Το Δημοκριτειο συστηνεται στους μαθητες

Γοητευμένοι από την ξενάγησή τους στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας οι μαθητές του 2ου Λυκείου Καβάλας

Δύο τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, το τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας και το τμήμα της Νομικής, άνοιξαν χθες τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές του 2ου Λυκείου της Καβάλας. Οι συνολικά 170 μαθητές, στο πλαίσιο της μονοήμερης εκδρομής τους στην Κομοτηνή, επέλεξαν ως σταθμούς τους τα δύο τμήματα του Δημοκριτείου, προκειμένου να γνωρίσουν τη δομή και τη λειτουργία τους, τα προγράμματα σπουδών, τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που υπόσχονται κ.ο.κ. Πρόκειται άλλωστε για νέους ανθρώπους, που στην παρούσα φάση της ζωής τους αγωνιούν όσο ποτέ για το μέλλον τους και προσπαθούν να προσανατολιστούν ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πάρουν κατά την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Ο «ΠτΘ» βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στην Πανεπιστημιούπολη και παρακολούθησε την παρουσίαση, που έγινε στη μία ομάδα μαθητών του 2ου Λυκείου Καβάλας από τους κ.κ. Χάρη Μιχαλόπουλο και Γιάννη Ντεληγιάννη, Επίκουρο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας και Λέκτορα Λατινικής Φιλολογίας του τμήματος αντίστοιχα. Η παρουσίαση περιλάμβανε δύο βασικές ενότητες, μία γενική για την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, και μία ειδικότερη για το Τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας,  το πρόγραμμα σπουδών,  τα μεταπτυχιακά προγράμματα,  τις επαγγελματικές διεξόδους των πτυχιούχων του τμήματος,  το Erasmus, τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης κ.α.
 
Οι μαθητές φάνηκε να γοητεύονται, τόσο από τον τρόπο της παρουσίασης που έκαναν οι δύο καθηγητές, όσο και από αυτό καθαυτό το περιεχόμενό της. Εξάλλου, ακόμα και οι μαθητές που έχουν κλίση σε άλλα αντικείμενα, χαρακτήρισαν χρήσιμη την εμπειρία που απέκτησαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο Τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας, μιας και κωδικοποίησαν τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα κάνουν τις κρίσιμες επιλογές σχολών ή τμημάτων στο προσεχές μέλλον. 

Νεκταρία Δουτσίνη «Μπορεί να μην ενδιαφερόμαστε όλοι για την ελληνική φιλολογία, αλλά ήταν πολύ χρήσιμο που γνωρίσαμε το τμήμα και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για τα υπόλοιπα»


Αυτό επιβεβαιώνει η μαθήτρια της δευτέρας τάξης, Νεκταρία Δουτσίνη, η οποία μολονότι προσανατολίζεται να ακολουθήσει αντικείμενο της θετικής επιστήμης και ειδικότερα την Ιατρική, εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από την ευκαιρία, που είχε να γνωρίσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και την κατανομή των σχολών και των τμημάτων του στις πόλεις της Θράκης. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε χρήσιμη για την ίδια και η παρουσίαση, που αφορούσε στη δομή και τη λειτουργία του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. «Μπορεί να μην ενδιαφερόμαστε όλοι για την ελληνική φιλολογία, αλλά ήταν πολύ χρήσιμο που γνωρίσαμε το τμήμα και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για τα υπόλοιπα», παρατήρησε. Μάλιστα, δεν έκρυψε την πρόθεσή της, με την ευκαιρία αυτής παρουσίασης, να κάνει μια προσεκτική έρευνα για τις δυνατότητες που παρέχει το τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου στην Αλεξανδρούπολη. 

