Οι μαθητες και οι μαθητριες του Διαπολιτισμικου Δημοτικου Ιασμου «απλωσαν» την ευτυχια τους για τα παιδια που νοσουν απο καρκινο

Συμμετείχαν στην δράση «Απλώνω Ευτυχία – Δυναμώνω τη φλόγα στη καρδιά» του Συλλόγου «Φλόγα» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη του στόχου που «υπηρετούν» οι Παγκόσμιες Ημέρες, ήτοι της υπενθύμισης και της ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στα ζητήματα που θίγουν τίμησαν την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου.

Ανήμερα της 15ης Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου με την συμβολή των δασκάλων τους συμμετείχαν στην πρωτοβουλία «Απλώνω Ευτυχία – Δυναμώνω τη φλόγα στην καρδιά» που  «τρέχει» στα σχολεία, και όχι μόνο, όλης της χώρας, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Πλασματικές Ασθένειες «Φλόγα», με στόχο την καλλιέργεια, με βιωματικό τρόπο, στα παιδιά, της αξίας της προσφοράς και του ακτιβισμού όπως και της προαγωγής του δείκτη ευτυχίας τους.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 15 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Διευθύντρια του Σχολείου κ.Αναστασία Παπαχρήστου, η δράση πρωτοξεκίνησε από μια εμπνευσμένη εκπαιδευτικό στην Κύπρο, την κ.Γεωργία Σολωμού, ενώ φέτος διοργανώθηκε και επί ελληνικού εδάφους με πρωτοβουλία του κ.Μάριου Μάργαρη, με περισσότερες των 600 συμμετοχών.

Τι σημαίνει ευτυχία;

Η συγκεκριμένη δράση, όπως τόνισε η ίδια είχε ως στόχο «να απλώσουμε την ευτυχία μας σε παιδιά που νοσούν από Καρκίνο στην Ελλάδα». Με ποιόν τρόπο; Αποτυπώνοντας σε λευκά μπλουζάκια την σημασία που οι ίδιοι δίνουν στην λέξη ευτυχία. Με τον τρόπο αυτό όπως τόνισε η κ.Παπαχρήστου «θέλαμε να  στείλουμε κι εμείς λίγη ευτυχία σε αυτούς τους μικρούς ήρωες οι οποίοι μάχονται καθημερινά με αυτήν την νόσο».

Η εκπαιδευτικός της Α’ Δημοτικού στου Σχολείου κ.Ελευθερία Καρανικολάου, γνωστοποίησε την δράση στους συναδέλφους της που την αγκάλιασαν εξ αρχής και όλη την εβδομάδα υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων αποτύπωσαν πάνω σε λευκά μπλουζάκια τι σημαίνει ευτυχία γι’ αυτούς.

Παράλληλα πέραν της εικαστικής δημιουργίας που είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τους κάνει κοινωνούς του τι είναι η ασθένεια αυτή και πώς μπορεί ο κάθε ένας και κάθε μία εξ ημών να συμπαρασταθούν σε κάποιον/α που δίνει την «μάχη» αυτή,  οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά στη δράση του Συλλόγου «Φλόγα».

Της εικαστικής δημιουργίας, όπως έκανε γνωστό η κ. Παπαχρήστου, προηγήθηκαν συζητήσεις και δράσεις πληροφόρησης και προβληματισμού παιδιών και καθηγητών γύρω από την ασθένεια, με την χρήση και διαδραστικού υλικού και εφόσον «τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για μία ασθένεια που δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια, τα παιδιά σκέφτηκαν να στείλουν και να μεταδώσουν μια ευχάριστη κατάσταση, όπως η ευτυχία, σε όσους νοσούν».

Κληθείσα να μεταφέρει κάποιες από τις απαντήσεις η ίδια ανέφερε πως ευτυχία είναι η υγεία, η οικογένεια και ευρύτερα αγαπημένα τους πρόσωπα ή ακόμα και αγαθά που κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη. Και φυσικά ως παιδιά δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν αγαπημένες τους ασχολίες όπως το ποδόσφαιρο και λοιπά αθλήματα, ή το αγαπημένο τους φαγητό ως συναφείς με την ευτυχία έννοιες.

Με στόχο την «τριβή» με τον εθελοντισμό

Τα μπλουζάκια αυτά απλώθηκαν στον περίγυρο του σχολείου μαζί με ευχές και πολύχρωμες ζωγραφιές, στέλνοντας το μήνυμα πως «θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι με όλα αυτά που έχουμε και θα πρέπει να βοηθάμε και τους άλλους», όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Σχολείου, εξηγώντας πως στόχος της όλης εκδήλωσης ήταν και «να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε ένα εθελοντικό κομμάτι, για να μπορούν να  προσφέρουν και τα ίδια, έστω συμβολικά και εικονικά, με κάποιον τρόπο τη βοήθειά τους σε κάποιον που έχει ανάγκη».

Πολίτες του κόσμου

Η εν λόγω δραστηριοποίηση δεν είναι «ξένη» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου του Ιάσμου καθώς όπως τόνισε η κ.Παπαχρήστου το σχολείο δραστηριοποιείται ιδιαίτερα πάνω σε πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται ειδικά στην βοήθεια στον συνάνθρωπο. «Γενικά είμαστε ένα σχολείο το οποίο μας αρέσει να συμμετέχουμε σε πάρα πολλά  πράγματα, γιατί μέσω αυτών των καταστάσεων βάζουμε και τα παιδιά σε μια διαδικασία  να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, την βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας, αλλά και να γνωρίσουν και να μάθουν το κάτι παραπάνω που θα θέλαμε κι εμείς ώστε να δημιουργήσουμε πολίτες του κόσμου». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.