Ζημιες στις Βαμβακοκαλλιεργειες απο τους εντονους ανεμους στη Θρακη

Την ανάγκη να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η απώλεια παραγωγής τονίζουν οι Ν. Κουρκούτας, Κ. Κρόκος και Τ. Παπαδάκης

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ανεμοθύελλα στις βαμβακοκαλλιέργειες στη Θράκη, όπου παρατηρείται καρπόπτωση λόγω των ανέμων, αναδεικνύουν οι Νίκος Κουρκούτας (Γεν. Γραμματέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος), Κυριάκος Κρόκος  (πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιων Αγροτών-Γεωπόνος) και Τριαντάφυλλος Παπαδάκης (Γεωπόνος M.Sc.- Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης), με κείμενο που προσυπογράφουν.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες οι βαμβακοπαραγωγοί της Θράκης γίνονται μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου φαινομένου. Τα φυτά του βαμβακιού που ενώ έχουν σχηματίσει μερικώς ώριμα καρποφόρα όργανα (καρύδια) τα νεαρότερα από αυτά, καθώς και αυτά που βρίσκονται σε προανθικό στάδιο (χτένια) πέφτουν στο έδαφος. Το αποτέλεσμα αυτής της καρπόπτωσης είναι η μείωση της παραγωγής και τελικά η μείωση του αναμενόμενου εισοδήματος του βαμβακοπαραγωγού.
Η καρπόπτωση αυτή οφείλεται στις μηχανικές επιπτώσεις της ανεμοθύελλας που «θερίζει» από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου και θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις έως και τις 23 Αυγούστου. Η Μετεωρολογική υπηρεσία μπορεί να δίνει ως μέση ένταση ανέμων τα 6-7 BEAUFOR, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι ριπές του ανέμου από μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών δίνουν εντάσεις μεγαλύτερες των 8 BEAUFOR. To γεγονός αποδεικνύεται από το σπάσιμο υγιών κλαδιών δέντρων σε πολλές περιοχές της Θράκης.

Ένα επιπλέον στοιχείο των Βορείων ανέμων είναι ότι έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο σχετικής υγρασίας, επειδή προέρχονται από ηπειρωτικά μέρη (Βαλκάνια) και όχι από θαλάσσια, γεγονός που επιβαρύνει και δυσχεραίνει το υδατικό δυναμικό των φυτών.

 Ένα παράλληλο αίτιο είναι ότι η ανεμοθύελλα συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες από τους 35° C υπό σκιά. Όμως ως γνωστό οι βαμβακοφυτείες αναπτύσσονται υπό το άπλετο φως του ήλιου και οι πραγματικές θερμοκρασίες στο επίπεδο των φυτών ξεπερνούν σίγουρα τους 40° C. 

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ (αν και αρκετά παλιός) προβλέπει σαν αίτιο ζημιάς στην παραγωγή την ανεμοθύελλα και θα πρέπει μετά την κόπωση των ανέμων να βγει η αναμενόμενη κατά τόπους αναγγελία για δήλωση ζημιών από τους βαμβακοπαραγωγούς της Θράκης.  Η αιτίαση της ξηρασίας δεν ευσταθεί γιατί πρόκειται για αρδευόμενες καλλιέργειες στην συντριπτική τους πλειοψηφεία (>90%).

Η απώλεια των καρποφόρων οργάνων των φυτών αναμένεται να συνεχιστεί συνεπώς τις επόμενες 4-5 μέρες. Η ηπιότερες καιρικές συνθήκες αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Γινόμαστε όμως μάρτυρες όλo και περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, που από την μια μεριά θα πρέπει να προστατευθούν οι παραγωγοί από μόνοι τους, και από την άλλη η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να εκσυγχρονίσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να αναζητήσει πόρους από την Νέα ΚΑΠ που να συμπληρώνουν το απολεσθέν εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και των συχνότερων ακραίων καιρικών συνθηκών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.