Την περιουσια των πανεπιστημιων «βαζει στο ματι» το ΤΑΙΠΕΔ

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο βήμα για την εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ., που αποτελεί τη νέα μορφή διοίκησης των πανεπιστήμιων, κατ’ εφαρμογή του γνωστού νόμου-Διαμαντοπούλου. Μετά από δυο συνεχείς αναβολές της διαδικασίας την προηγούμενη εβδομάδα, το «παραθυράκι» της ηλεκτρονικής ψήφου που προσφέρει, θα προσφέρει τη δυνατότητα απρόσκοπτης διεξαγωγής των εκλογών για τα εσωτερικά μέλη, που θα απαρτίσουν το Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, πάντως, η λειτουργία του Δημοκριτείου, όπως και πολλών άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που διεξήχθη στο Λαύριο το Σάββατο, οι ηγεσίες των ΑΕΙ αξιολόγησαν ως δραματική την υφιστάμενη κατάσταση, που απειλεί πλέον όχι μόνο τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και την εν γένει λειτουργία των Πανεπιστήμιων. Σα να μην έλλειπαν τα προβλήματα, που οφείλονται στις περικοπές και τις καθυστερήσεις της κρατικής επιχορήγησης, η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επιπλέον θορυβηθεί και για την «βόμβα», που έσκασε τις τελευταίες ημέρες με τη διάταξη σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την μεταβίβαση της περιουσίας των Ανώτατων Ιδρυμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Τα πανεπιστήμια δεν έχουν μόνο επιχορηγήσεις, όπως στρεβλά θεωρούν ορισμένοι, έχουν και δικές τους περιουσίες, έχουν κληρονομιές, έχουν δωρεές»

Την εξέλιξη αυτή σχολίασε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο Πρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το περιεχόμενο της επίμαχης διάταξης. «Έχω την αίσθηση ως νομικός ότι ζω σε μια χώρα που δεν έχει Σύνταγμα εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο συναίσθημα», προσέθεσε, «όχι μόνο για έναν νομικό, αλλά και για έναν απλό πολίτη, που τουλάχιστον πίστευε ότι υπάρχει ένας απόλυτος περιορισμός για την πολιτική εξουσία, ο σεβασμός του Συντάγματος». «Εδώ φτάνουμε να παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος», συνέχισε, «δυο στον αριθμό, το άρθρο 16 για την αυτοδιοίκηση των πανεπιστήμιων, και το άρθρο 109, που απαγορεύει την αλλαγή σκοπών για κληρονομιές και δωρεές. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν μόνο επιχορηγήσεις, όπως στρεβλά θεωρούν ορισμένοι, αλλά έχουν και δικές τους περιουσίες, που τις δημιούργησαν από μόνα τους, έχουν κληρονομιές, έχουν δωρεές. Δεν μπορούν να αλλάξουν οι προορισμοί αυτών των δωρεών και των κληρονομιών, συνεπώς δεν μπορούν να περιέλθουν τα ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια να τα διαθέτει έναντι ανταλλάγματος. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο κι όμως το βλέπουμε σε διάταξη νόμου. Πιστεύω ότι δε θα γίνει ποτέ νόμος, διότι είναι πρόδηλο ότι πάσχει αντισυνταγματικότητας».

«Έχουμε υπερβάλλει εαυτούς στην εξοικονόμηση πόρων, έχουμε φτάσει στο κατώτερο όριο»

