Θεσμο θελει να κανει η ΣΕΦΑΑ τη συναντηση των αποφοιτων της ειδικοτητας Ελληνικου Παραδοσιακου χορου

Με επιτυχία στέφτηκε η πρώτη επιμορφωτική διημερίδα με τίτλο «Χορευτικά Δρώμενα: Από την Παράσταση στην Αναπαράσταση»

Θεσμό, ο οποίος θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αποφοίτων του σε όποια φάση της καριέρας τους και αν βρίσκονται, θέλει να κάνει την επιμορφωτική διημερίδα με τίτλο «Χορευτικά Δρώμενα: Από την Παράσταση στην Αναπαράσταση» η ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ.
 
Η πρώτη τέτοια διημερίδα, που απευθύνεται σε αποφοίτους της ειδικότητας Ελληνικού Παραδοσιακού χορού του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και αρκετές συμμετοχές από απόφοιτους που έχουν περάσει από την ειδικότητα, το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος.
 
Έτσι επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα παρουσίασης των χορευτικών δρώμενων που απασχολούν τους δασκάλους χορού σε συνδυασμό με την απαραίτητη παρουσίαση παραδειγμάτων, καλύπτοντας και τυχόν αναζητήσεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς που μπορεί να είχαν.
 
 

Κάθε χρόνο το αντάμωμα 

Η διημερίδα είχε διττό χαρακτήρα, σημείωσε η Κοσμήτορας της Σχολής κ. Ελένη Δούδα, αφενός να βρεθούν οι παλιοί απόφοιτοι του τμήματος, που έχουν ειδικότητα τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και από την άλλη να αναπτυχθούν προβληματισμοί και να συζητηθούν θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου των ελληνικών παραδοσιακών χορών. «Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία, της ειδικότητας του ελληνικού παραδοσιακού χορού, και των καθηγητών του που εργάζονται για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας των παλιών αποφοίτων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την πολιτιστική μας παράδοση και να διαδώσουν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό» τόνισε, κάτι που κάνουν όχι απλά με την μορφή της πρακτικής εφαρμογής που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει, αλλά και από την επιστημονική του μεριά όσο αφορά όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
 
Η εκδήλωση αυτή ήταν η απαρχή της όλης προσπάθειας, με την κ. Δούδα να τονίζει πως ένα τέτοιο αντάμωμα μπορεί να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, καλώντας όλους τους παλιούς αποφοίτους ώστε να ενημερώνονται για τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης του χορού.
 
 

Συνεχίζεται η συνεργασία φοιτητών και καθηγητών 

Η ολοκλήρωση των σπουδών στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού τμήματος δεν σηματοδοτεί το τέλος της συνεργασίας φοιτητών – καθηγητών, ούτε της αναζήτησης γνώσεων, σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Δημήτρης Γουλιμάρης.
 
Για αυτό και συνεχίζουν αυτή τη σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης, προσπαθώντας να καλύπτουν όλες τις ανάγκες επιμόρφωσης που μπορεί να προκύψουν στην πορεία της εξέλιξής τους. «Άλλωστε η κατάκτηση γνώσεων είναι μια δυναμική και συνεχής, και όχι στατική, διαδικασία» σημείωσε, και σε αυτό το κλίμα διεξήχθη η ημερίδα, που ουσιαστικά αποτέλεσε μια «απαίτηση» των αποφοίτων την οποία ήρθε να στηρίξει το τμήμα.
 
«Είναι ιδιαίτερη χαρά για κάθε καθηγητή να βλέπει την πορεία των παιδιών που πέρασαν από αυτή τη διαδικασία» επεσήμανε ο ίδιος στη συνέχεια για να συμπληρώσει πως τους φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση που με την ευκαιρία της διημερίδας είδαν πως οι απόφοιτοί τους παραμένουν στο αντικείμενο, δημιουργούν και διακρίνονται.
 
Άλλωστε η δυναμική της κατεύθυνσης είναι αναγνωρισμένη πανελλαδικά, μιας και υπάρχει ένας συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός πολιτών που ασχολούνται με τον ελληνικό χορό, κάτι που έχει δημιουργήσει μια σημαντική αγορά εργασίας για τα στελέχη τους, τις ανάγκες των οποίων στηρίζουν. 

Η ειδικότητα συσπειρώνει τους απόφοιτους 

Η αρχική ιδέα για να γίνει μια συγκέντρωση, αρχικά σε περιορισμένο αριθμό που στη συνέχεια διευρύνθηκε, δίνοντας στην ημερίδα μια επιμορφωτική διάσταση, ανήκε στους φοιτητές που μπήκαν το 2008 και αποφοίτησαν το 2012, σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Φίλιππος Φιλίππου. «Δείχνει να έχει επιτυχία, γιατί παιδιά από περιοχές κοντινές και μακρινές ήρθαν σε αυτή, κάτι που δείχνει ότι είχε ανταπόκριση αυτό που κάναμε» σημείωσε, ενώ αποτελούν και παράδειγμα για τους σημερινούς φοιτητές του ΔΠΘ, που βλέπουν πώς η ειδικότητα συσπειρώνει τους αποφοίτους, και είναι ακόμα πιο αποφασισμένοι να την ακολουθήσουν και αυτοί.
 
Ο ελληνικός χορός, σημείωσε, αποτελεί κομμάτι του προγράμματος όλων των ΤΕΦΑΑ, όμως η ειδικότητα βοηθά όσους θέλουν να αποκτήσουν μια εξειδίκευση, έξω από τις στενές μαθησιακές προσεγγίσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.