Αεροπορικη τραγωδια στην Ιαπωνια, πεντε οι νεκροι στο αεροδρομιο του Τοκιο 

Θύματα, μέλη του πληρώματος αεροσκάφους της ακτοφυλακής που ενεπλάκη στο δυστύχημα

Πέντε ήταν τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο, οι συνθήκες του οποίου παραμένουν ασαφείς και έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες από τις αρμόδιες αρχές. Airbus των Ιαπωνικών Αερογραμμών κατά την προσγείωσή του στον αεροδιάδρομο φαίνεται ότι συγκρούστηκε με αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα να αναφλεγούν και τα δύο.

Οι 379 επιβαίνοντες του επιβατικού αεροσκάφους (επιβάτες και πλήρωμα) κατόρθωσαν να βγουν από το Airbus ασφαλείς, όπως και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της ακτοφυλακής, που πάντως έχει τραυματιστεί. Ωστόσο από τη φωτιά ή τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους τα πέντε άτομα πλήρωμα, μέλη της ακτοφυλακής, που βρίσκονταν στο Haneda, γιατί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον μεγάλο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Στο αεροσκάφος της ακτοφυλακής επέβαιναν έξι άτομα. Ο κυβερνήτης του κατάφερε να το εγκαταλείψει και είναι σώος. Οι άλλοι πέντε, που αρχικά είχαν ανακοινωθεί αγνοούμενοι, τελικά βρέθηκαν νεκροί. Το αεροσκάφος της ακτοφυλακής βρισκόταν καθ’ οδόν προς την αεροπορική βάση Νιιγκάτα για να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή από τον σεισμό της χερσονήσου Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Η Airbus, η κατασκευάστρια εταιρεία του επιβατικού αεροσκάφους, σε δήλωσή της είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις Ιαπωνικές Αερογραμμές, σημειώνοντας ότι «θα κοινοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες όταν είναι διαθέσιμες».

Τι συνέβη

Το αεροσκάφος των Ιαπωνικών Αερογραμμών, ένα Airbus A350-900, εκτελούσε την πτήση JAL 5016 και προερχόταν από το Σαπόρο (βόρεια Ιαπωνία). Φέρεται ότι κατά την προσγείωση προσέκρουσε στο αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Ωστόσο, όπως δήλωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής, «δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε σύγκρουση ή όχι. Αλλά το σίγουρο είναι ότι το αεροπλάνο μας ενεπλάκη».

Το Airbus A350-900 τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες και ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβαινόντων, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούσαν να κατασβέσουν τη φωτιά.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας, Τετσούο Σάιτο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για όσα συνέβησαν την ώρα του δυστυχήματος, εξηγώντας ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

«Οι Ιαπωνικές Αερογραμμές (σ.σ. Japan Airlines) ενημέρωσαν το Γραφείο Πολιτικής Αεροπορίας της Ιαπωνίας ότι 379 άτομα, μεταξύ των οποίων 367 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος, είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια», είπε.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το αεροσκάφος της ακτοφυλακής, ένας κυβερνήτης απομακρύνθηκε, αλλά πέντε ακόμη μέλη του πληρώματος επιβεβαιώθηκαν νεκροί».

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας είπε ότι οι διάδρομοι προσγείωσης του αεροδρομίου Haneda θα μπορούσαν να ανοίξουν «μέχρι αύριο το πρωί ή ακόμη και εντός της ημέρας».

Το Χανέντα ένα από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο, έκλεισε προσωρινά για τις πτήσεις. Ήδη στην Ιαπωνία όμως υπάρχει πρόβλημα με τις αερομεταφορές, καθώς μετά τον μεγάλο σεισμό με τους δεκάδες νεκρούς, ζημιές έχουν υποστεί αρκετά αεροδρόμια της χώρας.

Τα ατυχήματα που αφορούν αεροσκάφη είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία. Το πιο σοβαρό από αυτά συνέβη το 1985, όταν ένα αεροπλάνο της Japan Airlines συνετρίβη μεταξύ Τόκιο και Οσάκα, σκοτώνοντας 520 ανθρώπους, μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στον κόσμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.