Την αναβαθμιση των ιστορικων στο δημοσιο χωρο και στην εκπαιδευση επιδιωκει η Ελληνικη Ενωση Ιστορικων

Άγγελος Παληκίδης ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ιστορικών «Οι ιστορικοί είναι ανάγκη, όσο ποτέ, να αποκτήσουν δημόσια παρουσία»

«Οποιοσδήποτε σήμερα αυτοσυστήνεται ως ιστορικός, κάτι που υπονομεύει το επάγγελμα και την επιστημονική μας υπόσταση»

Ένα κενό ετών στο χώρο της επιστήμης της Ιστορίας έρχεται να καλύψει η Ελληνική Ένωση Ιστορικών (ΕΕΙ), που ιδρύθηκε πρόσφατα, με στόχο να διεκδικήσει την βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών και αξιοπρεπείς όρους εργασίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να αποτελέσει τη «φωνή» των ιστορικών στη δημόσια συζήτηση για την ιστορία και στη χάραξη πολιτικών σχετικών με την ιστορική εκπαίδευση και έρευνα στην Ελλάδα.

Η δημιουργία της Ένωσης αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα, που δεν είχε καταφέρει να υλοποιηθεί, όμως πλέον έχει αποκτήσει υπόσταση, με στόχο να συγκεντρώσει ιστορικούς που εργάζονται ως πανεπιστημιακοί ή ερευνητές ή έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στην ιστορία και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους.

Για τους λόγους που τους έκαναν να δημιουργήσουν την ΕΕΙ, την ανάγκη να αποκτήσει θεσμική υπόσταση το επιστημονικό πεδίο της Ιστορίας καθώς και για το μέλλον της, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Άγγελος Παληκίδης, αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου  Πανεπιστημίου Θράκης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης και αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ της.

Ανάδειξη της ιστορικής έρευνας

Όπως επισήμανε ο κ. Παληκίδης, η Ελληνική Ένωση Ιστορικών είναι ένα επιστημονικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε φιλοδοξώντας να καλύψει ένα κενό που  σε χώρες με ακαδημαϊκή  ιστορία ή  στοιχειώδεις βασικές αρχές, θα ήταν αδύνατον να υπάρξει, και η οποία αφορά τόσο τον στενότερο κύκλο των ιστορικών όσο και ολόκληρη την κοινωνία.

Πρωτίστως βέβαια, έχει να κάνει  με  το πάγιο αίτημα των ιστορικών, το οποίο όμως δεν είχε εκφραστεί ουσιαστικά ποτέ συλλογικά και αφορά την κατοχύρωση των  επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με την ιστορία.

«Δεν έχουμε διασφαλίσει την επαγγελματική μας υπόσταση. Οποιοσδήποτε μπορεί να αυτοσυστηθεί ως ιστορικός» σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας πως, ενώ δεν έχουν καμία αντιπαράθεση με όσους με πολύ αγάπη και ζήλο ασχολούνται ερασιτεχνικά με την ιστορία και πολλές φορές διασώζουν πηγές και αντικείμενα, τα οποία θα είχαν διαφορετικά καταστραφεί, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής αντιδιαστολή με όσους έχουν επιστημονική υπόσταση και πληρούν ακαδημαϊκά εχέγγυα».

Σημαντικές ελλείψεις στην κατοχύρωση του επαγγέλματος στην εκπαίδευση

Η κατοχύρωση όμως του επαγγέλματός τους έχει να κάνει και με το ποιος διδάσκει ιστορία στα σχολεία, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων.

Μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε το Συμβούλιο της Ευρώπης και στην οποία συμμετείχε ο κ. Παληκίδης ως εμπειρογνώμονας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χώρα του Συμβουλίου  της Ευρώπης, στην οποία μπορεί να διδάξει ιστορία στο σχολείο σχεδόν ο οποιοσδήποτε και όχι απαραίτητα οι ιστορικοί, ούτε καν κατά προτεραιότητα.

