Διχαζει το καλλιτεχνικο εργο της ροζ ελληνικη σημαια που εκτεθηκε στο Γενικο Προξενειο της Νεας Υορκης

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα

Μήλον της έριδος για κυβέρνηση και αντιπολίτευση έγινε η ροζ ελληνική σημαία, έργο της ομογενούς καλλιτέχνιδος Γεωργίας Λαλέ που εκτέθηκε στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι το έργο πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται επεξηγηματικά, «δημιουργήθηκε από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».

«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους» έχουν αναφέρει σχετικά οι διοργανωτές της έκθεσης.

Το θέμα ανέδειξε ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, κραδαίνοντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, μία φωτογραφία της επίμαχης ροζ ελληνικής σημαίας. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «κουρέλι».

Παρά τον συμβολικό της χαρακτήρα, τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η σημαία από το Προξενείο.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ενέργεια του υπουργού ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία υπερασπίστηκε σθεναρά το έργο της ελληνίδας καλλιτέχνιδος.

«Η εντολή έχει άθλια μικροπολιτικά κίνητρα»

«Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη φιλοξενείται εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ στο οποίο απεικονίζεται μια Ελληνική σημαία, σε χρώμα ροζ, η οποία έχει δημιουργηθεί από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών. Μετά από ένα άθλιο παραλήρημα του επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», γεμάτο από «λεβεντιά», αντί να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής για την αποτροπή κηρυγμάτων μίσους από το έδρανο της Ολομέλειας, ο Υπουργός Εξωτερικών απαίτησε από τον Γενικό Πρόξενο να «κατεβάσει» το έργο. Καλούμε όλους τους συντελεστές της έκθεσης να απορρίψουν την απαράδεκτη αυτή εντολή του κυρίου Γεραπετρίτη, η οποία έχει άθλια μικροπολιτικά κίνητρα. Στεκόμαστε δίπλα στη Γεωργία Λαλέ κι επαναλαμβάνουμε ότι κανένας ακροδεξιός ή πατριδοκάπηλος πολιτικός δεν μπορεί να υποδεικνύει στην τέχνη τα μηνύματα που θέλει να στείλει. Κι αν κάποιους τους σοκάρει το ροζ χρώμα, καλό θα ήταν να κοιτάξουν πως θα θεραπεύσουν της ψυχής τους το μαύρο» ανέφερε σε ανακοίνωση η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα.

«Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα»

Η Νέα Αριστερά με δική της ανακοίνωση τάχθηκε υπέρ του έργου τέχνης που προκάλεσε αντιδράσεις ζητώντας την ανάκληση της παρέμβασης Γεραπετρίτη.

«Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα. Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη, στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών. Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.