59ο Φεστιβαλ Φιλιππων: Με «χορηγο αισιοδοξιας» τον Γιωργο Σεφερη

Στις 9 Ιουλίου ανοίγει η αυλαία του φετινού 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος έχει «χορηγό αισιοδοξίας» τον Γιώργο Σεφέρη.
Το φετινό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της προσπάθειας που γίνεται για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, περιλαμβάνει 12 συνολικά παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων αλλά και πληθώρα άλλων δράσεων, μεταξύ των οποίων παιδικές και μουσικές εκδηλώσεις, διάφορες δράσεις και εκθέσεις πολιτισμού, αλλά και ρωσικό μπαλέτο.
 
Το σύνολο των όσων συνθέτουν φέτος το πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων, που θα ρίξει αυλαία στις 28 Αυγούστου, παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου Καβάλας και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους επιλογής του Γιώργου Σεφέρη ως τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ αλλά και στις παράλληλες δράσεις που θα γίνουν σε «απρόσμενους» όπως τους χαρακτήρισε τόπους και χώρους της Καβάλας, παρουσία επίσης της δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα, της αντιδημάρχου Καβάλας κ.Κορίνας Χιώτη-Πρασσά καθώς και του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.Πέτρου Πετρόπουλου.
 
Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει στις 9 Ιουλίου 2016 με την «Απολογία Σωκράτη» του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και πέφτει στις 28 Αυγούστου 2016, οπότε και ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις.
 
Το πρόγραμμα του Αυγούστου είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, τον  «χορηγό αισιοδοξίας» του Φεστιβάλ, Γιώργο Σεφέρη, με εκδηλώσεις όπως ανάγνωση ποιημάτων και αλληλογραφίας, αλλά και μια εικονική συνέντευξη με τη γνωστή δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη. 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων μέσα από τα μάτια του Θοδωρή Γκόνη


«Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό. Έχει χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.
Και είμαστε υπερήφανοι γι ’αυτό.
 
Όπως τα πεύκα
 κρατούνε τη μορφή του αγέρα
ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί
το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου
 
Τα λόγια του είναι πάντα εδώ, κρατούν τη μορφή του, περιμένουν να μας γαληνέψουν, να μας παρηγορήσουν, να μας γλυκάνουν. Είναι πάντα εδώ, δεν έχουμε παρά να τρέξουμε σ’ αυτόν τώρα που δε βρίσκουμε στέρεο έδαφος πουθενά, τώρα τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Θα μας ανοίξει, θα μας δεχτεί.
 
Είναι έτοιμος να μας βοηθήσει και σε τούτη την περίσταση, με το νηφάλιο λόγο του, την καθαρή του τη ματιά. Τη σωφροσύνη και την ακρίβεια. Τα λόγια του είναι πάντα εδώ, συμμετέχουν στις δυσκολίες της ζωής μας, στα γυρίσματά της, μας δείχνουν το δρόμο, μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε, να ανακτούμε το χαμένο μας θάρρος, την αισιοδοξία μας, να βρίσκουμε το βήμα μας, την αναπνοή μας, τα λόγια μας στο σωστό τους τόνο.
 
«Η απέραντη αλληλεγγύη των πεθαμένων και ζωντανών» – όχι σαν εκδήλωση τυπικής ευλάβειας , αλλά σαν μια αδιάκοπη, δυναμική ανταλλαγή. Θα το νοιώσουμε, θα το καταλάβουμε, στη χειραψία από τους ρόζους της παλάμης. Από τη σκυτάλη. Θα το δούμε στα ερωτήματά μας, στις αμφιβολίες, στα όνειρα, στα σχέδια. Θα το ακούσουμε στη θαρραλέα φωνή του.
 
Διαβάζοντάς τον, μελετώντας τον, βλέπουμε τι σημαίνει Δάσκαλος. Κάποιος που μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε, να ξαναβρίσκουμε σε μία δύσκολη στιγμή, τη δύναμη, το κουράγιο, να περάσουμε απέναντι, εκεί που «η φωνή της ζωής», χρειάζεται το ελεύθερο δημιουργικό πνεύμα για να ανασάνει. Μας δείχνει το δρόμο ανάμεσα στην παράδοση και την αναζήτηση, την «επιδρομή στο ανέκφραστο», την κατάκτηση του νέου με όλη τη ζωντανή τέχνη να ρέει στο αίμα του.
 
«Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας» θα γράψει στα «Κρυφά Ποιήματα» το 1966 αυτός, ένας πολίτης του κόσμου, αλλά και ταυτόχρονα βαθιά Ελληνικός.
 
Το φεστιβάλ Φιλίππων έχει χορηγό. Έχει χορηγό αισιοδοξίας τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Φέτος όλος ο Αύγουστος θα είναι του Σεφέρη. Οι μεταφράσεις του, τα ποιήματά του, οι «Μέρες», οι επιστολές, οι  «Δοκιμές», οι «Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη», τα πορτραίτα του, οι φωτογραφίες του, τα τραγούδια που θα μπουν στη ζωή της πόλης.
 
Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς μαζί με τους σπουδαιότερους μελετητές του έργου του, θα στήσουν τη γιορτή του, τη γιορτή που αυτός ο ίδιος τόσο γενναιόδωρα στηρίζει με το μεγάλο του έργο. 
Θα τρέξουμε και φέτος στα γνωστά στέκια που μας έχει συστήσει το φεστιβάλ, αλλά θα προτείνουμε πάλι και άλλους απρόβλεπτους χώρους, χώρους που το φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει.
 
Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα υποδεχτούμε τις μεγάλες παραστάσεις, αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Το φετινό πρόγραμμα συμπληρώνουν ένας θίασος από την Ινδονησία που δοκιμάζεται στο αρχαίο δράμα και ένα κλασικό μπαλέτο από τη Μόσχα.» 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Συνοπτικά το πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων έχει ως εξής:
 
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
 
9 Ιουλίου: «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώτη
13 Ιουλίου: «Η Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
15 – 16 Ιουλίου: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις
17 Ιουλίου: 5η Εποχή Τέχνης, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη
19 Ιουλίου: Teater Tetas, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Werner Schulze
22 – 23 Ιουλίου: Φιλοθέατον Α.Ε. «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα
29 – 30 Ιουλίου: Λυκόφως – Φεστιβάλ Αθηνών, «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά
6 Αυγούστου: Εθνικό Θέατρο, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού
12 – 13 Αυγούστου: «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη
20 Αυγούστου: Εθνικό Θέατρο, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού
26 – 27 Αυγούστου: ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – Ομάδα Ιδέα, «Αριστοφανιάδα» της ομάδας Ιδέα. σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη
28 Αυγούστου: «Ο κουρέας της Σεβίλλης» της Κάρμεν Ρουγγέρη σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη
 
Φρούριο
 
25 Ιουλίου: Σταμάτης Κραουνάκης – Σπείρα Σπείρα, «Όλοι ένα» Φίλα με σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη
28 Ιουλίου: Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης, Ψυχή και Σώμα
30 Ιουλίου: «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου
 
Γιώργος Σεφέρης – χορηγός αισιοδοξίας
 
1 Αυγούστου: Ιόλη Ανδρεάδη. «Φονικό στην εκκλησιά» του T.Σ. Έλιοτ. Φυλακές Φρουρίου
3 Αυγούστου: Θέατρο Τέχνης – Όλια Λαζαρίδου. «Άσμα Ασμάτων – Μία νύχτα κάτω από τ’ άστρα». Φρούριο
5 Αυγούστου: Γιώργος Ανδρέου. Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄ – «Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν…». Φρούριο
8 Αυγούστου: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. «Ματζουράνα μου, Γιωργή μου, Αλληλογραφία Μαρώς και Γιώργου Σεφέρη». Αίθριο Νομαρχίας
9 Αυγούστου: Μαρία Χούκλη. «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη». Αίθριο Νομαρχίας
10 Αυγούστου: Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ. «Ο κύριος Γιώργος Σεφέρης – Ένας βαθύσκιωτος και εντεψίζης Έλληνας». Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας. Φρούριο
11 Αυγούστου: Δημήτρης Παπαράλλης. «Ο δικός μου Σεφέρης». Παλιά Μουσική
17 Αυγούστου: Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Τα αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους». Φρούριο
18 Αυγούστου: Νίκος Κυπουργός. «Συμβουλές σ’ έναν νέο μουσικό». Οικόπεδο Κρέη
19 Αυγούστου: Μαρία Πρωτόπαππα. «Διάλειμμα χαράς». Οικόπεδο Κρέη
21 Αυγούστου: Περιοδικό Αναγνώστης – Γιάννης Μπασκόζος. «Ο Σεφέρης κατά μόνας. Προσωπικές εξομολογήσεις. Παλιά Μουσική
22-23 Αυγούστου: Φεστιβάλ Φιλίππων – ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67». Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Οικόπεδο Κρέη
24 Αυγούστου: Ν. Βαγενάς – Δ. Δασκαλόπουλος – Μ. Στασινοπούλου – Γ. Γιατρομανωλάκης. «Γιατί ο Σεφέρης σήμερα;» 7ο Δημοτικό – Φάρος
25 Αυγούστου: Γιώργος Τσάμπρας. «Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει. Οι μελοποιήσεις του Γιώργου Σεφέρη, σα ραδιοφωνική εκπομπή, επί σκηνής!» Οικόπεδο Κρέη
27 Αυγούστου: Ευριπίδης Γαραντούδης. «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Ένας δια-λόγος με τον Γιώργο Σεφέρη». Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
28 Αυγούστου: Κρίστοφερ Μπάκα. «Ρινγκ. Άνθρωπος vs πραγματικότητας». 1ο Γυμνάσιο Καβάλας
 
Εκθέσεις
 
1 – 28 Αυγούστου: ΜΙΕΤ. «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης». Δημοτική Καπναποθήκη
2 – 28 Αυγούστου: Μικρή Άρκτος. «Με τον τρόπο του Γ.Σ». Δημοτική Καπναποθήκη
10 – 28 Αυγούστου: Γκαλερί Ζουμπουλάκη. «Δέκα ζωγραφικά σχόλια του Γιάννη Μόραλη πάνω στα Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη». Δημοτική Καπναποθήκη
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.