Ισπανια: «Ναι» στο δικαιωμα σε ατομα ανω των 16 να αλλαξουν φυλο σε επισημα εγγραφα

Αλλάζουν τα όρια ηλικίας και για τις αμβλώσεις

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας, μαζί με το «πράσινο φως» που έδωσε για άδεια έμμηνου ρύσεως, έδωσε και το δικαίωμα σε όσους είναι άνω των 16 ετών και επιθυμούν να αλλάξουν το νόμιμα καταγεγραμμένο φύλο τους, να το κάνουν. Επίσης, η χώρα θα χαλαρώσει τα όρια ηλικίας για άμβλωση στα άτομα 16 και 17 ετών.

Ο νέος νόμος για τους τρανσέξουαλ -ο οποίος ψηφίστηκε παρά τις διαμαρτυρίες φεμινιστικών ομάδων, τις προειδοποιήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εν μέσω εντάσεων μεταξύ των διαφόρων πτερύγων της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών- σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 16 ετών θα μπορεί να αλλάξει το φύλο του στα επίσημα έγγραφα χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Ωστόσο, ένας δικαστής θα πρέπει να εγκρίνει την αλλαγή για τους ανηλίκους ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών, ενώ όσοι είναι μεταξύ 14 και 16 ετών θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Καμία τέτοια αλλαγή δεν θα είναι διαθέσιμη σε όσους είναι κάτω των 12 ετών.

Τι αλλάζει με τις αμβλώσεις

Η νέα νομοθεσία για τις αμβλώσεις καταργεί ένα μέτρο του 2015, το οποίο εισήγαγε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το οποίο απαιτούσε από τις γυναίκες ηλικίας 16 και 17 ετών να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των γονέων τους για τις αμβλώσεις.

Καταργεί επίσης την ισχύουσα «τριήμερη περίοδο σκέψης» για όσες επιθυμούν να προβούν σε διακοπή και στοχεύει να καταστήσει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές.

Παράλληλα, η ψηφοφορία της Πέμπτης εισάγει έως και πέντε ημέρες άδειας έμμηνου ρύσεως για τις γυναίκες. Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, το ένα τρίτο των γυναικών βιώνει δυσμηνόρροια ή επώδυνη έμμηνο ρύση. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δωρεάν παροχή προϊόντων υγιεινής σε σχολεία, φυλακές και κέντρα γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά ευρωπαϊκά έθνη που πρωτοστάτησαν στη νομοθεσία για τους τρανσέξουαλ έχουν κάνει δεύτερες σκέψεις. Μεταξύ αυτών που έχουν επιβάλει εκ νέου περιορισμούς είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γουέστμινστερ μπλόκαρε τον περασμένο μήνα έναν σκωτσέζικο νόμο για τα δικαιώματα των τρανς, παρόμοιο με αυτόν της Ισπανίας.

Η πικρή διαμάχη για τα ζητήματα των τρανσέξουαλ έπαιξε ρόλο στην παραίτηση-σοκ της Τετάρτης της πρώτης υπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Αν και είχε υπερασπιστεί το νόμο, η Στέρτζον μπλέχτηκε σε μια μεγάλη διαμάχη σχετικά με την είσοδο τρανσέξουαλ γυναικών σε φυλακές αποκλειστικά για γυναίκες, μετά από μια υπόθεση βιασμού που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή.

Πριν από ένα χρόνο, η Σουηδία αποφάσισε να σταματήσει την ορμονοθεραπεία για τις ανήλικες, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Τον Δεκέμβριο, επίσης, περιόρισε τις μαστεκτομές για κορίτσια που θέλουν να κάνουν μετάβαση, σε ερευνητικό πλαίσιο, επικαλούμενη την ανάγκη για «προσοχή».

Η απόφαση αυτή ακολούθησε τις κινήσεις της Φινλανδίας, η οποία αποφάσισε να περιορίσει την ορμονοθεραπεία αλλαγής φύλου για παρόμοιους λόγους το 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.