Η Δανια δεν εχει χρεη σε ξενο νομισμα για πρωτη φορα εδω και τουλαχιστον 183 χρονια

Η Δανία αποπλήρωσε χθες το τελευταίο δάνειο που είχε αντλήσει σε ξένο νόμισμα, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, και για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 183 χρόνια, δεν έχει ξένο χρέος. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η Δανία έλαβε το πρώτο δάνειο σε ξένο νόμισμα το 1757 από τη Γερμανία και την Ολλανδία. Από το 1834, όταν ξεκίνησε και η συστηματική τήρηση αρχείων, η χώρα δεν είχε καταφέρει να αποπληρώσει το ξένο χρέος της.
 
Η τελευταία φορά που βρέθηκε κοντά στην εξόφληση του ξένου χρέους ήταν το 1894, όταν οι οφειλές υπολογίζονταν σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ.  Ωστόσο, τα χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια εκείνη την εποχή έκαναν πιο ελκυστική τη χρηματοδότηση έργων, όπως νέους σιδηρόδρομους, οπότε ο δανεισμός ξανάρχισε.
 
Όπως επισημαίνει το Reuters, η αποπληρωμή των χρεών σε ξένο νόμισμα δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει χρέος, καθώς η χώρα δανείζεται τακτικά από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα σε κορώνες. Στο τέλος του 2016 το χρέος της Δανίας διαμορφώθηκε στα 635 δισ. κορώνες (92 δισ. δολ.).

Πηγή: www.lifo.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.