30 βιβλια στο μεγεθος του ενος

Το μέγεθός του (21,5×26,5) ίσως να είναι μικρότερο και από ένα βιβλίο, όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα, ενώ το βάρος του ανέρχεται σε, μόλις, 1.035 γραμμάρια. Και όμως, στην κρυστάλλινη οθόνη του εμφανίζονται οι τίτλοι από 30 βιβλία από τα οποία ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με ένα απλό άγγιγμα της οθόνης. 15.000 σελίδες βρίσκονται στη διάθεση του αναγνώστη στο πρώτο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό βιβλίο (Cybook) που κατασκευάστηκε στη Γαλλία. Μετά την Αμερική, η πρώτη ευρωπαϊκή συσκευή για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων παρουσιάστηκε στη Φρανκφούρτη στα πλαίσια της 53ης διεθνούς εκθέσεως, όπου το 1/3 από τους 6.700 εκδότες που συμμετείχαν, συμπεριέλαβαν στους καταλόγους τους και ηλεκτρονικά προϊόντα. Στο τέλος κάθε σελίδας η κίνηση που ενστικτωδώς κάνουμε είναι να αλλάξουμε σελίδα. Για το cybook μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξουμε λίγο τις συνήθειές μας, μια και το ξεφύλλισμα της σελίδας γίνεται με ένα κουμπί στο πλάι της οθόνης.

Ένα από τα μοναδικά πλεονεκτήματα της συσκευής αποτελεί το ενσωματωμένο μόντεμ που διαθέτει και προσφέρει άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπου η ποικιλία των τίτλων που προσφέρονται είναι απεριόριστη, από επιστημονικά εγχειρίδια μέχρι τα πιο σύγχρονα μυθιστορήματα. Πολύ σημαντικό, όμως, κρίνεται και το μειονέκτημα της συσκευής, δηλαδή το κόστος του που ανέρχεται σε 250.000 δρχ, ενώ όποιος αποφασίσει να διαθέσει τα χρήματα για την αγορά του, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις προορισμούς, το Παρίσι, το Μονακό, τις Βρυξέλλες ή τη Γενεύη στα 80 εξειδικευμένα καταστήματα, από όπου μπορεί να το προμηθευτεί.

Η απήχηση στο αναγνωστικό κοινό της προσπάθειας που αντανακλά τη συνεργασία Γάλλων διανοούμενων και τεχνολόγων δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι να μπουν στη ζωή μας οι ψηφιακές εκδοχές των παραδοσιακών βιβλίων. Επιπρόσθετα, σήμερα, ελάχιστοι χρήστες του διαδικτύου προθυμοποιούνται να πληρώσουν ακριβά προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα κείμενα, μια και το διαδίκτυο έχει συνδεθεί με την παροχή δωρεάν υπηρεσιών. Άλλωστε, οι προσδοκίες των ειδημόνων ότι ως το 2000 τα μισά τουλάχιστον βιβλία αναφοράς (επιστημονικά εγχειρίδια, βιβλία γνώσεων, σχολικά βοηθήματα) θα κυκλοφορούσαν σε CD-ROM δεν επαληθεύθηκαν.

Το μέλλον, βέβαια, από τους ειδικούς κρίνεται ευοίωνο μια και σήμερα ένα ποσοστό χρηστών του διαδικτύου κάνει τις παραγγελίες των βιβλίων του ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων, ενώ όσοι «σερφάρουν» στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί στην τετραετία 1997-2001, κατά 21 εκατομμύρια. Με πνεύμα σύνεσης και όχι ανησυχίας, οι εταιρείες που ασχολούνται με ηλεκτρονικά προϊόντα αισιοδοξούν μια και έχουν μπροστά τους μια γενιά μεγαλωμένη μέσα σε οπτικοακουστικό περιβάλλον, και σε συνδυασμό με την ελκυστική παρουσίαση και την πτώση των τιμών πιστεύουν ότι σε μερικά χρόνια το e-book θα γίνει μέρος της ζωής μας.

Ίσως, λοιπόν, σε μερικά καλοκαίρια να μας κρατά συντροφιά στην παραλία μια οθόνη με 30 βιβλία αντί για το ένα και παραδοσιακό μας βιβλίο.

Στελλά Καζάκη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.