Συσκεψη για την Αφρικανικη Πανωλη των Χοιρων στην Κομοτηνη

Για τον συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών μετά την εμφάνισή της στη Βουλγαρία

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜΘ με στόχο την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, κρούσματα της οποίας παρατηρήθηκαν και στη Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.
 
Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο ιός, ο οποίος παρατηρούνταν μέχρι τώρα στην Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη, έχει αρχίσει να μεταφέρεται νοτιότερα και εντοπίστηκε αρχικά στη Ρουμανία και στη συνέχεια στην περιοχή της Βάρνας, στη Βουλγαρία.
 
Με δεδομένο πως πρόκειται για ένα ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας που προσβάλει τους χοίρους και τους αγριόχοιρους και μεταδίδεται πολύ εύκολα άμεσα και έμμεσα, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν μπει σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν τυχόν μεταφορά της ασθένειας στην περιοχή μας.
 
Από τη στιγμή που εντοπίστηκε στην γειτονική χώρα, είναι ζήτημα χρόνου να κατέβει και νοτιότερα, σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης, για αυτό και συγκεντρώθηκαν οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μεταφοράς της ασθένειας στη χώρας μας ή αν τελικά εισέλθει, να καθυστερήσουν και να κερδίσουν όσο χρόνο χρειάζεται για να πάρουν έγκαιρα τα μέτρα και να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν.
 
Άλλωστε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μια μεγάλη ορεινή συνοριακή γραμμή με την Βουλγαρία κάνει πολύ δύσκολη την όποια προσπάθεια για επιτήρηση, με το πιο πιθανό σενάριο διασποράς να είναι να μολυνθεί ένας αγριόχοιρος στη Βουλγαρία και να περάσει στη χώρα μας.
 
Για αυτό ο κ. Σαχπατζίδης τόνισε πως θα είναι καθοριστικός ο ρόλος των κυνηγών, οι οποίοι κυκλοφορούν μέσα στο δάσος και στο περιβάλλον που ζουν αυτά τα ζώα.
 
Έτσι αν εντοπίσουν μεγάλο αριθμό ασθενών ή νεκρών αγριόχοιρων, ή ζώων που κατεβαίνουν στο οδικό δίκτυο, ή παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως υπνηλία και μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα, θα πρέπει να ειδοποιούν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές ώστε να πάρουν δείγματα από τα ζώα και να κάνουν έγκαιρη διάγνωση, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
 
Να σημειωθεί πάντως πως η ασθένεια δεν προσβάλλει άλλα είδη ζώων ή τον άνθρωπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.