Ξεκινα η διαδικασια αποκαταστασης του Ελληνικου Ορφανοτροφειου της Πριγκηπου

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Ελληνικού Ορφανοτροφείου

Μετά από 57 χρόνια ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερο στον κόσμο.

Το μέλλον της υπέροχης δομής συζητήθηκε στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Ελληνικού Ορφανοτροφείου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Πατριάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμιρτζάν, ο Γενικός Διευθυντής Bimtas Οζτζάν Μπιτσέρ, ο Δήμαρχος Νήσων Ερτνέμ Γκιουλ, ο πρόεδρος της Europa Nostra Τουρκίας Μπουρτσίν Αλτίνσαϊ Οζγκιουνέρ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νήσων και ο συντονιστής του έργου Λάκη Βίγκα.

«Είναι καθήκον συνείδησης όλων των πολιτών να σταματήσουν την κατάρρευση που έχει βιώσει το Ορφανοτροφείο τις τελευταίες δεκαετίες και που μας έχει αναστατώσει όλους. Επειδή είναι κοινή αξία όλων μας, η μοίρα του είναι δική μας ευθύνη. Για το λόγο αυτό, το Πατριαρχείο μας στοχεύει να ενισχύσει τις προσπάθειες για να ζωντανέψει το Ορφανοτροφείο, που αποτελεί σημαντική αξία της Πόλης και της ανθρωπιάς μας, παρόλες τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες» δήλωσε ο Πατριάρχης.

Η ψηφιακή τεκμηρίωση και η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικών εργασιών αποκατάστασης και θα αποφασιστεί στο μέλλον ως τι θα χρησιμοποιηθεί από την Ομογένεια Κωνσταντινούπολης, ΜΚΟ, δημόσιους φορείς και εμπειρογνώμονες.

Ο συντονιστής του έργου αποκατάστασης του Ελληνικού Ορφανοτροφείου Πριγκήπου Λάκης Βίγκας ανέφερε ότι δεδομένης της φυσικής κατάστασης του κτιρίου δεν είναι δυνατή η συνολική αποκατάσταση όμως ένα μέρος του μπορεί να κατεδαφιστεί και να χτιστεί ξανά.

Ο Βίγκας περιέγραψε την ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία του Ορφανοτροφείου, που βρίσκεται σε ένα υπέροχο λόφο στη Πρίγκηπο, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Κωνσταντινούπολης. «Μετά το 1964, το κτίριο έγινε όλο και πιο “ορφανό”. Το μόνο που θέλουμε είναι να τον μεταφέρουμε στο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι το 2018, η Europa Nostra κήρυξε το Ορφανοτροφείο ένα από τα 7 κτίρια στον κόσμο που πρέπει να προστατευθούν. «Ως σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης, δεν πρέπει να παραμείνει έτσι. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε αυτήν την κληρονομιά στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα μνημείο, ένα ξύλινο κτίριο με υψηλή αξία, πρώτης βαθμίδας ιστορικής κληρονομιάς. Κάνουμε όλη την απαραίτητη εργασία για το έργο. Μας ενδιαφέρει πολύ αυτός ο τόπος όσον αφορά τη χρήση του κτιρίου μαζί με την κοινωνία με τις φωνές ανθρώπων και παιδιών και τη δημιουργία κοινών αξιών. Προσπαθούμε μαζί με το Ίδρυμα Ιστορίας να αποκαλύψουμε όλα τα αρχειακά έγγραφα. Θα συναντηθούμε με δημόσιους οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κατοίκους νησιών και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο και θα προχωρήσουμε μαζί».

«Πιθανότατα θα υπάρξει λίγη ανακατασκευή και λίγη αποκατάσταση», δήλωσε ο Βίγκας, σημειώνοντας ότι ήθελαν να προστατεύσουν ορισμένες μονάδες μέσα στο Ορφανοτροφείο και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη στην είσοδο, θέλουμε να τα προστατεύσουμε. Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες και λύσεις, θα τις αξιολογήσουμε. Ειδικά όταν θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη λειτουργία, θα υπάρξει σοβαρή ανάγκη χρηματοδότησης. Πρέπει επίσης να έχει μια λειτουργία που θα βοηθά στη δημιουργία εσόδων. Προς το παρόν, δεν έχουμε χορηγό, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν δώσει την καρδιά τους στο κτίριο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.