7ος Πανελληνιος Διαγωνισμος Ερασιτεχνικου Θεατρου
Ο δήμος Ορεστιάδας και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Π.Α.Ο.) διοργανώνουν τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Θεάτρου από τις 18 μέχρι 27 Αυγούστου στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ορεστιάδας. Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι δύο θεατρικές ομάδες των γειτονικών χωρών, Τουρκίας και Βουλγαρίας, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια προσπάθεια διασυνοριακής προσπάθειας, θα τιμηθούν οι ηθοποιοί Πέτρος Φυσσούν, Ζωή Φυτούση, Κώστας Καζάκος, Μάκης Δελαπόρτας και ο συνθέτης – διευθυντής ορχήστρας Γιώργος Θεοδοσιάδης. Επίσης θα γίνει αφιέρωμα στις βιογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών από το Μάκη Δελαπόρτα, όπως επίσης και τιμητικό αφιέρωμα στην ηθοποιό Τζένη Καρέζη. Τέλος θα πραγματοποιηθεί βραδιά τραγουδιού «Ένα Φεγγάρι … Τραγούδια» με τη σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου.
Η πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Π.Ο. κ. Ουρανία Μαυρίδου σε επικοινωνία της με τον «ΠτΘ» μίλησε για τον διαγωνισμό. «Ο καταξιωμένος θεσμός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας ανοίγει και φέτος τις πύλες του προτείνοντας στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας, τις καλύτερες και πιο δυνατά συγκινησιακά παραστάσεις, δίνοντας και πάλι τα φτερά για μια νέα απόδραση σε κόσμους που μόνο η τέχνη ξέρει να προσφέρει. Για δέκα ολόκληρες μέρες και αυτό το καλοκαίρι το θέατρο θα γίνει ένα κομμάτι της ζωής μας».
Όπως σημείωσε η ίδια ο θεσμός του διαγωνισμού έχει μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο και προβάλλεται όχι μόνο από τα τοπικά αλλά και από τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. Ενώ η καλλιτεχνική και η κριτική επιτροπή αποτελούνται από ανθρώπους αναγνωρισμένους και καταξιωμένους στον χώρο της τέχνης. «Η επιτροπή κοινού αποτελείται από κατοίκους της πόλης μας που παρακολουθούν ανελλιπώς όλες τις παραστάσεις απονέμοντας στο τέλος το δικό τους βραβείο».
Στα πλαίσια του διαγωνισμού γνωστά ονόματα της τέχνης θα τιμηθούν για τη σπουδαία προσφορά τους στο χώρο αυτό. «Είναι οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Πέτρος Φυσσούν, Ζωή Φυτούση και Μάκης Δελαπόρτας. Τιμητική διάκριση θα απονεμηθεί και στο σκηνοθέτη και διευθυντή ορχήστρας Γιώργο Θεοδοσιάδη. Ενώ όλος ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στην μεγάλη μας ηθοποιό Τζένη Καρέζη, η οποία είναι μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς της σύγχρονης γενιάς που είχαμε τη χαρά να θαυμάσουμε, να αγαπήσουμε και να λατρέψουμε όλοι μας μέσα από τα θεατρικά έργα, τις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές. Για το τιμητικό αφιέρωμα θα παρευρεθούν ο σύζυγος της Κώστας Καζάκος, συγγενείς και φίλοι της πολυαγαπημένης ηθοποιού».
Οι θεατρικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό είναι το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου με το έργο «Το Μεγάλο Παινίδι» του Άγγελου Τερζάκη, το Δημοτικό Θέατρο Εργαστήρι Καρδίτσας με το έργο «Ούτε γάτα … ούτε ζημιά» του Χρήστου Γιαννακόπουλου και του Αλέκου Σακελλάριου, η Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου με το έργο «Η Άλλη Όψη» του Στέλιου Νικούλη, η Θεατρική Ομάδα Δήμου Χρυσούπολης Ν. Καβάλας με το έργο «Γέρμα» του Λόρκα, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Γυμναστικού Συλλόγου «Ο Προμηθέας» Βέροιας με το έργο «Πηδώντας από Ταράτσα σε Ταράτσα» του Βασίλη Ανδρεόπουλου, η Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας με το έργο «Η Φάρμα των Ζώων» του Οργουέλ, η Θεατρική Ομάδα του Δημοτικού Θεάτρου Δήμου Συκεών «Μάνος Κατράκης» με το έργο «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, η Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιεράπετρας με το έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα.
