Αγωνια για τη συνεχιζομενη οικονομικη κριση

Την αγωνία τους για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετέχουν στην ετήσια γενική συνέλευση της κεντρικής ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.

Ο πρόεδρος Ένωσης Γιώργος Κασιμάτης κατήγγειλε τη μεθοδευμένη όπως τη χαρακτήρισε ομηρία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση η Ένωση να υποβάλλει μηνύσεις κατά των τραπεζών. Ο κ. Κασιμάτης ζήτησε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2009 ώστε να είναι ρεαλιστικός, αντικειμενικός και χωρίς υπερβολές. Χαρακτήρισε αδύνατο να υπάρξουν ρυθμοί ανάπτυξης του 3%, ενώ ζήτησε να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και οι δαπάνες και να υπάρξει πιο αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνισμού Λευτέρης Σταυρόπουλους και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Απόστολος Μαρδύρης οι δε εργασίες της ξεκίνησαν την Παρασκευή 14 και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 15 Νοέμβρη

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Λιούρτας που μίλησε για τις εργασίες της υποσημειώνοντας ότι ένας επί πλέον λόγος της πραγματοποίησης της συνάντησης στην Καβάλα ήταν ότι το Επιμελητήριο της πόλης γιόρταζε τα ενενήντα του χρόνια, ενώ παρόντα ήταν τα περισσότερα από τα 59 Επιμελητήρια της Ελλάδας.

Αγωνία για την οικονομική κρίση

Η όλη συζήτηση, όπως υποστηρίζει ο κ. Λιούρτας, «κινήθηκε γύρω από την οικονομική κρίση που υπάρχει και γύρω από τα 28 εκατομμύρια που η κυβέρνηση θέλει να δώσει στις τράπεζες και αυτές δεν τα θέλουν. Αυτό το αλαλούμ προσπάθησαν κάποιοι κυβερνητικοί πρόεδροι να το περάσουν σαν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Μάλιστα χαρακτηριστικά σας μεταφέρω λόγια ενός προέδρου, «η κυβέρνηση με γενναία και αποφασιστικά μέτρα προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία μας και να ενισχύσει τους μικρομεσαίους για να αντέξουν». Υπήρχαν όμως και φωνές αντικειμενικές που μίλησαν για το επίπεδο της οικονομίας και μετέφεραν τους προβληματισμούς τους για την παροχή αυτή προς τις Τράπεζες. Χαρακτηριστικά μάλιστα εγώ τους είπα ότι μόνο σε μία εφημερίδα της Κομοτηνής στις 8 Νοεμβρίου υπάρχουν έξι κατασχέσεις. Αν δούμε τον αριθμό των πλειστηριασμών και στις υπόλοιπες εφημερίδες και πανελλαδικά θα καταλάβουμε την άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι. Ειπώθηκαν πολλά περί της οικονομικής κρίσης όμως αυτό που αποκόμισα είναι αυτό που λέω χαριτολογώντας «τα δύσκολα περάσαν τα άσχημα δεν πέρασαν». Αυτό το έχουν υιοθετήσει οι πάντες. Άνθρωποι που ξέρουν περισσότερα, γιατί είναι στα κέντρα αποφάσεων όπως ο κ. Μίχαλος, που διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον. «Τα άσχημα έρχονται, την κρίση δεν την περάσαμε. Θα έχουμε άσχημη κατάληξη. Οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να συνεργαστούν και μάλλον αυτές μας κυβερνούν, γιατί αυτές θα αποφασίσουν πού πότε και πώς θα δώσουν τα χρήματα. Τα επιτόκια έφτασαν στο 24%. Οδηγείται μέσα ένας περιπτεράς γιατί πούλησε ένα ευρώ τη σοκολάτα και αφήνουμε τις τράπεζες να αισχροκερδούν, όταν το επιτόκιο των καταθέσεων είναι 0,7% και το επιτόκιο είναι στο 24%».

Συνένωση Επιμελητηρίων

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε είναι το θέμα της συνένωσης των Επιμελητηρίων. Όλες οι πόλεις έχουν ένα επιμελητήριο εκτός από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, όπου υπάρχουν τρία επιμελητήρια, και την Κομοτηνή που υπάρχουν δύο. Με την καινούργια επιμελητηριακή νομοθεσία γίνεται μια ανακατάταξη των μελών για το πού ανήκει ο καθένας. «Αν δεν γίνει ανακατάταξη και αν δεν μετακομίσουν μέλη από το ένα στο άλλο θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας», τονίζει ο κ. Λιούρτας. «Εμείς ως Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο έχουμε περάσει από το Δ.Σ, έχει αποφασίσει η διοίκηση, για ενοποίηση των δύο Επιμελητηρίων. Θεωρώ ότι είναι πολυτέλεια στην Κομοτηνή να υπάρχουν δύο Επιμελητήρια. Είμαστε το μοναδικό στην Ελλάδα Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Στην Αθήνα και στον Πειραιά υπάρχει Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό και Εμποροβιομηχανικό».

