Τα «συν» της Μαγδας Γιαμουσταρη στη διοικηση του Νοσοκομειου Κομοτηνης

«Έχω έρθει εδώ με στόχο να συν-ομιλήσω, ώστε μέσα από τις αντιθέσεις, να προκύψει η σύν-θεση»

Οι προτεραιότητες που θέτει η νέα διοικήτρια

 
Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων της στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, και η νέα Διοικήτρια κ. Μάγδα Γιαμουστάρη έχει ήδη γνωρίσει πολλές πτυχές του έργου που αναλαμβάνει.
 
Τονίζει δε πως είναι διοικήτρια όλου του Νοσοκομείου, και στο πλαίσιο των καθηκόντων της θα ακολουθήσει την πολιτική του Υπουργείου, αλλά όπου μπορεί, και όσο μπορεί, θα κάνει τις παρεμβάσεις της για το καλό της δομής, των στελεχών της αλλά και των κατοίκων όλης της Ροδόπης.
 
«Δεν υπάρχουν μαγικά, ο δρόμος είναι πάρα πολύ μακρύς, ξέρω ότι έχω να ανέβω ένα βουνό και δεν έχω φτάσει ακόμα ούτε στους πρόποδες, αλλά πιστεύω ότι αν θέλουμε, θα τα καταφέρουμε» ανέφερε.
 

Σύνθεση μέσα από τις αντιθέσεις

 
«Έχω έρθει εδώ με στόχο να συ-ζητήσω, να συν-ομιλήσω, ώστε μέσα από τις αντιθέσεις, να προκύψει η σύνθεση» τονίζει, για αυτό έχει κάνει πολλές επαφές με τον Σύλλογο Εργαζομένων, τους διευθυντές των τμημάτων, της νοσηλευτικής, το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό.
 
Αυτοί της παρέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όμως και η ίδια, θεωρώντας τους μέρος της λύσης, ζήτησε και τις επισημάνσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θεωρούν πως θα μπορεί να υπάρξει λύση.
 
«Θεωρώ πως πρέπει να προσθέσουμε δυνάμεις, για να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματά μας» τόνισε, για αυτό και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον νέο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Γιώργο Πατλάκα, ενώ είναι εκ των ων ουκ άνευ η συνεργασία της με τον προηγούμενο Διοικητή κ. Γιώργο Φιλιππίδη, τον οποίο ευχαριστεί θερμά γιατί η ενημέρωσή του και η στήριξή του είναι συνεχής, και η συνεργασία τους άριστη.
 
Αυτό που της προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση αυτές τις πρώτες μέρες, είναι η μεγάλη προσφορά από το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου, τι δυναμικά και αξιόλογα στελέχη που διαθέτει, παρόλες τις ελλείψεις σε προσωπικό, και τα συγχαρητήρια που λαμβάνουν συνεχώς όλες οι κλινικές.
 
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο του χειρισμού, συλλέγουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες, αναλύουν την παρούσα κατάσταση, εντοπίζουν προβλήματα και τις αιτίες τους, και στη συνέχεια θα γίνει η οργάνωση.
 
«Μετά από όλα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου, μέσα από τη διαδικασία της συνεχούς βελτίωσης σιγά σιγά όλες αυτές τις υπηρεσίες, για τις οποίες γιατροί, νοσηλευτές, υπάλληλοι και εργαζόμενοι δίνουν πραγματικά ό,τι μπορούν».
 

Έμφαση στη βελτίωση των ΤΕΠ

 
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά προβλήματα, κάποια μοιραία λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, αλλά και της γνωστής υποστελέχωσης, για τα οποία η κ. Γιαμουστάρη θέλει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.
 
Αυτό όμως που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το νοσοκομείο, αποτελώντας προτεραιότητα και για το Υπουργείο Υγείας, είναι η αναβάθμιση του χώρου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
 
«Είναι ένας χώρος έντονης και απρόβλεπτης δράσης, είναι η κύρια είσοδος του νοσοκομείου από την οποία εισέρχονται πολλοί ασθενείς» ανέφερε, στα οποία αφιέρωσε πολλές ώρες αυτές τις πρώτες μέρες διοίκησης.
 
Παρατήρησε έτσι ότι αφενός υπάρχει ανάγκη καλλωπισμού εξωτερικά, όμως τα μεγαλύτερα θέματα είναι εντός του Τμήματος.
 
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καν ένα γραφείο διαλογής και υποδοχής, με τους ασθενείς ουσιαστικά να μαζεύονται έξω χωρίς να γνωρίζουν πού θα πάνε.
 
