Τεταρτη στη γενικη καταταξη της Εικονικης Δικης Διεθνους Δικαιου η Νομικη Κομοτηνης

Η σχολή εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας εδώ και 31 χρόνια στη δίκη που γίνεται στη Χάγη

Τη σταθερή αριστεία της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο Διεθνές Δίκαιο επέδειξαν για ακόμη μια φορά τέσσερις φοιτητές της, που απέσπασαν την τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη της Εικονικής Δίκης (γραπτή και ακροαματική διαδικασία) μεταξύ 23 συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
 
Το ΔΠΘ συμμετέχει από το 1986 στην εικονική δίκη, κατατασσόμενο στην πρώτη δεκάδα την τελευταία δεκαετία, και στην πρώτη πεντάδα τα τελευταία χρόνια.
 
Η Εικονική Δίκη Διεθνούς Δικαίου (Telders International Law Moot Court Competition), πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη της Ολλανδίας από τις 18 έως τις 20 Μαΐου.
 
Την Εικονική Δίκη διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο του Leiden και σ' αυτή συμμετέχει ένα Πανεπιστήμιο από κάθε Ευρωπαϊκό κράτος με ομάδα τεσσάρων φοιτητών. Στη φετινή Εικονική δίκη συμμετείχαν 23 Πανεπιστήμια από ισάριθμα Ευρωπαϊκά κράτη.
 
Το ΔΠΘ εκπροσώπησε ομάδα τεσσάρων φοιτητών της Νομικής Σχολής αποτελούμενη από τους Ελένη Γερασούδη (4° έτος) Μαρία-Δέσποινα Ψαρομηλίγγου (3° έτος) Αθηνά Μαυρίδου (4° έτος) Πασχάλη Χατζόπουλο (4° έτος), ενώ την ευθύνη προετοιμασίας της τετράδας είχαν η Δρ. Χαρίκλεια Αρώνη και ο Δρ. Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Ειδικοί Επιστήμονες στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στη Νομική Σχολή ΔΠΘ, υπό τη γενική εποπτεία του Αναπληρωτή Καθηγητή, Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.
 
Η ομάδα του ΔΠΘ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και απέσπασε τις παρακάτω διακρίσεις:
-Πρώτη θέση στη γραπτή διαδικασία για την πλευρά του προσφεύγοντος Κράτους.
-Δεύτερη θέση στη γραπτή διαδικασία για την πλευρά του εναγόμενου Κράτους
-Δεύτερη θέση στην προφορική και γραπτή διαδικασία για την πλευρά του προσφεύγοντος Κράτους.
-Πέμπτη θέση στην προφορική και γραπτή διαδικασία για την πλευρά του εναγομένου Κράτους.
-Τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη της Εικονικής Δίκης (γραπτή και ακροαματική διαδικασία) μεταξύ 23 συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
 
Η παραπάνω διάκριση αποτελεί εξαιρετική επίδοση της ομάδας του ΔΠΘ στη συγκεκριμένη Εικονική Δίκη, στην οποία το ΔΠΘ συμμετέχει ανελλιπώς από το 1986 και έρχεται να προστεθεί σε πολλές διακρίσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο κατά τα παρελθόντα έτη, με πιο αξιοσημείωτες την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού το 2015 και την πρώτη θέση στον τελικό της ακροαματικής διαδικασίας το έτος 2002.
 
 

Στο χάρτη του Διεθνούς Δικαίου η Νομική Κομοτηνής 

Συνολικά, αυτές οι διακρίσεις προβάλλουν τη Νομική Σχολή, το ΔΠΘ και την πόλη της Κομοτηνής σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε την Τετάρτη 31 Μαΐου ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φοιτητών για τον διαγωνισμό, τονίζοντας παράλληλα πως αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για τους φοιτητές, γιατί η όλη διαδικασία είναι όπως η κανονική επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών στο Διεθνές δικαστήριο.
 
«Υπάρχει το στάδιο της γραπτής διαδικασίας και της ακροαματικής διαδικασίας. Για τους φοιτητές είναι μια εξαιρετική εμπειρία, γιατί εμβαθύνουν τη γνώση τους στο διεθνές δίκαιο, και αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους» σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως το ενδιαφέρον τους για το Διεθνές Δίκαιο γίνεται αγάπη, με πολλούς φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτό το διαγωνισμό να έχουν ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο, κάποιοι από αυτούς εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού διδάσκοντας το διεθνές δίκαιο, ενώ ένας απόφοιτος βρίσκεται πλέον στο διπλωματικό σώμα. Μέσω αυτού του διαγωνισμού πετυχαίνουμε τη διάδοση αυτού του κλάδου του δικαίου και εμπνέουμε φοιτητές να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σε αυτόν» ανέφερε, επισημαίνοντας πως οι τέσσερις φοιτητές που επιλέγονται κάθε χρόνο, προετοιμάζονται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο στη γραπτή διαδικασία, και στη συνέχεια στην ακροαματική.
 
