Ζωντανα τα Καλαντα των Βαιων στο Θρυλοριο

Τα παιδιά του οικισμού τήρησαν το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο

Τήρησαν το έθιμο και τραγούδησαν τα κάλαντα των Βαΐων τα παιδιά του Θρυλορίου, την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Με τα καλαθάκια τους, στολισμένα με βάγια, επισκέφτηκαν τα σπίτια του οικισμού, όπου τους περίμεναν οι νοικοκυρές, που είχαν ετοιμάσει από το Σάββατο του Λαζάρου τα «κερκέλια», το παραδοσιακό ποντιακό κουλούρι που παρασκευάζεται κάθε τέτοια μέρα για να δοθεί στα παιδιά που θα τραγουδήσουν τα κάλαντα.

Η παράδοση του Θρυλορίου έχει δύο εκδοχές για τα κερκέλια, και σύμφωνα με την πρώτη, ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε από τον Κύριο, το πρώτο φαγητό που γεύτηκε ήταν ένα «κερκέλι». Η άλλη εκδοχή θέλει τον φτωχό Λάζαρο να ζητιάνεψε αλεύρι και αλάτι, με τα οποία έκανε «κερκέλια»  και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, ήδη από το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές ετοίμασαν τα κερκέλια, για να τα δώσουν στα παιδιά την Κυριακή, τηρώντας το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο.

Όπως πολλά από αυτά τα έθιμα, είχε αρχίσει να φθίνει, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο να το αναβιώνει, όμως πλέον έχει γίνει ξανά κομμάτι της παράδοσης του οικισμού, με μικρούς και μεγάλους να το περιμένουν με ανυπομονησία.

Για αυτό και φέτος οι μικροί ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού και από σπίτι σε σπίτι έψαλαν το:  

«Βάι βάι το βαΐ

τρώγω οψάρι και χαψίν

και τ’ απάν’ την Κερεκή

τρώγω κόκκινον τ’ ωβό.

Θεία, θεία να το κερκέλ’

και δόσ’ με το κόκκινον τ’ ωβό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.