Τουρκια: Νομοσχεδιο σχετικα με τη βια κατα των γυναικων

Τι λένε οι ειδικοί της γείτονος χώρας;

Το νομοσχέδιο που εκπόνησε το ΑΚΡ προβλέπει αύξηση της ποινής για τη βία κατά των γυναικών. Ωστόσο, γυναικείες οργανώσεις και ειδικοί που μίλησαν στην “DW Turkish” δήλωσαν ότι η αύξηση των ποινών δεν θα ήταν η λύση.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση της ποινής για τη βία κατά των γυναικών που προετοίμασε το AKP άρχισε να συζητείται στην Επιτροπή Υγείας, Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής της Τουρκίας.

Η Τουρκία, η οποία βγήκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά απέτυχε να αποτρέψει περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, πιστεύει ότι αυτή η πρόταση θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη βία κατά των γυναικών. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών μέσω «αυξημένης ποινής και σύλληψης».

Το ντύσιμο δεν θα θεωρηθεί λόγος έκπτωσης 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η έκπτωση «καλής συμπεριφοράς» δεν καταργείται. Αλλά οι λόγοι για την έκπτωση της διακριτικής ευχέρειας του δικαστή αναθεωρούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμετανόητη συμπεριφορά του δράστη ή η χρήση κοστουμιού ή γραβάτας δεν θα θεωρηθεί ως λόγος έκπτωσης. Ωστόσο, και πάλι, το παρελθόν του δράστη, οι κοινωνικές σχέσεις, η συμπεριφορά μετά την πράξη και η εμφάνιση τύψεων κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, καθώς και ο πιθανός αντίκτυπος της ποινής στο μέλλον του δράστη, μπορεί να αποτελεί λόγο έκπτωσης.

Ο σκόπιμος τραυματισμός αποτελεί λόγος για σύλληψη

Το έγκλημα του σκόπιμου τραυματισμού γυναίκας θα συμπεριληφθεί επίσης στον κατάλογο των εγκλημάτων, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για τον δικαστή να ποινικοποιήσει αυτά τα εγκλήματα.

Η επίμονη επιδίωξη εισέρχεται στο τουρκικό Ποινικό Κώδικα

Το έγκλημα της επίμονης δίωξης θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά και στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα. Θα αποτελεί έγκλημα η επίμονη παρακολούθηση, επαφή με χρήση μέσων επικοινωνίας ή τρίτων προσώπων. Ωστόσο, «σε περίπτωση πρόκλησης σοβαρής αναταραχής στο θύμα ή ανησυχίας για την ασφάλεια του ίδιου του θύματος ή κάποιου τρίτου» θα αναζητηθεί ως λόγος ποινής.

Επιπλέον, οι γυναίκες που είναι θύματα βίας μπορούν να λάβουν δωρεάν δικηγόρο από το Δικηγορικό Σύλλογο, εάν το επιθυμούν.

Οι απόψεις των ειδικών

Η δικηγόρος Οζλέμ Οζκάν, επέκρινε το γεγονός ότι η πρόταση προετοιμάστηκε χωρίς να συμβουλευτούν τις γυναικείες οργανώσεις και δήλωσε ότι δεν τρέφει ελπίδες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ειδικότερα καθώς δεν περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα. «Γνωρίζουμε ότι οι νόμοι που ορίστηκαν με αυτόν τον τρόπο δεν λειτουργούν καθόλου, πολλά προβλήματα προκύπτουν στην πράξη, στην πραγματικότητα, πολλοί νομικά υπάρχοντες κανονισμοί είναι πάντα αποκλεισμένοι στο στάδιο της εφαρμογής. Λέμε και συνεχίζουμε να λέμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα προληπτικά μέτρα είναι πολύ πιο σημαντικά στην καταπολέμηση των γυναικών και ότι η προοπτική που στοχεύει στην ισότητα των φύλων θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο» τόνισε η ίδια.

«Πρέπει να αυξηθούν τα προληπτικά μέτρα»

Σύμφωνα με την ίδια η αύξηση των κυρώσεων δεν είναι η λύση σε ένα φαινόμενο όπου δεν εφαρμόζονται ακόμη και οι υπάρχοντες νόμοι. «Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν ενεργά» τόνισε, σημειώνοντας ότι η υποχρέωση αυτή υπήρχε στα Συμβαλλόμενα Κράτη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, «ωστόσο, η Τουρκία έχει δείξει την πρωτοβουλία για έξοδο από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με την απόφασή της να έχει ληφθεί εν μία νυκτί. Δεν αναγνωρίζουμε αυτή την απόφαση, την θεωρούμε παράνομη. Πιστεύουμε ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

«Τα προβλήματα δεν είναι στο νόμο, αλλά στη νοοτροπία»

Ο πρώην δικαστής του Οικογενειακού Δικαστηρίου της Άγκυρας Εράι Καριντζά δήλωσε επίσης ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με το νόμο, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι στη νοοτροπία. Ο Καριντζά αξιολόγησε το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημά μας δεν είναι στους νόμους, το πρόβλημά μας είναι στη νοοτροπία. Το πρόβλημά μας είναι ότι η πατριαρχική σκέψη είναι ενσωματωμένη σε όλα τα “κελιά” της κοινωνίας, στα άτομα».

«Οι δικαστές πρέπει να εκπαιδευτούν»

Δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό θα λύσει τα προβλήματα μόνο κατά 10-15%, ο Καριντζά τόνισε ότι οι δικαστές θα πρέπει να εκπαιδευτούν.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι οι μισές από τις υποθέσεις που οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια οφείλονται στην αδυναμία επίλυσης των σχέσεων που προκύπτουν από το οικογενειακό δίκαιο. «Τότε πρέπει να επενδύσουμε στο οικογενειακό δίκαιο και στις σχέσεις ανδρών-γυναικών. Οι επενδύσεις που δεν γίνονται στα οικογενειακά δικαστήρια πραγματοποιούνται αναγκαστικά με την αύξηση του αριθμού των ποινικών δικαστηρίων». 

Στο τέλος επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει τις αποφάσεις του σχετικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.