1.800 προσφυγες το «ταβανι» της Περιφερειας ΑΜ-Θ

Τεράστιο θέμα που από ευρωπαϊκή μετατρέπεται σε εθνική κρίση χαρακτήρισε το προσφυγικό ο Γιώργος Παυλίδης

Οι κινήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ την τελευταία περίοδο στο θέμα του προσφυγικού μετά το κλείσιμο των συνόρων αλλά και οι δράσεις που προτίθεται να λάβει από εδώ και πέρα αποτέλεσαν το κύριο θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην Κομοτηνή. Τη συζήτηση άνοιξε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, με την προσφυγική κρίση αντί να είναι ευρωπαϊκή να μετατρέπεται σε εθνική κρίση.
Όπως ανέφερε, το προσφυγικό έχει και σημαντικές διαστάσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοπρέπεια μιας κοινωνίας και την αλληλεγγύη που οφείλει να επιδείξει προς τους πρόσφυγες, αλλά και το σεβασμό και την προστασία της ελληνικής κοινωνίας, που περνά δύσκολα και σε φτώχεια. Υπενθύμισε δε πως πάγια θέση της διοίκησης είναι ότι η Περιφέρεια δεν θα πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση αποθήκη ψυχών, όπως και κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας, όμως τα πράγματα μετεξελίσσονται τις τελευταίες 40 μέρες, με τα κλειστά σύνορα. 

Όριο 1.800 ατόμων σε Καβάλα και Δράμα

Πλέον οι ροές από Καβάλα προς Ειδομένη περιορίζονται με τεχνητούς τρόπους στο λιμάνι της Καβάλας, και τέθηκε το ζήτημα αν ο κόσμος θα μείνει στα λεωφορεία και σε μια άναρχη κατάσταση, ένα ζήτημα που είναι αρμοδιότητα του κράτους το οποίο όμως μέχρι το τελευταίο διάστημα ήταν απελπιστικά απών. Η Περιφέρεια έθεσε ως πρωταρχικό ζήτημα, να μην παραμείνουν οι πρόσφυγες εντός του αστικού ιστού, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εκτροπή από την ήρεμη ζωή, αλλά και θα αποτελούσε εν δυνάμει πηγή υγειονομικών και άλλων πολύπλευρων προβλημάτων.
 
Παράλληλα η Περιφέρεια, όπως εξήγησε ο κ Παυλίδης, κατήρτισε οργανόγραμμα σχετικά με το πλήθος των προσφύγων που μπορεί να αντέξει κάθε περιοχή, ώστε οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων να είναι ανθρώπινες και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα «αποθήκευσης» κόσμου χωρίς συνθήκες σεβασμού. Έτσι τα όρια καθορίστηκαν στα 1.000 άτομα στην περιοχή της Καβάλας και 800 άτομα στη Δράμα.
 
Από την πρώτη στιγμή υπήρξε εξαιρετική συνεργασία των φορέων, και αρχικά μεταφέρθηκαν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», από όπου όμως θα πρέπει να φύγουν μιας και τους παραχωρήθηκε μόνο για ένα μήνα από το επιμελητήριο, και εδώ πρέπει να δραστηριοποιηθεί το κράτος ώστε να βρει κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία τους.
Όσο για τη Δράμα, ο χώρος δεν είναι πρόβλημα μιας και παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια, η οποία κατασκεύασε άμεσα 20 τουαλέτες, 7 ντουζιέρες, μια σειρά σημεία για να πλύνουν ρούχα και χώρους ιατρείων, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός κ. Τόσκας έστειλε 750 ράντζα και 1500 κουβέρτες που έκαναν πιο ανθρώπινες τις συνθήκες διαβίωσης.
 
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως έχει διαβεβαιώσεις από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα ότι άμεσα θα γίνει κατανομή σε Δήμους που έχουν καταβάλλει χρήματα για τους πρόσφυγες, με περίπου 100 χιλ. ευρώ να δίνονται στο Δήμο Καβάλας και ανάλογο ποσό στο Δήμο Δράμας. Ζήτησε δε συνέχιση σίτισης από το στρατό στη Δράμα και να διαφυλαχθούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινωνίες και την ενίσχυση της παρουσίας του κράτους σε αυτή την προσπάθεια, μια παρουσία που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι τη σύσταση του συντονιστικού πριν από μερικές μέρες.
 
Ο κ. Παυλίδης εξήγησε επίσης πως η Κυβέρνηση εξαίρεσε την περιοχή της Θράκης, γιατί υπάρχει το κεκτημένο της συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων που δεν πρέπει να διαταραχθεί, ενώ η Περιφέρεια ήρθε σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία, από την οποία υπήρξε διαβεβαίωση  ότι θα αποσύρουν τα σχέδια για την μετεγκατάσταση σε Έβρο. 

Ναι μεν αλλά από την Αντιπολίτευση

Για το προσφυγικό μίλησαν και τα μέλη της Αντιπολίτευσης, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Κοινωνικής Συμμαχίας κ. Αρχέλαο Γρανά να εκφράζει την πεποίθηση της παράταξής του πως η Περιφέρεια θα έπρεπε να έχει εμπλακεί παλιότερα, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της στέγασης στην Καβάλα μετά τις 4 Απριλίου που πρέπει να εκκενωθεί το Εκθεσιακό κέντρο, για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν χώροι.
 
Από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Σπύρος Τουρτούρης τόνισε πως το προσφυγικό και η διαχείριση του θα μας κρίνει ως κοινωνία και ως περιφέρεια, σημειώνοντας πως κόπωση στον κόσμο δεν υπάρχει για το θέμα ενώ πιστεύει πως είναι ζήτημα που μπορεί και ξέρει να το αντιμετωπίσει η κοινωνία και πρέπει να προασπιστεί.
 
Ο περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Χρήστος Τρέλλης τόνισε πως η Περιφέρεια έχει συνευθύνη για το πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφύγων πολέμου που έρχονται εδώ μετά τις επεμβάσεις των κατ’ όνομα φίλων και συμμάχων μας, και ζήτησε να δώσουν στους πρόσφυγες έγγραφα ώστε να φύγουν στις χώρες προορισμού.
 
Τέλος ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Γνώση και Συνεργασία τόνισε πως η συνοχή της ΕΕ κινδυνεύει από το προσφυγικό και η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ η κυβέρνηση εναπόθεσε στις πλάτες της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των πολιτών και των εθελοντών το βάρος ώστε να κάνουν αυτό που έπρεπε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.