Τη σημασια του κτηματολογιου μελετησε η Κομοτηνη

Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κέντρου Κτηματολογικών Μελετών που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος του 2308/95 για την έναρξη της κτηματογράφησης, είκοσι χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία κτηματογράφησης, λειτουργούντος κτηματολογίου σε κάποιες περιοχές. Με αφορμή αυτή την επέτειο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης μαζί με το Κέντρο Κτηματολογικών Μελετών συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κέντρου Κτηματολογικών Μελετών με τίτλο  «20 Χρόνια (1995-2015) κτηματολόγιο: Νομικές – τεχνικές – περιβαλλοντικές διαστάσεις», στη διάρκεια του οποίου έγιναν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις νομικών και τεχνικών επί του θέματος. 

Γιάννης Κυριαζής
«Με την πλήρη εφαρμογή αυτού του θεσμού εμπεδώνεται η ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητά, ενώ διασφαλίζεται και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου»

Είναι γνωστό ότι ο νομός Ροδόπης είναι η περιοχή στην οποία εφαρμόστηκαν στο παρελθόν τρία παράλληλα πιλοτικά προγράμματα, το ένα εκ των οποίων αναφερόταν στην πόλη της Κομοτηνής και αφορούσε σε πάρα πολλούς πολίτες και ακίνητα. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει, σύμφωνα με το γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιάννη Κυριαζή,  ότι οποιαδήποτε επιστημονική εκδήλωση έχει να κάνει με τη λειτουργία, τους θεσμούς και τα προβλήματά του κτηματολογίου έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. «Εξάλλου είναι ένας θεσμός ο οποίος συγκεντρώνει τα ενδιαφέροντα πολλών επιστημών, καθώς δεν είναι μόνο οι νομικοί που ασχολούνται με το κτηματολόγιο, αλλά και οι μηχανικοί και οι δασολόγοι. Πρόκειται για μία πολυεπιστημονική εκδήλωση με μεγάλη ιδιαιτερότητα, γιατί τα κοινωνικά φαινόμενα είναι σύνθετα και πολυεπιστημονικά», ανέφερε ο κ. Κυριαζής διευκρινίζοντας ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που επέρχεται με το κτηματολόγιο για τη χώρα μας είναι η μετάβαση από το σύστημα μεταγραφών, όπου κεντρικό σημείο αναφοράς ήταν ο ιδιοκτήτης, στο σύστημα του κτηματολογίου, όπου κεντρικό σημείο αναφοράς είναι το ακίνητο. «Με την πλήρη εφαρμογή αυτού του θεσμού εμπεδώνεται η ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητά, ενώ διασφαλίζεται και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, τα οποία με το κτηματολόγιο μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποφύγουν την καταπάτηση. Είναι ένα σπουδαίο έργο, μια πολύ μεγάλη επένδυση κι έχει τύχει χρηματοδότησης από την ΕΕ», ολοκλήρωσε. 

Γιώργος Διαμαντόπουλος
«Η Αλβανία ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το κτηματολόγιο μέσα σε τρία χρόνια, ενώ εμείς είκοσι χρόνια μετά είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια σε κάποιες περιοχές»

Στη διημερίδα αυτή παρουσιάστηκε η πλειονότητα των νομολογιακών ζητημάτων που ετέθησαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και οι θέσεις της θεωρίας, ενώ απαντήθηκαν και οι καίριες απορίες των σχετικών με το ζήτημα παρευρισκομένων. Ως ένα μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε τη μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου ο καθηγητής της Νομικής ΑΠΘ και ομιλητής της εκδήλωσης κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 1995 οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν κτηματολόγιο ήταν η Ελλάδα και η Αλβανία.  Η Αλβανία το ξεκίνησε και το ολοκλήρωσε μέσα σε τρία χρόνια, ενώ εμείς είκοσι χρόνια μετά είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 27 Απριλίου αναρτήθηκαν οι πρώτοι πίνακες σε έντεκα δήμους της Αθήνας», ενώ παρατήρησε ότι με βάση όλα αυτά υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος, παρότι υπάρχουν ήδη περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου. Τονίζοντας ότι πραγματοποιούνται συνεχείς τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου πλαισίου, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι έχουν λυθεί αρκετά προβλήματα, ενώ πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα κωδικοποιηθεί η νομοθεσία και θα βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση. 

Αποστόλης Αρβανίτης
 «Το κτηματολόγιο είναι διαδεδομένο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η απουσία του εδώ δημιουργεί προβλήματα στην αναπτυξιακή και την οικονομική πορεία της χώρας»

Ο τέως πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ κ. Αποστόλης Αρβανίτης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ στο κτηματολόγιο και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, κατέστησε σαφές ότι τα είκοσι χρόνια που έχουν περάσει για το κτηματολόγιο, όσο και να φαίνονται πολλά σήμερα, τελικώς δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα λόγω της ίδιας της έλλειψης του κτηματολογίου. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε ξεκαθαρισμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τις σχέσεις τις πολιτείας με τα δικαιώματα των πολιτών, δεν είχαμε ολοκληρωμένο κτηματολογικό και τοπογραφικό υπόβαθρο για όλη τη χώρα μέχρι το 2009 που δημιουργήθηκε το κτηματολόγιο γα πρώτη φορά», παρατήρησε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων πολλές αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη το κτηματολόγιο είναι κάτι επαναστατικό για την Ελλάδα καθώς υφίσταται μια δυσκολία των δημόσιων υπηρεσιών να δεχτούν κάτι καινούριο, αλλά και μια σημαντική παρέμβαση του κτηματολογίου στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών και τη διαμόρφωση μιας άλλης αντίληψης. «Το κτηματολόγιο είναι διαδεδομένο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η απουσία του εδώ δημιουργεί προβλήματα στην αναπτυξιακή και την οικονομική πορεία της χώρας», παρατήρησε συμπληρώνοντας μάλιστα ότι μέχρι σήμερα έχει κτηματογραφηθεί λιγότερο από το 20% της χώρας. Με αυτούς τους ρυθμούς ο καθηγητής θεωρεί ότι μέχρι το 2025 θα μπορέσουμε να έχουμε κτηματολόγιο στην Ελλάδα, παρότι  σα στόχος είχε τεθεί το 2020. «Αν και τώρα η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεχάσει κάποιους πειραματισμούς που γενικά ακούγονται και ακολουθήσει την ήδη υπάρχουσα πορεία, τα πράγματα θα μπουν και πάλι στους σωστούς ρυθμούς για να μπορέσει να λειτουργήσει και στην Ελλάδα ένα σύγχρονο κτηματολογικό σύστημα», διαπίστωσε ολοκληρώνοντας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.