Αυτό δημιουργεί τεράστια ζητήματα τα οποία αντικατοπτρίζονται στις προτιμήσεις των μαθητών‒υποψήφιων φοιτητών σε σχέση με τα ιστορικά τμήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τα ίδια τα Ιστορικά Τμήματα, όπως παρατηρούμε και τοπικά στο ΔΠΘ, να υποβαθμίζονται ή να καταργούνται. Ειδικότερα η συγχώνευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, επισημαίνει ο κ. Παληκίδης, με τα άλλα δύο τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών οδηγεί μοιραία στην περαιτέρω υποβάθμιση της ιστορικής επιστήμης και στην επιστημονική ειδίκευση, ειδικά σε μια περιφέρεια, όπως η Θράκη, με μεγάλο ερευνητικό έλλειμμα.

«Αν είναι να  γυρίσουμε στην εποχή των πάλαι ποτέ φιλοσοφικών σχολών που παράγουν γενικούς φιλολόγους, ικανούς να εντρυφήσουν και να διδάξουν τα πάντα, αυτό είναι ένα  πισωγύρισμα, μια τάση που δεν αφορά μόνο το  δικό μας πανεπιστήμιο» σημείωσε, επισημαίνοντας την συρρίκνωση πολλών ιστορικών τμημάτων στα περιφερειακά πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις και στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, τόνισε: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας ολοκληρώνουν το Τμήμα μας μετά από μια απαιτητική και επίπονη εκπαίδευση, με  εργασίες, σεμινάρια, πρακτικές και διαρκή αξιολόγηση, για να μπουν, αφού το ολοκληρώσουν σε μια χαοτική  δεξαμενή φιλολόγων, γι’ αυτό και τελικά πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να κάνουν στη ζωή τους κάτι διαφορετικό από αυτό που σπούδασαν. Είναι εξοργιστικό να ακούμε σωρεία κυβερνητικών παραγόντων και κυρίως των ειδικών, υποτίθεται, συμβούλων τους να διακηρύσσουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και να αρνούνται να συζητήσουν το αυτονόητο πρώτο βήμα, που δεν είναι άλλο από τη συγκρότηση ενός ειδικευμένου και καλά καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού». 

Αναβάθμιση της δημόσιας παρουσίας των Ιστορικών

Τέλος, στόχος της Ένωσης είναι να αναβαθμιστεί η δημόσια παρουσία των ιστορικών, σε μια περίοδο που τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, εκδηλώνεται τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον για την ιστορία.

Όμως είναι γεγονός ότι γίνονται και καταχρήσεις αλλοιώσεις, στρεβλώσεις και παραχαράξεις της ιστορικής γνώσης, για λόγους πολιτικούς, κομματικούς, εθνικούς, περιφερειακούς, κλπ, ενισχύοντας θεωρίες συνομωσίας που διαδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εδώ χρειάζονται στον δημόσιο χώρο οι ιστορικοί, να δηλώνουν ποια είναι η ιστορική αλήθεια, και να μην αφήνουν τον κόσμο, που δικαιολογημένα δεν γνωρίζει, έκθετο στη “γοητεία”  όλων αυτών των επικίνδυνων μυθευμάτων», τόνισε ο κ. Παληκίδης, γι’ αυτό και μια από τις κύριες, πλέον, έγνοιες των ιστορικών, είναι να αποκτήσουν δημόσια παρουσία στον χώρο των ΜΜΕ.

Η Ένωση Ελλήνων Ιστορικών βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα, έχοντας εκλέξει σχετικά πρόσφατα ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από  αρκετούς νέους ανθρώπους.

Ιδιαίτερη ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών και ερευνητών στην πρώτη της Γενική Συνέλευση, κάτι που, σύμφωνα με τον κ Παληκίδη, δείχνει πως υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και δυναμισμός στα πρώτα βήματα.

Τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις θα πάρει συλλογικά το ΔΣ, όμως θεωρεί πως σε κάθε περίπτωση θα κινηθεί επάνω στους κύριους άξονες που προαναφέρθηκαν: την κατοχύρωση του επαγγελματικού δικαιώματος των ιστορικών, τις επιστημονικές δράσεις, τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις, καθώς και την δημόσια παρουσία.

Υποσχέθηκε πως σε αυτό το πλαίσιο πολύ σύντομα θα λάβουν χώρα ανοιχτές διαδικασίες και εκδηλώσεις, ενώ θεωρεί βέβαιο πως το ΔΠΘ και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, όποια μορφή και αν έχει, ακόμα και σε επίπεδο ακαδημαϊκών ομάδων ή μονάδων, θα φιλοξενήσει τέτοιες δράσεις στην Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.