Σινζο Αμπε: Πεθανε απο τους πυροβολισμους ο πρωην πρωθυπουργος της Ιαπωνιας

Από την πρώτη στιγμή δεν έδειχνε σημάδια ζωής

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε που πυροβολήθηκε πισώπλατα νωρίτερα την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη δυτική πόλη Νάρα, είναι νεκρός καθώς υπέκυψε τελικά στα τραύματά του, ανακοίνωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο 67χρονος έφερε τραύματα στη δεξιά πλευρά του λαιμού του και στην αριστερή κλείδα, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης Νάρα, προσθέτοντας ότι υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα η τηλεόραση της Ιαπωνίας μετέδωσε πλάνα που δείχνουν τον Άμπε να καταρρέει στο δρόμο με τους φρουρούς ασφαλείας να τρέχουν προς το μέρος του. Οι εικόνες του σωριασμένου πρώην πρωθυπουργού της χώρας με ματωμένο το πουκάμισό του κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν δίπλα στο σημείο του πυροβολισμού δήλωσε ότι άκουσε δύο διαδοχικούς κρότους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Άμπε.

Ένας 42χρονος άνδρας συνελήφθη αμέσως στο σημείο χωρίς να προβάλει αντίσταση, σύμφωνα με την Αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι πρώην στρατιωτικός του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, ο οποίος δήλωσε «δυσαρεστημένος» από τις πολιτικές του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας και για αυτό τον «εκτέλεσε» με αυτοσχέδιο όπλο.

Από την πρώτη στιγμή μεταδόθηκε ότι δεν έδειχνε «σημάδια ζωής»

 Ο πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα, νωρίτερα άφησε μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας, δηλώνοντας ότι «οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον σώσουν», όμως η κατάσταση είχε από την αρχή φάνηκε ότι ήταν μη αναστρέψιμη καθώς πηγή από την πυροσβεστική της Ιαπωνίας ανέφερε από την πρώτη στιγμή ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με «καρδιοπνευμονική ανακοπή» όρος χρησιμοποιείται για αξιωματούχους στην Ιαπωνία, όταν οι Αρχές θέλουν να περιγράψουν ότι κάποιος έχει φύγει ήδη από τη ζωή, λίγο πριν γίνει επίσημη δήλωση θανάτου. Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε εξαρχής ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν δείχνει σημάδια ζωής». Μεταφέρθηκε άμεσα με ιατρικό ελικόπτερο στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πυροβολήθηκε γύρω στις 11:30 π.μ. στη Νάρα. Ο Άμπε, έδινε προεκλογική ομιλία ενόψει των εκλογών της Κυριακής  για την Άνω Βουλή Γερουσίας. Όσο μιλούσε, ένας άνδρας τον πλησίασε και τον πυροβόλησε δυο ή τρεις φορές, με τον Άμπε να πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος. Υπάρχουν μάλιστα βίντεο που δείχνουν ότι η επίθεση έγινε πισώπλατα.

Η δήλωση του Κισίντα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η χώρα «προσπαθεί να κατανοήσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή τόνισε ότι οι Αρχές θα «λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να χειριστούν την κατάσταση».

Ο Κισίντα απευθύνεται στο ιαπωνικό έθνος ζωντανά από το Τόκιο, καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια σπάνια πράξη πολιτικής βίας. «Αυτή η πράξη δεν μπορεί να συγχωρεθεί», δήλωσε ο Κισίντα.

Συνελήφθη 40χρονος

Η αστυνομία συνέλαβε τον 40χρονο Tetsuya Yamagami, κάτοικο της Nara, ο οποίος κατηγορείται ως δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με το NHK, που επικαλείται αστυνομικές πηγές.

Το NHK μετέδωσε ότι ο άνδρας δεν προσπάθησε να διαφύγει και κρατείται για ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα Νάρα Νίσι. Φαίνεται ότι χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο, ανέφερε η NHK. Βιντεοσκοπημένο υλικό από το περιστατικό δείχνει αστυνομικούς να γονατίζουν τον ύποπτο στο έδαφος κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο Άμπε, λίγα λεπτά αφότου ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και το όπλο του ήταν αυτοσχέδιο. Σύμφωνα δε με το ΝΗΚ, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο δράστης αποφάσισε να σκοτώσει τον πρώην πρωθυπουργό γιατί ήταν δυσαρεστημένος μαζί του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.