«Το επάγγελμα είναι κάτι που θα κάνουμε για την υπόλοιπη ζωή μας, οπότε  θεωρώ βασικό να σου αρέσει αυτό που κάνεις»

Η Νεκταρία αναγνώρισε πως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία οι νέοι της ηλικίας της προβληματίζονται έντονα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, προϋπόθεση των οποίων είναι οι προπτυχιακές σπουδές αλλά και η περαιτέρω κατάρτιση μέσω των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Η ίδια, τέλος, προτάσσει ως βασικό κριτήριο για την επιλογή του επαγγελματικού αντικειμένου το τι ταιριάζει στα ενδιαφέροντά της.  «Το επάγγελμα είναι κάτι που θα κάνουμε για την υπόλοιπη ζωή μας», παρατήρησε, «οπότε  θεωρώ βασικό να σου αρέσει αυτό που κάνεις».
 
Ενθουσιασμένη επίσης με την παρουσίαση εμφανίστηκε και η συνοδός καθηγήτρια των μαθητών, κ. Κουσοπούλου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αν ήταν στη θέση των παιδιών οπωσδήποτε θα επέλεγε το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., τόσο για τις δυνατότητες, που έχει, και για τα προγράμματα που λειτουργεί, όσο για το ανοιχτό και φιλόξενο περιβάλλον, το οποίο διέκρινε ότι υπάρχει γενικά στο πανεπιστήμιο της Θράκης. 

Χάρης Μιχαλόπουλος «Εγκαινιάζεται μια πιο συστηματική επαφή που επιδιώκει να έχει το Δημοκρίτειο με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»


Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Μιχαλόπουλος, στάθηκε καταρχήν στην αξία της επαφής των μαθητών με την ακαδημαϊκή κοινότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή πλέον θα είναι περισσότερο συστηματική στην περιοχή μας. «Στο παρελθόν είχαμε επισκέψεις από κάποια σχολεία, αλλά νομίζω ότι τώρα εγκαινιάζεται μια πιο συστηματική επαφή που επιδιώκει να έχει το Δημοκρίτειο με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε. «Κι εμείς ως τμήμα θέλουμε πάντοτε την επαφή με τα σχολεία», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας άλλωστε ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έχει προγραμματίσει από  τον προσεχή Μάρτιο να δέχεται μαθητές για ξεναγήσεις στη βιβλιοθήκη του. 

«Το τμήμα μας βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στον αριθμό των συνεργασιών, που έχει με ιδρύματα του εξωτερικού»

Περιγράφοντας τη δομή και τη λειτουργία του τμήματος, ο κ. Μιχαλόπουλος αναγνώρισε ως μειονέκτημα το γεγονός ότι εξακολουθεί να στεγάζεται σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, αλλά με την ευκαιρία υπενθύμισε ότι υπάρχει επί τάπητος ένας σχεδιασμός για ανέγερση νέου κτιρίου και εξέφρασε την ελπίδα στο εγγύς μέλλον αυτός ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί. Στον αντίποδα διέκρινε ως σημαντικό πλεονέκτημα, τόσο για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., όσο γενικότερα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, το γεγονός ότι επιτρέπει να αναπτύσσονται πιο προσωπικές σχέσεις και στενότερη συνεργασία ανάμεσα στους διδάσκοντες και στους φοιτητές, στοιχείο που έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των σπουδών των τελευταίων. Επιπλέον εστίασε στις ευκαιρίες που παρέχει το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας μέσα από τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, όπως είναι το Erasmus+ ή το Placement για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. «Το τμήμα μας βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στον αριθμό των συνεργασιών, που έχει με ιδρύματα του εξωτερικού», παρατήρησε ο κ. Μιχαλόπουλος, εξηγώντας πως οι φοιτητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Τουρκίας, και σε πολλαπλάσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Επισήμανε δε πως η πρακτική άσκηση, που θα ξεκινήσει από του χρόνου προαιρετικά και σε δύο χρόνια υποχρεωτικά,  θα φέρει τους νέους σε επαφή με την αγορά εργασίας και θα αποβεί πολύτιμη για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και την επαγγελματική τους εντέλει αποκατάσταση.  Τέλος, υπενθύμισε πως το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. είναι το μόνο, μετά από το αντίστοιχο της Αθήνας, που προσφέρει παιδαγωγική επάρκεια στους πτυχιούχους του. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.