«Ελπίζουμε ότι όλο το θεατρόφιλο κοινό της ευρύτερης περιοχής μας και όχι μόνο θα αγκαλιάσουνε όλες τις θεατρικές ομάδες με τις αξιόλογες παραστάσεις που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν και θα γίνουμε και εμείς κοινωνοί και συμμέτοχοι ψυχής στην καλλιτεχνική τους προσπάθειας, στο αίσθημα της ευγενικής τους άμιλλας και της σκηνικής τους μυσταγωγίας».
Τέλος η κ. Μαυρίδου απηύθυνε εγκάρδιες και θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους αγκαλιάζουν την προσπάθεια τους και «γίνονται κοινωνοί σε αυτό το μεγάλο πανηγύρι του θεάτρου».
Να σημειωθεί ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη και σε περίπτωση κακοκαιρίας οι παραστάσεις θα μεταφερθούν στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Η ώρα έναρξης των παραστάσεων είναι στις 21.00.
Πρόγραμμα
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
• Ώρα 20.00 Θεατρική Ομάδα Τουρκίας «LULEBURGAZ YOUNG PLAYERS» “BYE – BYE GODOT”.
• Ώρα 21.30 Θεατρική Ομάδα Βουλγαρίας «SHKARTO SHOW»
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
• Τα δρώμενα της έναρξης είναι από την ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΜΑ» με τους ηθοποιούς Αρετή Ζαχαριάδου, Ελένη Καρβέλη, Κώστας Ψάλλας, Αλέξης Μαρτζούκος.
• Τελετή έναρξης – Απονομή τιμητικής διάκρισης στον ηθοποιό Πέτρο Φυσσούν.
• Ώρα 21.00 Θεατρική Ομάδα του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου «Το Μεγάλο Παιχνίδι» του Αγγέλου Τερζάκη.
Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
• Απονομή τιμητικής διάκρισης στην ηθοποιό Ζωή Φυτούση
• Ώρα 21.00 Θεατρική Ομάδα του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας «Ούτε γάτα … ούτε ζημιά» του Χρήστου Γιαννακόπουλου και του Αλέκου Σακελλάριου
Δευτέρα 21 Αυγούστου 2006
• Ώρα 21.00 η Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου «Η Άλλη Όψη» του Στέλιου Νικούλη
Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
* Ώρα 21.00 η Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου «Η Άλλη Όψη» του Στέλιου Νικούλη
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
• Αφιέρωμα στις βιογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών και προβολή οπτικού υλικού από τη Συλλογή του Μάκη Δελαπόρτα
• Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Μάκη Δελαπόρτα
• Ώρα 21.00 η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Γυμναστικού Συλλόγου «Ο Προμηθέας» Βέροιας «Πηδώντας από Ταράτσα σε Ταράτσα» του Βασίλη Ανδρεόπουλου
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
* Ώρα 21.00 η Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας «Η Φάρμα των Ζώων» του Οργουέλ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
• Απονομή τιμητικής διάκρισης στον συνθέτη – ενορχηστρωτή – διευθυντή ορχήστρας Γιώργο Θεοδοσιάδη
• Ώρα 21.00 η Θεατρική Ομάδα του Δημοτικού Θεάτρου Δήμου Συκεών «Μάνος Κατράκης» «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
• Τιμητικό αφιέρωμα στην ηθοποιό Τζένη Καρέζη
• Ώρα 21.00 η Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιεράπετρας «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα
Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
• Ώρα 21.00 Τελετή λήξης – Απονομή βραβείων
• Απονομή τιμητικής διάκρισης στην ηθοποιό Κώστα Καζάκο
• Βραδιά τραγουδιού «Ένα Φεγγάρι Γεμάτο…Τραγούδια» με τη σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου
Συνοδεύουν ο σολίστας όμποε Πασχάλης Πλύσσης, στο πιάνο ο μαέστρος και συνθέτης Γιώργος Νιάρχος.
Σιμπέλ Χατζή Αλή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