Ο κ. Αντωνόπουλος τέλος εξήρε την πολύτιμη στήριξη του Πανεπιστημίου, το οποίο καλύπτει, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τη δαπάνη για τη μετάβαση στην Χάγη, σε μια πολύ σημαντική δραστηριότητα η οποία προβάλλει το πανεπιστήμιο σε διεθνές επίπεδο, με τις διακρίσεις να βάζουν τη Νομική Σχολή στο χάρτη της διδασκαλίας και της έρευνας του διεθνούς δικαίου.
 
 

Μια διαφορετική εμπειρία 

Την ομάδα βοήθησε στην προετοιμασία η Δρ Χαρίκλεια Αρώνη, η οποία είχε, ως φοιτήτρια η ίδια, συμμετάσχει στο διαγωνισμό αυτό και είχε ταξιδέψει στη Χάγη.
 
Όπως ανέφερε, μέσα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα πάντα από την αρχή, να κάνουν έρευνα, να διαβάζουν, να εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες των διεθνών συνθηκών, μαθαίνουν να μιλούν δημοσίως, και με χρονικούς περιορισμούς, αλλά και να δουλεύουν σαν ομάδα, κάτι που διαφέρει από την εμπειρία του μέσου δικηγόρου στην Ελλάδα. «Είναι η εμπειρία που τους μένει το τέλος, αλλά περιλαμβάνει και πολύ σκληρή δουλειά, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο» κατέληξε. 

Η επιτυχία αποτέλεσμα σκληρής και ομαδικής δουλειάς 

Το παρόν στην ενημέρωση έδωσαν και οι τρείς από τους τέσσερις φοιτητές που ταξίδεψαν στη Χάγη, μεταφέροντας τις εμπειρίες τους από αυτή.
 
Πολύ ωραία, αλλά και πολύ περίεργη λόγω του άγχους χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο κ. Πασχάλης Χατζόπουλος. «Συγκρίνεσαι με άλλους φοιτητές από το εξωτερικό, τι περιμένουν οι δικαστές από εσένα, τι ξέρεις ή τι θα έπρεπε να ξέρεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μπήκε σε αυτή την προσπάθεια, όπως και οι συμφοιτητές του, γιατί ενδιαφερόταν από τις πρώτες χρονιές για το διεθνές δίκαιο, και ήταν ένας τρόπος να μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω για αυτό.
 
Το διεθνές δίκαιο είναι ο λόγος για τον οποίο η κ. Αθηνά Μαυρίδου μπήκε στην Νομική, και παρόλο που δεν είναι πρώτο στις προτιμήσεις των περισσοτέρων αποφοίτων η ίδια θεωρεί πως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και ως αντικείμενο για ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και σαν απασχόληση για κάποιον που θέλει να γίνει δικηγόρος-διπλωμάτης, και ιδεατά θα της άρεσε να μπορέσει να βρεθεί ξανά σε ένα διεθνές δικαστήριο, στην επαγγελματική της ζωή.
 
Όσο για την όλη προσπάθεια, εξέφρασε την άποψη πως οι κόποι τους δικαιώθηκαν, γιατί παίρνοντας αυτή τη διάκριση, σημαίνει πως η δουλειά, οι κόποι και οι θυσίες όλων των προηγούμενων μηνών δεν πήγαν χαμένοι.
 
Μοναδική στιγμή η οποία δεν ήθελε να τελειώσει, χαρακτήρισε την ευκαιρία που είχε να ανέβει στο βήμα στη Χάγη και να απευθυνθεί στους δικαστές η κ. Ελένη Γερασούδη  σημειώνοντας πως ήταν το σημείο στο οποίο και οι τέσσερις έδειξαν τι προετοίμαζαν τους προηγούμενους μήνες. Την ίδια ώρα υπήρχε μια ευγενής άμιλλα με τους φοιτητές των άλλων πανεπιστημίων, όμως η όλη εμπειρία τους έφερε και πιο κοντά με τα μέλη άλλων ομάδων, που ήταν εξίσου προετοιμασμένες.
 
Αρωγός στην προσπάθεια των συμμετεχόντων ήταν και δύο φοιτητές από την προηγούμενη αποστολή στη Χάγη, που μοιράστηκαν με αυτούς τις εμπειρίες της προηγούμενης χρονιάς, ένας εκ των οποίων, ο κ. Γιώργος Γραμματόπουλος, που ήταν παρών στην ενημέρωση της Τετάρτης.
 
Όπως ανέφερε η ομάδα του 2017 ήταν εξαιρετική και τους είχε κάνει περήφανους πριν τα αποτελέσματα. «Η δουλειά μας ήταν κυρίως να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας μαζί τους, έδεσαν πολύ ωραία και κέρδισαν πολλά από την εμπειρία, που αποτελεί μια βάση για τη συνέχεια» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.