Μικρο καλαθι

Της Έκδοσης

Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών «Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» χαρακτηρίστηκε η πολυαναμενόμενη χθεσινή επίσκεψη «αστραπή» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στο πλαίσιο της 5ης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Και όπως διαφαινόταν, μεταξύ άλλων και από την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μην συνδυάσει την επίσκεψή του στην Αθήνα με επίσκεψή του και στην Ροδόπη, όπως είχε γίνει το 2017, τα πράγματα κύλησαν ομαλά, δίχως εντάσεις και προκλητικές δηλώσεις.

Με μοναδική εξαίρεση την αναφορά του Τούρκου Προέδρου στην Θράκη όπου για ακόμα μια φορά επέλεξε να κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι «ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης».

Συνέχεια δεν δόθηκε καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει, με αποτέλεσμα το κλίμα να παραμείνει συγκρατημένο θετικό.

Πάντως από τους δυο τουλάχιστον πρωταγωνιστές μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε ο «γείτονας» που κράτησε σαφώς πολύ χαμηλότερους του συνηθισμένου τόνους.

Από την άλλη βέβαια δεν είναι ότι στοιχηματίζουμε για την συνέχεια του θετικού αυτού κλίματος επ’ άπειρον, μιας και οι συμφωνίες, οι κοινές δηλώσεις και τα μνημόνια συνεργασίας αφορούν όλα θέματα «χαμηλής πολιτικής», με σημαντικά θέματα όπως της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας να «μεταφέρονται» σε δεύτερο χρόνο, αποτελεί όμως ομολογουμένως ένα καλό πρώτο βήμα.

Ας μην τρέξουμε πάντως να αγοράσουμε μεγαλύτερο «καλάθι» δεδομένης και της πρόσφατης προϊστορίας αλλά και του γεγονότος ότι τα «σημαντικά» και κυρίως τα θέματα που παραδοσιακά αποτελούν «αγκάθι» μεταξύ των δύο χωρών δεν τέθηκαν, επισήμως τουλάχιστον, στο τραπέζι, άρα και ουδέν λόγος διαφωνίας και έντασης υπήρξε…σχεδόν!

Μακάρι πάντως το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών να συνεχιστεί. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κατά το παρελθόν το ήρεμο κλίμα βοήθησε στην ανάπτυξη της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.