Βουλγαροι: Το πνευμα περιεργειας υποχωρει, η Ροδοπη αντικαθισταται απο νεους προορισμους

Νάσος Τσούκας, υπεύθυνος ξενοδοχείου “Φανάρι” «Του χρόνου, αν δεν προβούμε σε απαραίτητες ενέργειες, θα μειωθούν κι άλλο ή θα αλλάξει η ποιότητα των τουριστών»

Η τρέχουσα τουριστική σαιζόν βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, αφήνοντας μια γλυκόπικρη αίσθηση στους επαγγελματίες του τουρισμού στη Ροδόπη, καθότι αφενός μεν ο όγκος των επισκεπτών δεν μπορεί να μπει σε «ζυγαριά» με τον αντίστοιχο παλαιότερων καλοκαιριών, αφετέρου δε είναι κοινή διαπίστωση ότι υπήρχαν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος, που εφορμά από τη βαλκανική ενδοχώρα, ένεκα και της ταχύτατης οδικής πρόσβασης που προσφέρει ο κάθετος ελληνοβουλγαρικός άξονας. Είναι προφανές άλλωστε ότι η Κομοτηνή και ευρύτερα η Ροδόπη λειτουργούν ως πέρασμα για έναν μεγάλο όγκο επισκεπτών, που εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος από τη συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας, αλλά κατευθύνεται σε άλλους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Την εικόνα αυτή μας επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος του ξενοδοχείο «Φανάρι», κ. Νάσος Τσούκας, ο οποίος παρατήρησε μάλιστα ότι οι από βορρά επισκέπτες που «συγκρατήθηκαν» φέτος στη Ροδόπη ήταν λιγότεροι από την περσινή χρονιά και εξέφρασε τον φόβο του ότι το επόμενο καλοκαίρι, είτε θα περιοριστεί κι άλλο ο όγκος των επισκεπτών στα παράλια του νομού μας, είτε θα αλλάξει η «ποιότητά» τους, υπονοώντας προφανώς πως θα μας επιλέγουν όσοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να παραθερίσουν σε άλλες περιοχές. 

«Πέρυσι είχαν πολλοί την απορία, λόγω του κάθετου άξονα, που ήταν καινούργιος, να έρθουν να δουν την περιοχή μας, αλλά φέτος δεν μπορέσαμε να τους κρατήσουμε και μειώθηκαν»

«Πέρυσι είχαν πολλοί την απορία, λόγω του κάθετου άξονα, που ήταν καινούργιος, να έρθουν να δουν την περιοχή μας, να δουν τι υποδομές έχουμε και τι μπορούμε να τους προσφέρουμε», παρατήρησε ο κ. Τσούκας. «Έτσι πέρασε πολύς κόσμος από την περιοχή», συμπλήρωσε, για να αντιτείνει ότι «φέτος προφανώς δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τον κόσμο αυτό και μειώθηκε». «Του χρόνου, αν δεν προβούμε σε κάποιες απαραίτητες ενέργειες», επισήμανε με αγωνία, «πιστεύω ότι θα μειωθεί κι άλλο ή θα αλλάξει η ποιότητα των τουριστών». Και τούτο, κατά τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου «Φανάρι», επειδή «τώρα οι παραλίες μας δεν είναι σωστά οργανωμένες, έχουν μία υποτυπώδη οργάνωση, ενώ τα αναψυκτήρια δε θεωρούνται αναψυκτήρια σε ξένες χώρες, αφού είναι καντίνες. Επίσης τουαλέτες δεν υπάρχουν στην παραλία, αφού οι χημικές ξέρουμε όλοι ότι είναι για τα «μάτια του νόμου». Επιπλέον, υπήρχε παντού παράνομο κάμπινγκ, για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει τον δήμο να βάλει απαγορευτικές πινακίδες και μας αγνόησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουμε σκηνές και τροχόσπιτα και μέσα στο χωριό και κατά μήκος της παραλίας. Και φυσικά, όταν δεν υπάρχουν υποδομές σε μία παραλία για να φιλοξενεί σκηνές και τροχόσπιτα, τότε όλοι αυτοί αφήνουν σκουπίδια και διαμορφώνουν μια άσχημη εικόνα στον επισκέπτη». 

