Τις καλυτερες των εντυπωσεων αποκομισαν οι μαθητες 3 σχολειων της Κομοτηνης

Από το 7ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ διοργάνωσαν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το έβδομο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) από Παρασκευή 7 έως και Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016.
 
Το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διέθετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. 

Οι δράσεις του 7ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που έγιναν στο παραπάνω πλαίσιο ήταν: 

Την Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10, 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ πάνω από 3.500 μαθητές από 40 σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης ανάμεσα στα οποία και 3 από τη Ροδόπη, το 2 και το 4 Γυμνάσιο και το Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής. Οι μαθητές απόλυτα προγραμματισμένα και συντεταγμένα παρακολούθησαν ομιλίες με θέματα σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εκπαιδευτική ρομποτική και τη συνεργατική μάθηση και τον τρόπο να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ με λίγα χρήματα.
 
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα με 32 εκθέματα των φοιτητών από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, από 4 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους εκθέτες, που αφορούσαν σε ρομποτικές κατασκευές, συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή (ενσωματωμένα συστήματα) και εμπορικά πακέτα. 

Τι έγραψαν δύο σχολεία της Ροδόπης στο βιβλίο επισκεπτών 

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψαν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν δύο από τα σχολεία της Ροδόπης που επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ. «Πολύ καλή ευκαιρία δίνεται στους μαθητές να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την τεχνολογία. Συνεχίστε την προσπάθεια και θα σταθούμε αρωγοί στο έργο σας. Επιζητούμε τη συνεργασία μαζί σας γιατί μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Μια πολύ ωραία προσπάθεια που ενθουσίασε τους μαθητές. Σας περιμένουμε» ανέφερε στο βιβλίο επισκεπτών το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ενώ το μειονοτικό Λύκειο έγραψε πως ήταν «Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Έδωσε νέες ιδέες στους μαθητές μας για καινούργιες δημιουργίες. Ευχαριστούμε πολύ!».
 
Να σημειωθεί ότι για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στον ίδιο εκθεσιακό χώρο ταυτόχρονα την εμπορική έκθεση KAVALAEXPO. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επισκεφτούν τα εκθέματα και οι περίπου 15 χιλιάδες επισκέπτες της KAVALAEXPO.
 
Το Σάββατο 8-10-2016 από 11.00 έως 14.00 διοργανώθηκαν δύο δράσεις στο πλαίσιο ενός θέματος με τίτλο: «Μαθαίνουμε τις Νέες Τεχνολογίες Παίζοντας με τα Παιδιά μας», όπου στην πρώτη δράση γονείς και παιδιά συνεργάστηκαν στην κατασκευή και το προγραμματισμό των δικό τους ρομπότ χρησιμοποιώντας Lego Mindstorms και στη δεύτερη δράση τα παιδιά παίζοντας ένα θεατρικό παιχνίδι με τους γονείς τους διδάχτηκαν έννοιες της πληροφορικής χωρίς τη χρήση υπολογιστή.
 
Την Κυριακή 9-10-2016 έγινε μια ημερίδα αναπτυξιακού χαρακτήρα με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Τομέα με τη Χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ενσωμάτωση της Καινοτομίας» με εισηγητές τους: 1. Μαρκόπουλο Θεόδωρο Δρ. Γεωπόνο, Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καβάλας με θέμα: «Διαθέσιμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Γεωργία και τα Τρόφιμα», 2. Μιχαηλίδη Αναστάσιο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με θέμα: «Η συνεισφορά της Δικτύωσης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ανάπτυξη του Γεωργικού Τομέα και της Υπαίθρου», 3. Γκέρτση Αθανάσιο, Δρ. Γεωπόνο, Καθηγητή στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με θέμα: «UAV (ή Drones ή UAS): Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα: Τεχνολογίες Εναέριας Επισκόπησης του Συστήματος Εδάφους-Φυτού», 4. Παπαδόπουλο Σωτήριο, Δρ. Γεωπόνο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: «Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων», 5. Παπαϊορδανίδη Ιωάννη, Γεωπόνο, Επιχειρηματία με θέμα: «Εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών και της Καινοτομίας στην Παραγωγή Οσπρίων» και 6. Χατζηλιάδη Γεώργιο, Δ/ντη Υπηρεσιών και Πληροφορικής της ΕΑΣ Καβάλας με θέμα: «Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην ΕΑΣ Καβάλας».
 
Το Σάββατο 15-10-2016 έγινε ένας διαγωνισμός ρομποτικών οχημάτων που ακολουθούν μια μαύρη γραμμή σε άσπρο φόντο (Line Followers) που αφορούσε σε διαγωνιζόμενους επιπέδου: 1. Δημοτικών Σχολείων, 2. Γυμνασίων, 3. Λυκείων και 4. Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
 
Την ίδια ημέρα έγινε μια δεύτερη ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες Πρακτικές στην Εκπαίδευση» και εισηγητές τους: 1. Γεωργιάδου Βέτα, Νηπιαγωγό, Επιχειρηματία με θέμα: «Η καινοτομία στο Σχολείο της Φύσης», 2. Νταουλτζή Ιωάννη, Φιλόλογο & Πολιτικό Επιστήμονα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με θέμα: «Οι Εκπαιδευτικές Επισκέψεις ως Ανακαλυπτική Περιπέτεια και Παιγνιώδης Μάθηση», 3. Έφη Ταμπακάκη, Φιλόλογο, Δ/ντρια Ά Αρσάκειου Γυμνάσιου Ψυχικού με θέμα: «Πολιτιστικό Διήμερο: Ανοίγοντας τις Πόρτες του Σχολείου στον Πολιτισμό» 4. Τσιστή Δημήτριο, Δ/ντή ΔΑΣΤΑ, Δ.Π.Θ. με θέμα: «Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ.», 5. Δήμητρα τσανάκα, Δήμαρχο Καβάλας, με θέμα: «Η αριστεία στην Εκπαίδευση».
 
Την ημερίδα ακολούθησε ο απολογισμός των εργασιών του Φεστιβάλ που έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καθηγητή Δ. Πογαρίδη και την απονομή των βραβείων στις εργασίες εκθέματα, όπως αυτή αποφασίστηκε με μυστική ψηφοφορία του σώματος αξιολόγησης των εργασιών που αποτελούνταν από τους 100 εθελοντές.
 
Το Φεστιβάλ έκλεισε το λαϊκό παραδοσιακό σχήμα του Ωδείου ΝΕΑΠΟΛΙΣ με μουσική του Ελληνικού Κινηματογράφου σε διεύθυνση Ν. Μπογιάρη.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο, όπου οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Το γεγονός που εντυπωσίασε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, τους επισκέπτες ήταν η εξαιρετική του οργάνωση και οι 100 εθελοντές φοιτητές και εκπαιδευτικοί που με τη φιλοτιμία, την ευγένειά και την θέλησή τους για προσφορά αποτέλεσαν τον καταλύτη και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων του φεστιβάλ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.