Το e Αιμοδοτες γιορταζει και… εξαπλωνεται

Μεγάλη η συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία στην Τσανάκλειο, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα αιμοδότη

Ήδη 14 δομές αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούν την εφαρμογή

Στήριξη στην προσπάθεια από τον ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δ. Γαλαμάτη

Πολύ μεγάλη ήταν η προσέλευση, αλλά και ο ενθουσιασμός, στην αιμοδοσία που έλαβε χώρα την Τρίτη 14 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα αιμοδότη, στο χώρο της Τσανάκλειου σχολής, την οποία διοργάνωσαν οι e Αιμοδότες, σε συνεργασία με την Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και τη συμμετοχή πολλών φορέων και Συλλόγων της Κομοτηνής και της Ροδόπης.

Οι εθελοντές αιμοδότες, πολλοί από αυτούς νέοι, περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να δώσουν αίμα, σε μια εκδήλωση που αποτελούσε και ένα είδος γιορτής για τους e Αιμοδότες, η επιτυχία της εφαρμογής των οποίων είναι αδιαμφισβήτητη, μιας και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από 14 δομές αιμοδοσίας, κυρίως στα νοσοκομεία, και έχουν τη δυνατότητα να πάνε και παραπέρα.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε μεταξύ άλλων, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, που μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει δράσεις σαν και αυτή.

Βελτιώνεται συνεχώς η εφαρμογή

Βέβαια μέχρι τώρα, η εφαρμογή τα έχει πάει πολύ καλά, τόνισε ένας εκ των σχεδιαστών της, κ. Λέανδρος Κουτίδης, τόσο από άποψη υιοθέτησής της από δομές αιμοδοσίας, όσο και από άποψη βελτίωσης των δυνατοτήτων της.

Έτσι αυτή τη στιγμή αναπτύσσουν την εφαρμογή για iOS (προς το παρόν υπάρχει εφαρμογή μόνο για Android) που ευελπιστούν πως θα είναι διαθέσιμη σε μερικούς μήνες, για να ενημερώνονται και οι χρήστες Apple για τις τρέχουσες ανάγκες όσο και για τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες που διοργανώνονται.

Το σύστημα αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 13 νοσοκομεία (Κομοτηνής, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Νάουσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χίου) και το κέντρο Αιμοδοσίας Καρπάθου, και συνεχίζουν δυναμικά.

Το ενδιαφέρον υπάρχει και από αλλού, ενώ πλέον, μετά από τέσσερις εκδόσεις της εφαρμογής, το περιβάλλον είναι φιλικό όχι μόνο στον χρήστη, αλλά και για όσους ενημερώνουν το σύστημα από την πλευρά των νοσοκομείων για τις αιμοδοσίες, οπότε η διαδικασία για να ενταχθεί κάποιο νοσοκομείο στο σύστημα είναι εύκολη, αρκεί να υπάρχει η θέληση.

Η καινοτομία στην υπηρεσία της αλληλεγγύης

Από την πλευρά του ο κ. Γαλαμάτης που βρέθηκε στην Κομοτηνή εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως παρακολουθεί προσωπικά την πορεία της συγκεκριμένης εφαρμογής και σημείωσε πως η δράση εκπέμπει δύο μηνύματα. Το ένα είναι της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού, όπως πηγάζει μέσα από τη προτροπή των συμπολιτών μας να γίνουν αιμοδότες και το δεύτερο ότι η καινοτομία και οι νέες ιδέες, όπως πηγάζουν από τα νέα παιδιά, πέρα από αναπτυξιακό και οικονομικό αντικείμενο που έχουν ενισχύουν, όπως η συγκεκριμένη εφαρμογή, ακριβώς αυτή την κοινωνική αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό που εκφράζει η αιμοδοσία.

Τα δύο αυτά μηνύματα από κοινού, συνθέτουν μια μοναδική εκδήλωση ο αντίκτυπος της οποίας ξεπερνά τα όρια της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης, αλλά αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα, μιας και ήδη 13 Νοσοκομεία, τα 2 από τα οποία Πανεπιστημιακά, κάνουν χρήση αυτής της πλατφόρμας, προσπαθώντας να οργανώσουν τους αιμοδότες, να παντρέψουν τις ανάγκες και την προσφορά αίματος στις τοπικές κοινωνίες.

«Νομίζω πως αυτό το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε, και συνεχάρη τα παιδιά, μεταφέροντας και τον έπαινο του Πρωθυπουργού, για την εφαρμογή, που θεωρεί πως θα πρέπει να αποτελέσει μια καλή πρακτική που θα βρει μιμητές και συνεχιστές.

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε η εφαρμογή να αποτελέσει επίσημα κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπό τη διαχείριση του κράτους και να χρησιμοποιείται από όλα τα νοσοκομεία, ο κ.  Γαλαμάτης σημείωσε πως θα εξεταστεί κάθε πρόταση και κάθε δυνατότητα, που θα ενσωματώσει στις κρατικές κοινωνικές δομές και την κεντρική κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας και της αιμοδοσίας τέτοιου είδους καλές πρακτικές.

Στήριξη από το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή, που προτάθηκε πιλοτικά στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, υιοθετήθηκε από αυτή και την διοίκηση, σημείωσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, και σε ενάμιση χρόνο χρησιμοποιείται από 13 νοσοκομεία και μια δομή εθελοντών αιμοδοτών, αποσπώντας σημαντικές βραβεύσεις.

Θεωρεί δε πως η εφαρμογή κατάφερε να μετατρέψει την πανδημία, εν μέσω της οποίας δημιουργήθηκε, σε πανσπερμία χαμόγελου, προσφοράς ζωής και αλληλεγγύης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.