Πέραν του συγκεκριμένου, πάντως, τη διοίκηση του Δ.Π.Θ. απασχολούν μια σειρά από άμεσα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των τμημάτων και της φοιτητικής μέριμνας, ζητήματα των οποίων η διευθέτηση βρίσκεται σε οριακό σημείο. «Έχουμε υπερβάλλει εαυτούς στην εξοικονόμηση πόρων, έχουμε φτάσει στο κατώτερο όριο-ίσως και να το έχουμε ξεπεράσει-και νομίζω ότι δεν πάει άλλο», σημείωσε ο κ. Ρέμελης. «Δεν πιστεύω ότι θα πέσει μόνο η ποιότητα των σπουδών», προσέθεσε, «αλλά θα διαλυθεί κάθε ίχνος στοιχειώδους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Ακόμα στο Πανεπιστήμιο δεν έχει καταβληθεί ούτε η τελευταία δόση του 80% της ήδη περικοπείσας κρατικής χρηματοδότησης, ενώ μετά από το γνωστό «κούρεμα» που υπέστησαν τα ΑΕΙ στα αποθεματικά τους, οι διοικήσεις πλέον απαγορεύεται και να κάνουν χρήση όσων παρέμειναν. Σε ό,τι αφορά ειδικά στο Δημοκρίτειο, μετά από το «κούρεμα» δεν είχε απομείνει μεγάλο αποθεματικό ώστε να επιλύσει ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα, αλλά θα μπορούσαν, όπως παρατήρησε ο κ. Ρέμελης, να καλύψουν κάποιες έστω προσωρινές ανάγκες για φέτος.

«Ήδη αρχίζει και κυκλοφορεί έντονα η άποψη στα μέλη της Συνόδου, όχι μόνο για κλείσιμο, αλλά και για παραιτήσεις των πρυτανικών αρχών»

Εκείνο, που επισήμανε ο Πρύτανης, είναι ότι «αν δοθεί κανονικά η επιχορήγηση μέχρι το τέλος του έτους, θα παλέψουμε να τα βγάλουμε πέρα αξιοπρεπώς, με τις γνωστές συνέπειες, αλλά αν δε δοθεί κι αυτή, νομίζω ότι πρέπει να κλείσουμε». «Κι όχι συμβολικά πλέον», διευκρίνισε, «όπως συνηθίζεται σε διάφορα πανεπιστήμια τελευταία οι Σύγκλητοι να αποφασίζουν μια συμβολική αναστολή λειτουργίας για μια ημέρα». Όπως αποκάλυψε όμως, «ήδη αρχίζει και κυκλοφορεί έντονα η άποψη στα μέλη της Συνόδου, όχι μόνο για κλείσιμο, αλλά και για παραιτήσεις των πρυτανικών αρχών». «Δεν είναι αυτοσκοπός να κρατάει κανείς τον πρυτανικό θώκο», σχολίασε, «αν δεν μπορεί να παραγάγει έστω ένα υποτυπώδες έργο».

Υποδοχή του χειμώνα με αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης

Για το μείζον ζήτημα της θέρμανσης, πάντως, ο κ. Ρέμελης γνωστοποίησε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα αποθέματα πετρελαίου για την πρώτη φάση του χειμώνα, με όλα τα υπόλοιπα στη συνέχεια να κρίνονται από την πορεία ροής των επιχορηγήσεων. «Δε θα γίνεται και σπατάλη, αλλά νομίζω ότι τις βασικές ανάγκες θα είμαστε σε θέση να τις ικανοποιήσουμε», επισήμανε ο κ. Ρέμελης. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, αλλαγές αναμένονται με την εφαρμογή του μέτρου της κάρτας σίτισης σε δικαιούχους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί χρονικά.

Θετικές εξελίξεις με την πλήρωση θέσεων διδακτικού και διοικητικού προσωπικού

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, δεν λείπουν όμως και οι θετικές εξελίξεις, που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση διδακτικού προσωπικού για τα τμήματα του Δ.Π.Θ.-ίσου σε αριθμό θέσεων με την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά. Παράλληλα γίνονται θετικά βήματα για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια», που έχουν να κάνουν με τις κενές θέσεις από διοικητικούς υπάλληλους σε αρκετά τμήματα του πανεπιστήμιου. «Καλύψαμε κάποια κενά και απομένουν 2-3 θέσεις», σημείωσε ο κ. Ρέμελης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για λύσεις ανάγκης, με τους υπαλλήλους να υπερβάλλουν εαυτόν, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.