«Το Brexit, ευκαιρια για διευκολυνση ξενων»

Η Ελλάδα ήταν στην 11η θέση των χωρών με τους περισσότερους σπουδαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2015-16

Χωρίς αλλαγές θα παραμείνει έως και το 2019 το πλαίσιο των σπουδών Ευρωπαίων στα ΑΕΙ της Βρετανίας παρά το Brexit. Αυτό αναφέρει μιλώντας στην «Καθημερινή» η Βίβιαν Στερν, γενική διευθύντρια της Universities UK International. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για σπουδές στη Βρετανία, ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση, είναι μεγάλο. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση με βάση τους ξένους φοιτητές στη Βρετανία. Βέβαια, για το διάστημα μετά το 2020 όλα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η κ. Στερν επισημαίνει ότι «πιστεύουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που προσφέρει το Brexit για την αναδιαμόρφωση του συστήματος μετανάστευσης, όσον αφορά τη μείωση των εμποδίων για τους σπουδαστές από το εξωτερικό». 
 
Οι μετά Brexit αποφάσεις σχετικά με τις σπουδές στη Βρετανία θα έχουν επιπτώσεις στη Σκωτία και στην Ουαλλία;
Το σύστημά μας σχετικά με τη μετανάστευση αφορά συνολικά τη Βρετανία και ως εκ τούτου οι μεταβολές που θα επιφέρει το Brexit στο καθεστώς μετανάστευσης θα επηρεάσουν τη Σκωτία, την Ουαλλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και την Αγγλία. Η πολιτική των διδάκτρων είναι διαφορετική και καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο, οπότε η Σκωτία, η Ουαλλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τα μελλοντικά επίπεδα διδάκτρων. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι Ευρωπαίοι σπουδαστές μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τις ίδιες ρυθμίσεις διδάκτρων και δανείων που ισχύουν για τους Βρετανούς. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τους σπουδαστές της Ε.Ε. που επιθυμούν να κάνουν αίτηση για σπουδές στη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και το είδος των μελλοντικών σχέσεων που θα συμφωνηθούν με την Ε.Ε. Ενα από τα βασικά ζητούμενα από την κυβέρνηση είναι να διατηρηθούν οι τρέχουσες ρυθμίσεις για τους σπουδαστές της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που φοιτούν στη Βρετανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποιασδήποτε σταδιακής υλοποίησης. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που προσφέρει το Brexit για την αναδιαμόρφωση του συστήματος μετανάστευσης όσον αφορά τη μείωση των εμποδίων για τους σπουδαστές από το εξωτερικό που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και επιθυμούν να έρθουν και να φοιτήσουν στη Βρετανία, συνεκτιμώντας όλες τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία μας. Αναγνωρίζοντας την ισχυρή δημόσια υποστήριξη για τους σπουδαστές από το εξωτερικό, η κυβέρνηση θα έπρεπε να απλουστεύσει και να βελτιώσει το σύστημα έκδοσης βίζας της Βρετανίας. Αυτό θα συμβάλει στην ενθάρρυνση των σπουδαστών από την Ευρώπη και πέραν αυτής –οι οποίοι θα επωφεληθούν από την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας και θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν οικονομικά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους– να επιλέξουν τη Βρετανία για τις σπουδές τους. 

Τι προβλέπεται 

Το Brexit θα επηρεάσει τους σπουδαστές της Ε.Ε. που ήδη φοιτούν σε βρετανικά ΑΕΙ;
Οι σημερινοί σπουδαστές από την Ε.Ε. και όσοι κάνουν αίτηση για προγράμματα που ξεκινούν τα ακαδημαϊκά έτη 2017-18 και 2018-19 δεν θα δουν καμία αλλαγή στη δυνατότητα λήψης δανείου ή στο ύψος των διδάκτρων και αυτό έχει επιβεβαιωθεί με ξεχωριστές δηλώσεις σε Αγγλία, Ουαλλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Αυτή η εγγύηση θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών τους, ακόμη και αν αυτό ολοκληρωθεί μετά το Brexit.
 
Ποιες είναι οι προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μετά το 2019; Οι σπουδαστές της Ε.Ε. θα εξακολουθούν να δικαιούνται σπουδαστικά δάνεια;
Το ελπίζω και είμαι αισιόδοξη. Η κυβέρνησή μας μίλησε για μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά το Brexit, επομένως θεωρώ ότι θα ήταν λογικό να ισχύσουν τα ίδια δίδακτρα και δάνεια για τους Ευρωπαίους σπουδαστές, οι οποίοι ξεκινούν ένα πρόγραμμα σπουδών το 2019, με τους σπουδαστές του Ηνωμένου Βασιλείου για όλη τη διάρκεια του προγράμματός τους.
 
Πόσα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης υπάρχουν στη Βρετανία;
Το 2014-15 υπήρχαν 164 πάροχοι ανώτατης εκπαίδευσης (εξαιρουμένων των κολεγίων ανώτερης εκπαίδευσης τα οποία παρέχουν πτυχιακά προγράμματα) που έλαβαν δημόσια χρηματοδότηση μέσω Χρηματοδοτικού Συμβουλίου.
 
Πόσοι Ελληνες σπουδαστές και πόσοι σπουδαστές από το εξωτερικό φοιτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Το 2015-16 υπήρχαν 9.790 Ελληνες σπουδαστές στη Βρετανία, σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις σπουδαστών μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus+. Συνολικά 127.440 Ευρωπαίοι σπουδαστές και 310.575 σπουδαστές από τον υπόλοιπο κόσμο φοιτούσαν για πλήρη πτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2015-16. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση κατάταξης των χωρών με τους περισσότερους σπουδαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2015-16 μετά την Κίνα, τη Μαλαισία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νιγηρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.
 
Πηγή: www.kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.