Βάσει του νόμου που διέπει τα ΤΕΠ, πρέπει να λειτουργήσει ο χώρος διαλογής ώστε ο ασθενής ή να παίρνει απλές οδηγίες, ή να οδηγείται στη βραχεία νοσηλεία ή να διαμετακομίζεται στο τμήμα ή αν είναι κάποιο υπερεπείγον περιστατικό να οδηγείται στην αίθουσα αναζωογόνησης.
 
«Δυστυχώς τα ΤΕΠ έχουν πολλές ελλείψεις από προσωπικό, και ιδιαίτερα ειδικών γιατρών και νοσηλευτών» σημείωσε, τονίζοντας πως οι ελλείψεις εντοπίζονται ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό με εμπειρία.
 
Για αυτό και αυτές τις μέρες ξεκίνησαν τις μετακινήσεις έμπειρου προσωπικού προς τα ΤΕΠ, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί ο ευπρεπισμός του χώρου.
 
«Οι ασθενείς, όταν περνούν από το γραφείο διαλογής, τότε πολύ εύκολα πηγαίνουν στα τμήματα, και πάρα πολύ γρήγορα εξυπηρετούνται» ανέφερε, ενώ τώρα, με το συνωστισμό ασθενών, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ειδικευόμενοι, που πιθανότατα νιώθουν ανασφάλεια, θα παραπέμψουν τους ασθενείς να κάνουν όλες τις εξετάσεις, ενώ δεν χρειάζονται.
 
Όταν όμως έχουν παρουσία οι ειδικοί γιατροί και όλο το προσωπικό που χρειάζεται, τότε και ο χρόνος διασφαλίζεται, και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ εξοικονομούνται και πόροι.
 
Ένα στρατηγικό διοικητικό λάθος μας, είναι ότι τα μετόπισθεν έχουν περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ τα ΤΕΠ έχουν ελλείψεις, είμαστε της γνώμης ότι μπροστά θα πρέπει να είναι οι περισσότεροι» ανέφερε.
 
Για αυτό και θέτει σαν προτεραιότητα τα ΤΕΠ, στα οποία θα γίνουν και αλλαγές στη διαρρύθμιση για την καλύτερη λειτουργία τους.
 
Ήδη έχει πάρει εντολή η τεχνική υπηρεσία, να συνεργαστεί με την διευθύντρια του ΤΕΠ κ. Παπαναστασίου και όποιον άλλο φορέα χρειάζεται, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος.
 

Προσπάθειες για την ενίσχυση του προσωπικού

 
Όσο για το προσωπικό, γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυσή του, αφενός για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου αυτή τη στιγμή, αλλά και για να φτάσει στα επίπεδα που χρειάζεται για την μετάβαση στο νέο νοσοκομείο που θα χτιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μιας και μία από τις προϋποθέσεις της δωρεάς είναι η πλήρης στελέχωση της δομής.
 
Ήδη έχουν προσληφθεί πέντε μόνιμοι γιατροί από το καλοκαίρι, και θέληση της διοίκησης είναι να προχωρήσουν οι διορισμοί μόνιμων γιατρών, οι οποίοι όμως γενικά τείνουν να παίρνουν αρκετό χρόνο.
 
Για αυτό και πρόθεση της κ. Γιαμουστάρη είναι πρωτίστως, όσο αφορά τους επικουρικούς γιατρούς που δουλεύουν σήμερα, πότε λήγουν οι συμβάσεις τους, αλλά και να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την πρόσληψη νέων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.
 
«Το ότι θα πάμε στο καινούριο νοσοκομείο, δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε, δεν πρέπει να λειτουργεί αυτό το Νοσοκομείο, που παρά τις ελλείψεις και σε προσωπικό και υποδομές, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση» σημείωσε, κάτι που αποδίδει στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε τόσο από τις προηγούμενες διοικήσεις, όσο και από το προσωπικό.
 
«Είμαι σίγουρη πως μέχρι να πάμε στο καινούριο Νοσοκομείο, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να σταθεί όρθιο όπως στεκόταν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με όλα τα προβλήματα και την παλαιότητά του.
 

Άμεση μέριμνα για τον ψηφιακό μαστογράφο

 
Ένα από τα προβλήματα που έχει το νοσοκομείο, το οποίο εκπορεύεται από την έλλειψη του προσωπικού, είναι η μη λειτουργία του σύγχρονου ψηφιακού τομογράφου που διαθέτει το Νοσοκομείο, στην οποία έχουν αναφερθεί και Σύλλογοι Καρκινοπαθών.
 
Η κ. Γιαμουστάρη τόνισε πως γνωρίζει ήδη το πρόβλημα, και τον Φεβρουάριο που θα επισκεφτεί το Υπουργείο, θα το θέσει ώστε να βρεθεί τρόπος για να λειτουργήσει και να γίνονται οι μαστογραφίες.
 
«Το βάζω ως προτεραιότητα γιατί έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.