελέτης, μέσω Ειδικής Υδραυλικής Μελέτης σε περιοχές που διαπιστώνεται η αναγκαιότητα οριοθετήσεων υδατορεμάτων.
 
Ο καθαρός χρόνος εκπόνησης της μελέτης ορίζεται σε δεκαοκτώ μήνες και η συνολική διάρκεια της μέχρι την έκδοση της απόφασης έγκρισης του συνόλου των παραδοτέων της μελέτης ορίζεται σε σαρανταοκτώ μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.