Βουλη: Με τροπολογια μπαινει «πλαφον» στο μικτο κερδος των επιχειρησεων για το προγραμμα «Αλλαζω Συσκευη»

«Στοπ» σε όλους όσοι επιχειρήσουν να «αισχροκερδήσουν» μέσω του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή απαγορεύεται το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδας προ της τριακοστής 31/12/2021.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η εφαρμογή του άρθρου 119 του νόμου 4926/2022 περί δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Επίσης, επιβαρύνουν, κατά παρέκκλιση, των κείμενων διατάξεων τον προϋπολογισμό του έτους 2022 δαπάνες που προκλήθηκαν στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του τμήματος διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών και αναπτυξιακών τραπεζών του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων και αφορούν σε εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων και εισφορών, στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδος σε διεθνείς οργανισμούς, που οφειλόταν να καταβληθούν εντός του οικονομικού έτους 2000 21 και για τις οποίες εκδόθηκαν αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης και δεν πραγματοποιήθηκαν πληρωμές εντός του προαναφερόμενου έτους.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, «Για χρονικό διάστημα από έναρξη έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που:

  • Πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών και από έμπορο λιανικής, που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και
  • Έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού ως άνω απόφασης, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ 31ης.12.2021».

Πρόστιμα

Η τροπολογία προβλέπει πρόστιμα που φθάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι κυρώσεις έχουν ως εξής:

  • Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,
  • Πρόστιμο από χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.