Ως αιτία της ύπαρξης χωριστών επιμελητηρίων ο κ. Λιούρτας ανέφερε ότι πλέον στην ηγεσία του Επιμελητηρίου δεν θα ξαναβγεί βιομήχανος. «Δεν θα ξαναβγούν βιομήχανοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατί αυτοί συντάσσονται με τους εκάστοτε κυβερνώντες και βλέπουν τα πάντα με πράσινα ή γαλάζια γυαλιά. Αυτό που φοβούνται και τρέμουν με την ενοποίηση των Επιμελητηρίων είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε περίπου έξι λιγότερους προέδρους και μάλιστα δεν θα αρέσουν στα εκάστοτε κυβερνητικά σχήματα. Αυτός είναι ο λόγος που Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή δεν έχουν ένα Επιμελητήριο. Αν πούμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολυπληθέστερη και έχει τρία επιμελητήρια με πολλά μέλη θα μπορούσαν να γίνουν τρία τμήματα ξεχωριστά και να έχουν το ίδιο προσωπικό στο να εξυπηρετούν τα μέλη τους. Κάποια στιγμή ένας σώφρων υπουργός πιστεύω να το αλλάξει αυτό το καθεστώς και ειδικά στην Κομοτηνή να έχουμε ένα επιμελητήριο και να μη δηλώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα καταπολεμείται μόνο με την ενότητα και αυτό κάνει όλη η Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Να τονίσω ότι για μια ακόμη φορά παραδέχθηκαν την δουλειά που γίνεται στο Επιμελητήριο. Κατέθεσαν πρόταση για να γίνει ΚΕΚ στα Επιμελητήρια και τους ενημέρωσα ότι ήδη εμείς λειτουργούμε, γεγονός που αποδεικνύει ότι εμείς προπορευόμαστε».

Ανταγωνιστικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε έρευνα που αφορά στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα πρέπει να γίνουν συνενώσεις και αυτή είναι η λύση. Στη Γερμανία που ήμουν πριν λίγες ημέρες ένας στους είκοσι κατοίκους έχει μαγαζί, ενώ στη χώρα μας ένας στους δέκα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε χώρα με υπερεπαγγελματισμό. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Κάποια στιγμή αυτή η υπερπληθώρα επαγγελματιών να σταματήσει. Αυτό βέβαια στην Ελλάδα συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχουν εργοστάσια και δεν υπάρχουν δουλειές με αποτέλεσμα όλοι να προσπαθούν μέσα από ένα μικρομάγαζο να βγάζουν ένα μεροκάματο. Μάλιστα με βάση αυτή την έρευνα που παρουσιάστηκε στα πέντε πρώτα χρόνια κλείνει το 50% των μαγαζιών που ανοίγουν και στα πρώτα δύο το 20%. Δεν είναι δυνατόν να ανοιγοκλείνουν μαγαζιά χωρίς λόγο και αιτία, ούτε να ανοίγουν. Το τραγικό δε είναι αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομίας ότι πλέον οι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, γεγονός που αδικεί κατάφωρα τους επαγγελματίες».

Εκ του πονηρού οι ανακοινώσεις των Τραπεζών περί ΤΕΜΠΜΕ

Η Αγροτική Τράπεζα συμμετέχει στο πρόγραμμα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κατά την άποψη του κ. Λιούρτα οι ανακοινώσεις αυτές είναι εκ του περισσού. «Αυτά τα έχουν ανακοινώσει πολλές φορές οι Τράπεζες. Το ΤΕΜΠΜΕ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003 αλλά από τότε για να πάρει ένας μικρομεσαίος ένα δάνειο μέσω αυτού θα κάνει τρεις μήνες. Ήδη θα κλείσει το μαγαζί. Αυτές τις ανακοινώσεις τις θεωρώ εκ του πονηρού. Αν δεν τις δω να υλοποιούνται δεν τις πιστεύω. Προχθές στην εφημερίδα που δημοσιεύονταν οι έξι κατασχέσεις αφορούσαν εξ ολοκλήρου σε 100000 ευρώ. Για 1600 ευρώ προχώρησαν σε πλειστηριασμό της περιουσίας κάποιου. Γιατί να φθάσουμε στο ΤΕΜΠΜΕ και να μην φθάσουμε στο σημείο να μην βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι κάποιου για 1600 ευρώ; Επειδή κάποιοι φοβούνται άρχισαν να επισπεύδουν τις διαδικασίες της κατάσχεσης και γίνεται χαμός από κατασχέσεις. Στα λόγια έχει τεθεί ο περιορισμός των 20000 ευρώ. Οι γρήγορες αποφάσεις βγαίνουν μόνο για το Βατοπέδι όλα τα άλλα καθυστερούν εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Για να παρθεί μια απόφαση για τους μικρομεσαίους πρέπει να περάσουν χρόνια. Στη δεξίωση των επιπλοξυλουργών πρότεινα να παρέμβη το κράτος και να πει στις Τράπεζες ότι όλα τα επιτόκια των μικρών τα αναλαμβάνει το ίδιο να τους τα πληρώσει με ευρωπαϊκό επιτόκιο και μετά θα τα εισπράξει από τους μικρομεσαίους σιγά – σιγά. Αυτά τα επιτόκια θα είναι όχι 28 δις αλλά κάτω από 1 δις. Γιατί δεν το κάνει αυτό το κράτος και παρακαλά να στηρίξει τις Τράπεζες; Τα πράγματα είναι απλά. Το θέμα βέβαια είναι, αν μπορεί το κράτος να το κάνει αυτό. Μήπως αύριο βγουν αυτοί οι μεγαλοτραπεζίτες και τους ρίξουν; Θεωρώ ότι είναι σε θέση οι τράπεζες να το κάνουν αυτό».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.