«Μπορεί ο περισσότερος όγκος των Βουλγάρων ή Ρουμάνων να περνάει από τη Νυμφαία, αλλά δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε τους μισούς πλέον»


Παρατηρώντας πως η δίοδος της Νυμφαίας ίσως να είναι και πρώτη σε διελεύσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο κ. Τσούκας θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «είναι διαφορετικός ο όγκος των αφίξεων, που είχαμε μέσω της διόδου, από εκείνον που επισκέφτηκε τα παράλια της Ροδόπης». «Γιατί μπορεί ο περισσότερος όγκος των Βουλγάρων ή Ρουμάνων να περνάει από τη Νυμφαία», συνέχισε, «αλλά δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε τους μισούς πλέον. Και δε θα τους κρατήσουμε αν δεν κάνουμε και εμείς κάποια πράγματα, τα οποία να καταδεικνύουν ότι έχουμε μια σοβαρή υποδομή για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής». 

«Τα παράλια της Ροδόπης απέκτησαν όλα τα φόντα, ώστε να κάνουν το μεγάλο άλμα τουριστικά, αλλά αν δεν εκμεταλλευτούμε ευκαιρία, δε θα ξαναέχουμε τέτοια σύντομα»

Απευθύνοντας έκκληση προς τους τοπικούς φορείς, ο κ. Τσούκας υπογράμμισε καταρχήν πως «τα παράλια της Ροδόπης απέκτησαν όλα τα φόντα τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, ώστε να κάνουν το μεγάλο άλμα τουριστικά και να αναδειχτούν σε προορισμό για τις αγορές της νότιας Βουλγαρίας, όπως επίσης της Ρουμανίας, της Τουρκίας κ.λπ». Για να σπεύσει να επισημάνει ότι «είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες, που θα μας δοθούν, και αν δεν την εκμεταλλευτούμε δεν θα ξαναέχουμε σύντομα τέτοια ευκαιρία». «Και το να την εκμεταλλευτούμε προϋποθέτει όχι μόνο την ιδιωτική πρωτοβουλία», παρατήρησε, «αλλά και πρωτοβουλία από την τοπική αυτοδιοίκηση». «Να έρθει δηλαδή να κοιτάξει τι λείπει από την περιοχή», εξήγησε, «και να δει πώς μπορεί να το παρέχει, για να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη. Δε φτάνει να έρθει κάποιος και να κάνει εδώ ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα ή να ανοίξει ένα μαγαζί. Πρέπει να υπάρχουν κάποιες συνθήκες. Δυστυχώς στον δήμο μας δεν το έχουν καταλάβει αυτό. Μπορεί να φωνάζουμε, να γινόμαστε γραφικοί ή κακοί, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανεβεί ο τόπος μας, να προσφέρουμε κάτι στην τοπική οικονομία, στην τοπική απασχόληση, να προσφέρουμε ένα εισόδημα στον κόσμο. Και αυτό μπορεί να γίνει από τον τουρισμό. Ο τουρισμός μπορεί να περιορίσει τις ζημιές, από την κρίση που επικρατεί στη χώρα, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα. Δεν ήρθε ποτέ κανείς να ρωτήσει τους επαγγελματίες τι πάει σωστά, τι ελλείψεις υπάρχουν, τι χρειάζεται.
 
Για να είμαι δίκαιος, πρέπει να πω ότι η καινούργια διοίκηση της Περιφέρειας δείχνει να έχει πιάσει ζεστά το θέμα του τουρισμού. Φέτος δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τα κουνούπια, ενώ και στις εκθέσεις βλέπω δυναμική παρουσία. Επίσης έχει επικοινωνήσει πολλές φορές μαζί μας ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, για να ρωτήσει πώς πάνε τα πράγματα και αν υπάρχουν προβλήματα. Το ζητούμενο είναι ότι κι εδώ εμείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.