Crédit Suisse: «Σωσιβιο» 50 δισ. ευρω απο την Ελβετικη Κεντρικη Τραπεζα

Η τραπεζική κρίση μεταφέρεται στην Ευρώπη, με τις ελβετικές αρχές να παίρνουν μέτρα, που έχουν να εργοποιηθούν από την κρίση του 2008

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα πέταξε σήμερα «σωσίβιο» ρευστότητας 50,6 δισ. ευρώ (50 δισ. ελβετικά φράγκα) στην εμβληματική Crédit Suisse, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη, φτάνοντας να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% προτού κλείσουν στο 1,697 φράγκο (–24,24%).

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.

Η κίνηση φαίνεται πως απέδωσε καθώς η ενδεικτική τιμή των μετοχών της Credit Suisse ήταν 21% υψηλότερη κατά τις σημερινές προσυνεδριακές συναλλαγές στο ελβετικό χρηματιστήριο

Παράλληλα, η τράπεζα κάνει προσφορά για την επαναγορά ομολόγων αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την κρίση εμπιστοσύνης που προκαλεί μετασεισμούς στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όταν έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισ. ευρώ), «ψίχουλα» για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Πάντως, είναι γεγονός ότι η κρίση εμπιστοσύνης μεταφέρθηκε για τα καλά στην Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε χθες πως «είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων», «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».

Πώς ξεκίνησε η κατρακύλα

Η ιλιγγιώδης πτώση άρχισε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μετόχου της Crédit Suisse.

Οι Σαουδάραβες μπήκαν στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο. Όμως, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Crédit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους, είπε χθες ο πρόεδρός της Άμαρ αλ Χουντάιρι

Η Saudi National Bank κατέχει το 9,8% των μετοχών της Crédit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. αλ Χουντάιρι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Crédit Suisse, κατ’ αυτόν «πολύ στέρεης τράπεζας».

Έχει απωλέσει το 83% της αξίας της

Η Crédit Suisse ιδρύθηκε το 1856 και χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill – το έναυσμα μιας σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

«Η πίεση στην Crédit Suisse επηρέασε την ήδη νευρική αγορά», σχολίαζε χθες αναλυτής της Robobank. Οι επενδυτές μοιάζουν «ολοένα πιο ανήσυχοι» για τις τράπεζες, υπερθεμάτιζε αναλυτής της εταιρείας Finalto.

Αλλά, σύμφωνα με τον τελευταίο, αν η Crédit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει «υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση».

«Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί», εξήγησε σημειώνοντας ότι το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB.

Αντιδράσεις εκτός Ελβετίας

Η ανησυχία ξεπέρασε τα σύνορα της Ελβετίας, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως «παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές διεθνώς».

Στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα της Crédit Suisse και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών της να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βέρνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.