«Tου ζητουν να φυγει»

Το μήνυμα της Κυριακής

Οι Γαδαρηνοί βρίσκονται μπροστά σ’ ένα γεγονός θαυμαστό, αυτό της θεραπείας των δαιμονιζομένων. Τυφλωμένοι όμως από το υλικό τους συμφέρον δεν μπορούν να διακρίνουν το νόημα των γεγονότων. Δεν νιώθουν ότι τιμωρήθηκαν για το παράνομο εμπόριο χοίρων, που έκαναν παρά την απαγόρευση του Μωσαϊκού νόμου.
 
Δεν ενδιαφέρονται ν’ ακούσουν τον Χριστό. Ζαλισμένοι απ’ το θυμό για τη ζημιά που έπαθαν, βιάζονται. Βιάζονται να τον διώξουν. Τους ενοχλεί η παρουσία Του. Ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να τους συμβεί; Δεν χρειάζονται αλλαγές και επεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους. Ας φύγει καλύτερα το συντομότερο. Δεν τολμούν όμως να τον διώξουν διά της βίας και τον παρακαλούν να φύγει: «ἠρώτησαν αὐτόν ἀπελθεῖν ἀπ’ αὐτῶν». Πόσο δραματικό είναι αυτό το σημείο. Διαισθάνονται ότι είναι ένα πρόσωπο εξαιρετικά σημαντικό αδιαφορούν όμως να τον γνωρίσουν και σπεύδουν να τον απομακρύνουν από την περιοχή τους.
 
Αλλά η παράδοξη αυτή αίτηση δεν έγινε μόνο μια φορά, σε κείνο το ακρογιάλι της Γεννησαρέτ. Επανελήφθη αμέτρητες φορές,  επαναλαμβάνεται και σήμερα στα βάθη πολλών ανθρώπινων ψυχών. Και στις μέρες μας πολλοί διώχνουμε το Χριστό από την ζωή μας, διότι η παρουσία Του εμποδίζει τις δουλειές μας, τα σχέδιά μας, τις αντικανονικές μας επιδιώξεις. Ο Χριστός ζητεί τιμιότητα, ευθύτητα, αγνότητα.
 
Είναι το φως το ολόλαμπρο και δυνατό. Οι αμφίβολες δουλειές όμως χρειάζονται ημίφως, σκοτάδι. Αλλά δεν τολμούν πάλι να τα βάλουν ανοικτά μαζί του. Τον παρακαλούν να παραμερίσει. «Ἐρωτοῦν αὐτόν ἀπελθεῖν ἀπ’ αὐτῶν». Δεν παρουσιάζονται φανατικοί εχθροί Του. Κάθε άλλο. Τηρούν μάλιστα και τα προσχήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, που τα ζητάει η εποχή, η κοινωνική τους θέση, το επάγγελμά τους και στα οποία η παρουσία του Χριστού είναι ενοχλητική, αποτελεί έλεγχο.
 
Εκτός από τούς κατόχους των χοίρων θα υπήρχαν και αρκετοί άλλοι που έσμιξαν την φωνή τους από αβουλία, από αδυναμία χαρακτήρος, παρασυρόμενοι από το ρεύμα.
 
Όταν ο Χριστός είδε τις διαθέσεις των Γαδαρηνών, «ἐμβὰς εἰς τὸ πλοῖον ὑπέστρεψε». Ποτέ δε μένει δια της βίας κοντά μας. Σέβεται όσο κανείς άλλος την προσωπική μας ελευθερία. Είναι φοβερό όμως να διώχνει κανείς τον Λυτρωτή, τον Υιό του Θεού, και να ματαιώνει τη σωτηρία του. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.